כמעט ונסגר: עמותת "רד ליין" מסכמת ארבע שנות פעילות
18.12.16 / 15:13
אחרי פעילות ענפה של ארבע שנים, עמותת רד ליין, הבית של האמנים בבאר שבע, כמעט ונסגרה בשל קשיי ניהול וחובות כלכליים שנקלעה אליהם. אלא שכעת, שנייה לפני שהרע מכל איים להגיע, מנהל חדש ומלא מרץ נכנס לתמונה, והוא נחוש לעבור כל מכשול שיקרה בדרך עד להשגת המטרה.
מחר, ה-19.12.16, תתקיים תערוכה בחלל התצוגה של עמותת "רד ליין", שתסכם את ארבע שנות הפעילות שלה, בה יוצגו עבודות של אמני ה"רד ליין" לדורותיהם. מה שאמור היה להיות אירוע בסימן סגירת העמותה, כפי שמסגירה שמה של התערוכה- "תפילת נעילה", הפך ממש לאחרונה לאירוע בסימן התחדשות.
עמותת ה"רד ליין" היא עמותה בינלאומית, שנועדה לעודד אמנות עכשווית, במתן דגש על קידום חברתי וקידום אמנות בדרום. במסגרת התכנית, העמותה נתנה בית לאמנים שסיימו את לימודיהם באקדמיות השונות לאמנות, ובה כל אחד מהם קיבל סטודיו משלו במבנה העמותה, כשסך הכל פעלו כעשרה סטודיואים במתחם. במרכז המבנה קיים חלל משותף, המפגיש בין האמנים השונים, בין האמנות שלהם לבין הסביבה ובין האמנים עם קהילות שונות, כל זאת דרך מפגשים צבעוניים, מלאי אמנות, מוזיקה טובה ואווירה משוחררת.
"יש אווירה מאוד מיוחדת ברד ליין" מספרת נועה רבן, מי שניהלה את העמותה בשנה וחצי האחרונות. "לעומת מוזיאון, ששם הכל מאוד שקט ומאופק, ברד ליין יש תמיד אווירה משוחררת כזאת, על בירה ומוזיקה. מתייחסים לאמנות כחלק מהחיים, אין דיסטאנס". על המטרה שמקדמת עמותת "רד ליין" אמרה נועה כי "הכל נעשה מתוך חשיבה שחשיפה לאמנות היא זכות בסיסית שמגיעה לכולם, שצריך לקדם אותה גם בדרום ולחשוף אותה לקהילה, לגרום לאנשים להבין כמה אומנות היא דבר חשוב".
אלא שהנאה וחזון לחוד ומציאות לחוד. מהרגע שנפתחה העמותה, לפני ארבע שנים, על ידי מספר אמנים צעירים, הניהול הכלכלי שלה היה לוקה בחסר, בלשון המעטה. האמנים שפתחו את השלוחה של העמותה בבאר שבע אמנם באו עם הרבה נחישות להביא את האמנות לנגב, אך עם פחות יכולות ניהוליות שיעזרו לעמותה שלהם לתפקד כלכלית, כשהם הסתמכו בעיקר על מעט התרומות שקיבלו בהתחלה.
בנוסף לכך, העמותה נקלעה לחוב של 360 אלף שקלים לארנונה בשל קשיים בירוקרטיים, אשר מונעים מהעמותה להיות מוכרת בפני משרד הפנים כעמותה ללא מטרות רווח. גם כעת, לאחר שני ערעורים ועם תמיכת העירייה, משרד הפנים טרם העניק לעמותה את הפטור. "זה הגיע למצב שאנחנו תמיד על סף סגירה" אמרה נועה. "אף אחד לא לקח אחריות על המקום מבחינה כלכלית".
בזכות עבודה קשה, הצליחה השנה העמותה, בניהולה של נועה, להביא להתערבות של משרד התרבות במימון פעילויות שונות. מלבד משרד התרבות, גם העירייה, חברת "כיוונים" והרשות לפיתוח הנגב התגייסו לעזור לממן את פעילות העמותה השנה, אלא שלמרות כל זאת, העמותה טרם ניצלה מסכנת הסגירה. "השנה גייסנו את כל הכסף שצריך אבל זה היה תוך כדי תנועה. לא ידענו אם נקבל או לא את התקציבים אז לא יכולנו לתכנן מראש את השנה".
אך לשמחתם הרבה של האמנים בעיר, יש עוד מי שמאמין כי הפוטנציאל של העמותה גדול יותר מגודל הקשיים בהם היא מצויה. קובי יפרח, צעיר בשנות ה-30 לחייו, שהספיק כבר לגור במרקש שבמרוקו למשך שנה וחצי, החליט שהוא לוקח את ניהול ה"רד ליין" תחת חסותו, ולאחר התערוכה שתתקיים מחר, יועבר אליו שרביט המנהל באופן רשמי.
"אנחנו מקווים מאוד שהשותפים השונים- הרשות לפיתוח הנגב, עיריית באר שבע, חברת "כיוונים" ומשרד התרבות- ימשיכו לתמוך בפעילות שלנו, ואם כך, אז אין שום סיבה שהמקום הזה לא יתפקד" אמר קובי באופטימיות. "אם היה כיוון שהתערוכה תהיה בסימן סגירה, אז כמובן שהיא עכשיו בסימן של ממשיכים הלאה. יש אווירה של התחלה חדשה".
ברכות על התפקיד החדש, קובי. מה מצפה לנו בהמשך הפעילות של העמותה?
"המטרה שלי בגדול היא להחזיר בשלושת החודשים הקרובים את המערכת לתקינות בכל הנושא של התמיכות והארנונה. אני גם רוצה לחבר את הרד ליין לתחומי אמנות שקצת נעלמים היום, ולנסות להכניס פנימה את כל האמנות המסורתית שקיימת כיום בבאר שבע, כמו צורפים, רצענים, סנדלרים... בנוסף, יש לי גם איזה חזון קטן שאני ארצה להגשים ולהכניס לעמותה קצת אמנות בדואית, שהיא דבר מאוד נוכח בבאר שבע שאין עליו את הדעת".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]