הכירו את רס״ן כרמלה טעמנה שפועלת רבות למען התושבים בזמן חירום
10.04.21 / 14:43
רס״ן כרמלה טעמנה בת 27 תושבת באר שבע וילידת אשדוד משרתת בתפקיד קצינת הסברה במחוז דרום. בראיון מיוחד היא מספרת על האתגר בעבודה, על השת"פ של הצבא השנה המאתגרת בקורונה
מזה כשנתיים שרס״ן כרמלה טעמנה בת 27 משרתת בתפקיד קצינת הסברה במחוז דרום. במסגרת תפקידה כרמלה אחראית על כל מה שקשור בהסברה ומתן הנחיות לאזרח בהסלמה.
כרמלה בת 27, גרה היום בב"ש בשל תפקידה בצבא, אולם היא נולדה וגדלה באשדוד, שם גם גרים הוריה ושלושת אחיה.
כרמלה התחילה כמדריכת אוכלוסייה לשעת חירום במחוז דרום, יצאה לקצונה ושירתה במס׳ תפקידי אוכלוסייה. לאחר מכן עברה לאוגדת עזה ושירתה כרמ״דית עורף באוגדה.
היא בעלת שני תארים במדיניות ציבוריות ומנהל וכבר כבר כמה שנים משמשת "כקשר של הצבא ופיקוד העורף" עם האזרחים והעיריות המקומיות.
במסגרת תפקידה השתתפה במגוון פרוייקטים וביניהם:
פרויקט בסגר בנתיבות, בסגר שהיה לאחר יום העצמאות והזיכרון, הובילו מסע הסברה למגזר החרדי. "עשינו שיירת הסברה בנתיבות ואופקים, שיירה של רכבים כורזים במהלכה תדרכנו את המגזר החרדי להגיע לחיסונים".
פרויקט נשים משפיעות במגזר הבדואי, במסגרת הפרויקט נבחרו מס' נשים משפיעניות בסביבתן מכל רשות ועברו הכשרה שבסופה עתידות לתפקד כשגרירות החירום של פיקוד העורף ברשויות. מטרת הפרויקט היא להעצים את הקהילה הזו ולתת לה כלים לשגרה וחירום.
במסגרת ההכשרה הן ילמדו איך מניעים אנשים לפעולה, איך הופכים רעיון למציאות ואיך מתמודדים עם חירום בקהילה.
הפרויקט הזה לא מסתיים בסוף שבוע 360, מלווים אותן גם אחרי. (שבוע 360 נועד להכין את הרשות לחירום על כלל ההיבטים על מנת לוודא תפקוד מיטבי ומציל חיים בשעת הסלמה/חירום). הן יהיו השגרירות שמעבירות מידע מהתושבים לפיקוד העורף ומפיקוד העורף לאנשים.
"בשנת 2011 התגייסתי לצבא ואני בהחלט מרגישה שבתפקיד הנוכחי שלי מצאתי את הייעוד שלי", מספרת כרמלה בראיון. הוריה עלו בשנת 92 לישראל והשתקעו באשדוד. "מאז שאני זוכרת את עצמי אני אשדודית, כאן נולדתי וכאן גדלתי".
ספרי קצת על התפקיד והאתגרים שיש בו?
"התפקיד הוא למעשה להיות הקשר בין האזרח, המועצה המקומית והאזרח. יש לי 10 חיילות שמשרתות תחתי וככה אנחנו נותנות ונותנים מענה הן בשגרה והן בחירום".
שנה מאתגרת, עם הקורונה.
"מאד, שנה לא פשוטה שלמעשה גרמה לנו לעבוד בשגרה ובחירום ביחד. כי השנה כולה הייתה מעין "שנת חירום" בניגוד למבצע צבאי כזה או אחר, שיש לו בגדול תאריך סיום, כאן היה חסר המון מידע לכולם ולכן נושא ההסברה היה קריטי".
שתפי קצת מהחוויות של השנה האחרונה?
"למעשה אנחנו היינו צריכים להנגיש את כל נושא הקורונה עבור שכבות אוכלוסייה רבות ומגוונת, אם זה תוכנית עבור ילדים מכיתות ה' שהבנו שדווקא דרך הילדים שהם שגרירים נהדרים נצליח להעביר מידע לשאר האוכלוסייה ובעיקר להורים בצורה נכונה. אנחנו עובדים עם כל המשרדים, ממשרד החינוך, הרווחה, כמובן ביטחון".
איך העבודה מול עירייה כמו אשדוד?
"זכינו לשיתוף פעולה מצוין, עירייה כמו אשדוד שהיא מאד מסודרת ויודעת לעבוד בחירום, עשתה את החיים של כולנו קלים יותר. מעבר לכך כל המשבר הזה גרם לכולנו לתקן כל מיני ליקויים בחירום ובשגרה, לייעל תוכניות עבודה וכדומה".
היו קשיים לאורך הדרך?
"ברור. לא מעט. נושאי בתי הספר, החלוקה לרובעים, אזורים אדומים או לא, זה מאתגר, צריך לדעת להנגיש את המידע בצורה נכונה ולדעת לפנות לכל פלח אוכלוסייה בצורה שתתאים לו.
יש הבדל בין העברת מידע במגזר החרדי המובהק נניח לבין המגזר הדתי- מסורתי או למגזר החילוני, צריך לדעת לדבר בשפה הנכונה לאוכלוסייה".
יש לך דוגמאות למקרים מסוימים?
"פחות באשדוד. אבל דווקא במקומות של המגזר הבדואי היו לא מעט. נניח כל נושא החתונות היה בתקשורת, במקום לבוא ולהגיד 'אל תתחתנו' וזה גם לא יעבוד, באנו בגישה של אם כבר אתם מתחתנים אז איך, נסו לשמור על ההגבלות, לעזור להם.
נעזרנו המון במובילי דעת קהל במגזרים מסוימים, נשים וגברים בכדי להגיע ליעד מסוים ולהעביר את המסר הנכון.
אם היה מגזר שידענו שהאמצעים הטכנולוגיים שיש ברשותו מוגבלים עד לא קיימים, אז ידענו להעביר את המידע, דרך רמקולים, שלטים, ממש בגישה שונה בכדי להעביר את המידע.
מצריך המון הכנות מוקדמות והבנה והכרה של השטח.
"נכון, גייסנו גם מילואים לנושא, עבדנו מול המועצות המקומיות כמובן, שוב, אנחנו כאן לטובת האזרח, נעזרנו הרבה במשאבים שיש כבר בכל עיר. נגיד באשדוד, זה היה הרבה דרך המדריכות בבתי הספר, חיילים שכבר נמצאים ומשרתים בעיר וכדומה.
צריך לדעת להשתמש נכון במשאבים בכדי להעביר את המידע בצורה נכונה, כי בזמן משבר וחירום, שיש לחץ, מידע לא נכון או חלקי או לעיתים גורם להרבה בעיות".
אחרי שהקורונה מעט דעכה, כרמלה מובילה שלל תוכניות בין היתר תוכנית 360 בשיתוף אג'יק ועוד עמותות שהמטרה שלה היא העצמה ויכולות ניהול ופיזור סמכויות בדגש על נשים, וכן על הפריפריה.
"זו תוכנית דגל חשובה מאד, שממשיכה לאורך כל השנה ונותנת הרבה מאד כלים גם לעתיד. אותם אנשים שיעברו את התוכנית יוכלו לעזור לנו אחר כך בהעברת המידע. מעבר לכך שבחרנו באנשים משפיעים בחברה שלהם, בעיקר נשים משפיעות".
לסיום מציינת כרמלה שהיא גאה ומאושרת בתפקיד שלה, "יש לי סיפוק רב, אני מרגישה שאני ממצה את עצמי ללא ספק, לעבוד מול האזרח, אני תמיד שמה לי ולחיילות שלי מול העיניים את המסר, שאנחנו כאן עבור האזרח".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]