אושר סופית - "חיסכון לכל ילד" החל מחודש הבא
08.12.16 / 11:39
תכנית חיסכון לכל ילד תחל ב-1 בינואר. החל מהחודש הבא תפקיד מדינת ישראל 50 שקלים לכל ילד, מדי חודש. כל התשובות לכל השאלות בנושא חסכון לכל ילד - תקבלו בגוף הכתבה
ועדת הכספים אישרה היום (א) להתחיל, מה-1 בינואר, את הפעלת תכנית החיסכון ארוך הטווח לכל ילד.
לפי התכנית, המדינה באמצעות הביטוח הלאומי תפקיד עבור כל ילד סך של 50 שקל בחודש עד הגיעו לגיל 18 או עד 21 לבקשת הוריו שתמורתה יקבל הילד 500 שקל נוספים.
ההורים יוכלו מצדם להפריש 50 שקל בחודש לחשבונו של כל ילד. הכספים יושקעו בתוכניות חיסכון בנקאיות או בקופת גמל לפי בחירת ההורים ללא אפשרות לנייד את החיסכון בין המסלולים. החיסכון המצטבר לכל ילד אמור להיות כ-22 אלף שקל.
תשלומי החיסכון יהיו צמודים למדד. המדינה תממן גם את דמי ניהול החסכונות ולא ההורים, אבל במשיכת הכספים המדינה תנכה מהם מס רווחי הון רק על החלק של הרווח והריבית שנצברו לאורך השנים.
כל מה שרציתם לדעת על חסכון לכל ילד:
מי זכאי לחיסכון?
כל ילד שמשולמת בעדו קצבת ילדים זכאי לחיסכון. החל מינואר הקרוב, במועד תשלום קצבת הילדים החודשית, יפקיד ביטוח לאומי 50 שקל לחשבון על שם הילד בקופת גמל להשקעה או בתוכנית חיסכון בבנק. ההפקדה תתבצע עד גיל 18. סכום זה יתעדכן מידי חודש ינואר בהתאם לעליית המדד.
בנוסף להפקדות החודשיות כאמור, יופקד תשלום רטרואקטיבי (בגין התקופה שמחודש מאי 2015 ועד דצמבר 2016) עבור כל ילד.
האם ניתן להוסיף כסף, לטובת החיסכון לילד?
כן. הורה יוכל להפקיד 50 שקלים נוספים מידי חודש לטובת החיסכון לילדו. כל שצריך לעשות הוא להגיש בקשה באמצעות אתר האינטרנט של ביטוח לאומי כך שהפקדת הכספים הנוספים תחל בחודש העוקב לחודש בו הוגשה הבקשה.
אין צורך לשלם באשראי, הוראת קבע או כל אמצעי אחר אלא הסכום שיופקד "ייגרע" מקצבת הילדים. אם ההורה ירצה לבטל את הפקדת 50 השקלים הנוספים ,הוא יוכל לבצע זאת בכל עת דרך הגשת בקשה באתר ביטוח לאומי.
היכן יופקדו הכספים?
ההורה יכול לבחור בין קופת גמל להשקעה לבין חשבון בנק. הבחירה תיעשה באמצעות הודעה של ההורה לביטוח לאומי, מתוך רשימה של קופות גמל ובנקים שהמדינה ערכה עימם הסכם התקשרות. הרשימה כוללת 12 קופות גמל ו-9 בנקים, סה"כ 21 גופים שינהלו את תוכנית חיסכון לכל ילד.
מתי ואיך צריך לבחור היכן יופקדו הכספים?
הורה שקיבל מכתב כאמור יצטרך לבחור היכן יופקדו הכספים, בקופת גמל או בבנק, עד סוף חודש מאי 2017. הבחירה תיעשה באמצעות אתר האינטרנט של ביטוח לאומי או באמצעות מילוי טופס ייעודי אותו ניתן להוריד באתר ביטוח לאומי ולשלוח בפקס או בדואר.
מה קורה אם לא בחרתי לאן יופקדו הכספים?
במקרה וההורים לא בחרו עד ה-1.6.2017 לאן יופקדו הכספים עבור ילדיהם, הכספים יופקדו כברירת מחדל לקופת גמל להשקעה (אותה קופת גמל לכל הילדים) רטרואקטיבית מינואר 2017.
כאשר מדובר בילד בן 15 ומעלה, אם ההורים לא בחרו לאן יופקדו הכספים, הם יועברו לבנק בו נמצא חשבון העו"ש אליו מועברת קצבת הילדים החודשית.
היכן יושקע הכסף הזה?
קופות הגמל יציעו לכל הפחות שלושה מסלולי השקעה – בעלי סיכון מועט, בינוני וגבוה.
1. ריבית קבועה לא צמודה 2. ריבית משתנה בהתאם לפריים 3. ריבית קבועה צמודה למדד - במקרה שבו הורה לא בחר באיזה מסלול השקעה יופקדו הכספים, אזי בקופות הגמל מסלול השקעה ברירת מחדל יהיה מסלול לחוסכים המעדיפים סיכון מועט ובבנקים מסלול השקעה ברירת מחדל יהיה ריבית קבועה לא צמודה.
מה התשואה שנקבל?
"בקופות הגמל – על פי מדיניות ההשקעה אשר משתנה בהתאם לרמת הסיכון בכל מסלול.
בבנקים - הכספים יצברו ריבית שתהיה ידועה מראש בהתאם למסלול החיסכון הנבחר".
משרד האוצר בחר בקופות הגמל כמסלול ברירת מחדל לאור העובדה שלטענתם התשואות הצפויות בבנקים נמוכות משמעותית מאלו הצפויות בקופות גמל.
על פי נתונים שפרסם האוצר, ילד שיחסוך בקופת גמל ולא ימשוך את הכסף עד גיל 21, יכול להגיע לסכום של כ-23 אלף שקל, בעוד בבנק הסכום צפוי לעמוד על כ-14 אלף שקל.
האם ישנם עמלות או דמי ניהול?
החוסכים לא ישלמו דמי ניהול. מדינת ישראל תממן את עלויות ניהול הכספים.
מתי ואיך ניתן למשוך את הכסף?
בגיל 18 ניתן למשוך את הכספים וזאת באישור הורה. החל מגיל 21 ניתן למשוך את הכספים ללא אישור ההורה.
כל שנדרש הוא להגיש לקופת הגמל/לבנק טופס בקשה למשיכת כספים - הטופס מוצג באתר האינטרנט של הגופים.
בגיל 18 יעביר ביטוח לאומי לחשבון החיסכון 500 שקל נוספים ואם הכספים לא נמשכו עד גיל 21, יעביר ביטוח לאומי לחשבון החיסכון 500 שקלים נוספים.
בעת משיכת הכספים, הרווחים שנצברו במשך השנים יחויבו במס רווח הון - מס של 25% על הרווחים הריאליים.
האם ניתן למשוך את הכספים לפני שהילד הגיע לגיל 18?
למעט מקרה של פטירת הילד חלילה, ניתן למשוך את הכספים רק במקרה רפואי העלול להביא לפגיעה בחיי הילד ועל סמך אישורים רפואיים שנבחנו על ידי רופא מטעם הביטוח הלאומי. במקרה כזה, סכום המענק בסך 500 שקל שהילד היה אמור לקבל בגיל 18 ישולם בעת המשיכה, והפקדת הכספים החודשית של ביטוח לאומי לחיסכון תימשך עד גיל 18.
אם יש להורה חוב בביטוח לאומי – האם ילדו עדיין יהיה זכאי לחיסכון?
כן. ההפקדה לחיסכון לא ניתנת לקיזוז על ידי ביטוח לאומי. עם זאת, ההורה לא יוכל להוסיף 50 שקל נוספים לחיסכון של ילדו עד שיסדיר את החוב.
כיצד ניתן לעקוב אחר החיסכון?
קופות הגמל והבנקים מחויבים לשלוח דו"ח מידי שנה עד ה-1 למרס. במקביל, ניתן לעקוב באופן שוטף דרך האתר של קופת הגמל/בנק .
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]