כיצד מתבצע ניהול מסדי נתונים
14.12.21 / 10:00
מסד הנתונים הוא ליבו של עסק שמבסס את תהליכי קבלת ההחלטות שלו על ידע. אל מסד הנתונים מתנקזים אינספור נתונים ממגוון רחב של מקורות – פנים ארגוניים וחוץ ארגוניים, שממוינים לטבלאות ורשימות ומשמשים לניתוח מידע ולהצגתו בפלטפורמת ה-BI העסקית באמצעות דוחות או באמצעות תרשימים וגרפים. בעזרת מאגר המידע המתעדכן בכל עת הארגון יכול לבסס את תהליכי קבלת ההחלטות שלו על ידע רחב במהירות וביעילות.
כיצד לנהל את בסיס הנתונים?
ניהול מסד נתונים מאפשר לטייב את ביצועי המערכת בתהליך הפיכת נתונים גולמיים לידע בר-ערך. המאגר מנוהל באמצעות מספר מנגנונים: קטלוג מערכת, מנהל אחסון, מיטוב שאילתות, ניהול אירועים, זיכרון מטמון ומנגנון שכפול ומנגנון בקרת מקביליות.
קטלוג מערכת – הוא מאגר מידע בו מרוכזות הגדרות המידע במערכת לרבות שמות השדות, הרשומות והישויות במערכת בחלוקה לסוגים ולחוקי אימות שונים. לדוגמה: שדה תאריך לידה ירשם במבנה מוגדר מראש, ואילו שדה מקט יכלול רק ערכים מספריים. כדי להגיע אל המידע המאוחסן בטבלאות יש לגשת לטבלאות, כאשר כל טבלה מיוחסת לישות אחרת במערכת.
מנהל האחסון – הוא כלי שתפקידו המרכזי לפנות מקום ולטייב את נפח האחסון. כלי זה מסנן קבצים ונתונים שאין בהם צורך בתהליך של "ניקוי". נהוג להיעזר במנהל האחסון גם כאשר מעוניינים להעביר מידע בין שרתים שונים.
מיטוב שאילתות – היא שיטה נוספת בדרך להפיכת נתונים גולמיים לידע. שיטה זו אוספת מידע על אופן השימוש בקטלוג ובטבלאות בבסיס הנתונים לרבות תדירות העדכון והקשרים המתקיימים בין הישויות השונות. בדרך זו המערכת לומדת את מאפייני השימוש של משתמש הקצה ומציגה לו תוצאות התואמות יותר את כוונתו.
יומן אירועים – מרכז את כלל הפערים שהצטברו בזמנים שבין ריצות המערכת. כך שאם ישנן פעולות שלא חויבו וחלו אי-התאמות במידע, ניתן לאמת את הפער עם המידע ביומן ולתקן את הטעות. (לדוגמה – תיקון פערים בחיוב עסקאות)
ניהול זיכרון מטמון – מוכר גם כ"קש" Cashing, ודומה מאוד בפעולתו לקובצי "עוגיות" Cookies , דרך המטמון ניתן לשלוף מידע במהירות ללא כל צורך להריץ מחדש את מאגר הנתונים. פעולה זו תורמת להאצת עיבוד המידע במערכת.
מנגנון שכפול – מאפשר שכפול הגדרות בלחיצת כפתור וקיצור תהליכים טכניים תוך שמירת אחידות ההגדרות.
מנגנון בקרת המקביליות – בארגון יש מאות משתמשים שעלולים לבצע פעולות שמתנגשות זו בזו – למשל לנפק את אותו פריט לשני גורמים שונים, או לחייב פעמיים עסקה. מנגנון בקרת המקביליות נועד להבטיח את עקביות הפעולות, ואם התבצעה פעולת כתיבה לאותה ישות במערכת יופעל מנגנון אבטחה הנקרא "מנעול" שיקפיא את המצב עד לתיקונו.
יש להדגיש שאיש המקצוע האחראי על ניהול מסד הנתונים הוא בדרך כלל ה-DBA – איש תשתית מרכזי, שאחראי על תקינות הנתונים במערכת.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]