יוצרת התרבות של העיר העתיקה: הכירו את מיכל ליפשטר
24.07.18 / 19:40
ציורי קיר ברחוב מורדי הגטאות, משחקי רחוב אינטראקטיביים ומרתון אמנות של 48 שעות. אלו הם רק חלק מהפרויקטים עליהם עבדה האמנית מיכל ליפשטר בשנים האחרונות לפיתוח העיר העתיקה
מיכל ליפשטר, בת 32, למדה תקשורת חזותית בבצלאל בירושלים ובכלל חשבה שתעבוד בתחום העיצוב הגרפי. אבל כששמעה על אפשרות לקחת חלק בפרויקט של עמותת רד ליין המסייע לאמנים מתחילים דווקא בבאר שבע, קפצה על ההזדמנות. מאז היא גרה בעיר כבר 5 שנים ופועלת כיזמית ומנהלת פרויקטים בתחום האמנות והתרבות בעיר העתיקה. פרויקט הדגל שלה הוא פרויקט 40+08, פרויקט אמנות ותרבות בו 16 אמנים מכל הארץ יפגשו לראשונה ליומיים של מרתון אמנות בנגב אשר יוליד יצירה משותפת ומוארת שתוצג בפסטיבל זוהר דרומי בעיר.
יוצרים תרבות מקומית
"בשנה הראשונה בבאר שבע, יצא לי לדבר עם חבר'ה וחשבנו שיש כל כך הרבה פסטיבלים שעושים ב-48 שעות בכל מיני תחומים, כמו קולנוע, תיאטרון, מחול ורצינו ליצור כזה גם לאמנות פלסטית, אז החלטנו להרים את זה פה בבאר שבע. התחלנו לבדוק, לברר, להיפגש עם אנשים ולהתייעץ... שנה וחצי אחרי זה עשינו בפעם הראשונה את פרויקט 40+08, כחלק מפסטיבל הפרינג'. זה היה בחניון התת קרקעי של מרכז הצעירים בעיר העתיקה", נזכרת מיכל. השנה, הפרויקט יוצא לדרך בשנתו הרביעית וכמו בפעמים הקודמות הרעיון הוא לייצר ניסוי ולבדוק מה יכול להיווצר מאפס ב-48 שעות. על הפרויקט עובדת מיכל יחד עם סיון פרץ וטל רז, במימון פדרציית מונטריאול, ובשיתוף עיריית באר שבע, מחלקת אירועים של כיוונים ומנהלת העיר העתיקה.
"הפרויקט פתוח לאמנים מכל הארץ, דווקא כי היה חשוב לנו שאמנים מכל הארץ יבואו ויכירו את באר שבע, את התרבות המקומית ואת המקום שהעיר תופסת בתרבות הישראלית. בכל שנה, התחלנו את יום הפרויקט בסיור ברחבי העיר העתיקה, הכרנו לאמנים את ההיסטוריה, הראנו להם מקומות בעיר כדי ליצור את החיבור הזה", משתפת מיכל. היא מספרת כי הפורמט של הפרויקט קצת השתנה עם הזמן, כשהחל מהשנה שעברה האמנים עובדים יחד על יצירות בקבוצות ולא כל אחד בנפרד. ביום הראשון של המרתון יתחלקו האמנים לקבוצות עבודה, הם יפגשו לראשונה עם הלוקיישן בו יעבדו במשך 48 שעות ויציגו את העבודות. במקום שכל אומן ייצר עבודה אינדיבידואלית הפרויקט מותח את הגבולות אף יותר ומנסה לבדוק האם ניתן ליצור עבודה משותפת.
איך התגובות של הקהל?
"תגובות ממש טובות לאורך השנים של הפרויקט. הקהל והאנשים שמגיעים חושבים שזה מגניב שנוצר משהו ב-48 שעות כשלפני זה לא היה כלום. זו אמנות שמונגשת לקהל, לאו דווקא דרך מוזיאון או משהו כזה, אלא משהו שפתוח לכולם. תמיד יש תגובות מאוד טובות ואנחנו גם משתדלים שליצירות תהיה זיקה לבאר שבע והמקום בו נמצאים, כי מאוד חשוב לנו ליצור אמנות מקומית. בשנה השנייה של הפרויקט, למשל, מישהי שצילמה מבנה מיוחד בשכונה ה', צילמה אותו מהמון זוויות ויצרה קולאז' ענקי של המבנה הזה לכל אורך החלל. זה יצר הזדהות עם סמל מקומי".
מפתחים את העיר העתיקה
חוץ מפרויקט הדגל שלה, מיכל אחראית בין היתר לפרויקטים של אמנות ותרבות נוספים בעיר העתיקה. אחד מהם הוא פרויקט "צבע בעתיקה", סדרה של ציורי קיר שנעשו ע"י אמנים מקומיים לאורך רחוב מורדי הגטאות בעיר העתיקה כאשר כל ציור מתעסק בתקופה אחרת בהיסטוריה של ב"ש. מיכל מספרת: "גייסנו אמנים מקומיים וכל אחד מהם קיבל קיר ליצור בו משהו שקשור להיסטוריה של העיר, למשל אברהם אבינו, הקרב על באר שבע, האליפות לפני 3 שנים... עשינו ערב שיתוף ציבור, הזמנו את הקהל לבוא להכיר את הפרויקט. אחרי זה כל אמן יצר סקיצה לציור קיר ואז עשינו יום הפנינג עם הקהילה המקומית וקהילת מונטריאול. לאחר מכן עשינו פתיחה חגיגית של תערוכת הרחוב והיה ממש מיוחד". המנהלת השותפה לפרויקט היא סיוון סער, הוא היה במימון פדרציית מונטריאול ותמיכה של מנהלת העיר העתיקה ועיריית באר שבע.
עוד פרויקט שבוודאי כבר יצא לכם לראות ברחוב מורדי הגטאות בעיר הוא משחקי רחוב. זהו מיזם ייחודי של משחקי חשיבה מעץ בקנה מידה גדול שנתלו ברחוב המזמינים את המטיילים בו לשחק ולהפוך את הסיור למעניין ואינטראקטיבי יותר. "את הפרויקט יזמתי ויצרתי יחד עם הנגר זיו דיין, במטרה להפוך את המרכז הציבורי ליותר אקטיבי ומעניין. זו אלטרנטיבה אחרת למשחק בחוץ, מאפשר לכולם לעזוב לרגע את הטלפונים וליהנות ממה שיש לרחובות העיר להציע. זה הופך את המרחב לנעים ומאתגר יותר עבור כולם", מסבירה מיכל. הפרויקט התבצע יחד עם זיו דיין, במימון פדרציית מונטריאול ובליווי של מנהלת העיר העתיקה, עיריית באר שבע ועמותת ארץ עיר.
מה החשיבות בעינייך לפיתוח העיר העתיקה בנושא אמנות ויזמות?
"אני חושבת שבשנים האחרונות העיר העתיקה הופכת להיות המרכז התרבותי של באר שבע. יש כאן המון גלריות, אמנים מקומיים, תיאטרון הפרינג', יצירה מקומית. יש המון פלטפורמות ועידוד לעשייה כזו. הבנתי שזה מה שמעניין אותי, אני מאמינה שאמנות צריכה להיות בחוץ במרחב הציבורי, נגישה לכולם, ואני מנסה לעשות כמה שיותר פרויקטים בתחום הזה. יש לעיר העתיקה אופי מאוד מיוחד, בגלל המבנים הארכיטקטוניים המהממים. בנוסף, אני גרה פה, זה המקום שלי מבחירה, אני יודעת מה הצרכים של המקום הזה וזה גורם לי לפעול ולהיות חלק מההתפתחות שלה. וזה כיף גדול. אני מזמינה את כולם לבוא לראות את הפרויקט 40+08 ואת פסטיבל האור, הולך להיות יפה ומיוחד".
המרתון של פרויקט 40+08 יתקיים ב6-8 לאוגוסט ותוצרי הפרויקט יוצגו בפסטיבל זוהר דרומי, פסטיבל האור של באר שבע, שיתקיים ב8-9 לאוגוסט בעיר העתיקה בבאר שבע. כולם מוזמנים!
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]