העיר העתיקה- בית לאמנים בעיר
05.06.16 / 04:47
פרויקט "שישי ראשון בחודש" (שר"ב) שייצא לדרכו לפני כשלושה חודשים, מפגיש בין האמנים המקומיים לתושבי העיר, במטרה ליצור התעוררות תרבותית וחברתית בבאר שבע.
משהו טוב קורה בעיר העתיקה- האזור התחיל להתעורר מחדש, מוזיקה, אוכל טוב ואמנות עוטפים מכל פינה, ונדמה שזו רק ההתחלה. העיר העתיקה, שנבנתה בשנת 1900 תחת שלטון האימפריה העות'מאנית, מתמלאת בשנים האחרונות באוכלוסיית סטודנטים ואוכלוסיית אמנים שהולכת וגדלה משנה לשנה, בעיקר בזכות "פרויקט המגורים" של הרשות לפיתוח הנגב.
פרויקט "שישי ראשון בחודש" נולד לפני מספר חודשים על ידי מספר אמנים המתגוררים בעיר העתיקה, אשר ראו את הפוטנציאל הטמון באיחודם, למען הנגשת האמנות לתושבי העיר, ולא פחות חשוב- למען פיתוח התיירות בנגב בכלל ובבאר שבע בפרט. כמו כן, הרעיון נוצר על מנת להעלות את המודעות כלפי התפתחותה של העיר העתיקה, בעיקר אל מול תושבי העיר, שעדיין רואים באזור זה כאזור בו קיימים רק השוק ודוכנים קטנים של תושבי השכונה.
במסגרת הפרויקט, האמנים המתגוררים בעיר העתיקה פותחים את בתיהם פעם בחודש ביום שישי, ומאפשרים לתושבים ולתיירים להיכנס ולהתרשם מהגלריות והמיצגים של כל אחד ואחת מהם, תוך תחושת אינטימיות וביתיות. מארגני הפרויקט יצרו מפה, המציינת היכן כל אמן גר ומהו תחום האמנות שלו, וכך מתאפשר למבקרים לארגן לעצמם את המסלול ולהחליט באילו מהגלריות הם רוצים לבקר.
בפני האמנים ניצבת גם האפשרות לקיים גלריה פעילה, הכוללת סדנאות שונות בזמן הסיורים או אף למקד את הסיור כולו סביב מיצג אחד, כשכל אמן לוקח את הסיורים למקום הנכון בשבילו. בשישי האחרון, לדוגמא, קיים דני מכליס, אמן צילום ואחד מהוגי הפרויקט, סדנאת תאורה מעשית. "אני עברתי לעיר העתיקה לפני 10 שנים כי ראיתי את הפוטנציאל שבה. בשלוש שנים האחרונות, יש התפתחות של תכנית המלגות של רשות פיתוח הנגב, שמביאה עוד אמנים וסטודנטים לעיר העתיקה. היום אנחנו כבר 18 יוצרים בפרויקט עם 11 לוקיישנים".
האמנים מספרים כי ישנה היענות הולכת וגדלה לפרויקט מצד תושבי העיר: "אפשר לראות שיש צימאון. בינתיים מי שהגיע מאוד התרשם, ועשה רושם שהולכים להעביר זאת הלאה. אפשר גם לראות את זה בסדנאות שמקיימים בעיר העתיקה, חוץ מהשר"ב. הגיעו גם הרבה מחוץ לעיר, אבל אפשר לראות את הגאווה של באר שבעים מהעיר שלהם אחרי שהם מגיעים לסיורים בגלריות". כך מספרת אמנית הטקסטיל, שירן בן עטיה, שלוקחת חלק בפרויקט השר"ב ובין היתר מעצבת שמלות כלה ומלמדת עיצוב אופנה במכללת "קווים".
דני מכליס אף סיפר על מקרה מרגש שקרה לו: "בזמן שתליתי את הפלייר של הפרוייקט בחוץ ביום שישי לפני חודש, הסתכלה עליי אישה מבוגרת ושאלה במה מדובר. מסתבר שהיא גרה בשכונה. היא מאוד התרגשה לגלות שיש מתחת לבית שלה בית אמנים. אחר כך היא נכנסה לבית שלי וראתה תמונות שלי במשך שלושת רבע שעה".
הפרויקט, באופן טבעי, גם ייצר מפגשים מעניינים בין האמנים בעיר שהתוודעו זה לזו, כשעוד ועוד אמנים מצטרפים לפרויקט בכל חודש. "יש לנו קבוצה פעילה בוואטסאפ, שם אנחנו בתקשורת יום יומית, ויש לנו מפגשים שבהם אנחנו מתכנסים ודנים על הפרויקט באופן פרונטלי" אמרה שירן. "בצעדים הראשונים אנחנו רוצים שיכירו אותנו כאמנים אינדיבידואלים, ועם הזמן אני בטוחה שיהיו בינינו שיתופי פעולה אחד עם השנייה".
גם הילה שפיצר, ציירת המתגוררת בעיר העתיקה, החליטה לקחת חלק בפרויקט והיא הצטרפה אליו ממש בחודש האחרון. הילה, הגיעה מהעיר הגדולה תל אביב הישר לבאר שבע, לאחר שגם היא זיהתה את הפוטנציאל הקיים בעיר העתיקה "יש משהו קצת קסום בלראות מקום שמתעורר. חוץ מזה, אנחנו חיים במדינה קטנה- גם אנשים מתל אביב מגיעים לסטודיו שלי ואני מאוד מעריכה את זה". "יש בבאר שבע המון תמיכה למוזיקה נניח, אבל יש עוד הרבה תחומים של אמנות שהשאיפות לגביהן הן שונות. הכרתי כל מיני אמנים שגרו כאן בסביבה והתחילו לעלות כל מיני רעיונות. רואים שהתושבים כאן רוצים לראות אמנות ושלאמנים יש רצון לעשות למען זה".
הסיורים של השר"ב מתקיימים בכל יום שישי ראשון בחודש, בין השעות 10:00-15:00. "הפרויקט הזה הוא עניין של תזמון- הוא לא יכול לעבוד עם דני לבד, עם שירן לבד או עם הילה לבד- הנפח הוא מה שיוצר את העניין. לא חייב להיות מבין באמנות כדי לקחת בפרויקט חלק, מאחר והוא נותן תחושה של אינטימיות ונוחות" הוסיף דני ואמר לסיכום "אני לא יודע מה יהיה עם הפרויקט עוד שנה, אולי עוד חצי שנה יהיה תפנית והפרויקט יקבל פנים אחרות. אני לא יודע. אני חושב שכל עוד מגיעים כל חודש אנשים חדשים כמו שהיה עד עכשיו- זה יחזיק מעמד".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]