השוכרת נתנה צ'ק בלי כיסוי, בעל הדירה עתר לבית המשפט
27.06.16 / 16:10
בעל דירה בבאר שבע ניסה לפדות צ'ק ביטחון בסך 50 אלף ש' על ידי אישה ששכרה את דירתו, אך גילה שאין לו כיסוי. מה הייתה הכרעת בית המשפט?
היחסים בין משכיר ושוכר הם שבריריים ומעוגנים בחוזים ארוכים ומייגעים, המטילים אחריות תשלומים על ליקויים בדירה ותחזוקה שוטפת, ולעתים מגיעים למשבר או לסכסוך, שדורש התערבות משפטית. בעל דירה בבאר שבע ניסה לפנות שוכרת מדירתו, לאחר שזו לא שילמה לו את כל החשבונות כפי שהוסכם בין הצדדים. בעל הדירה ניסה לפדות את צ'ק הביטחון שהופקד על ידי השוכרת על סך 50 אלף שקלים, אך גילה שאין לו כיסוי. הוא פנה לבית משפט השלום בתל אביב, שקבע כי בעל הדירה ראשי לפתוח נגד השוכרת בהליכי הוצאה לפועל. בנוסף יפוצה בעל הדירה על עוגמת הנפש שנגרמה לו.
הדירה הושכרה לנתבעת ולבן זוגה לפני ארבע שנים, שחתמה על צ'ק ביטחון למקרה שלא ישולמו חשבונות הדירה כגון ארנונה, חשמל ומים. כעבור זמן קצר מחתימת החוזה נקלעו בני הזוג לסכסוך כספי מול בעל הדירה סביב תשלום החשבונות. בתגובה, ניסה בעל הדירה לפנות אותם אך הם סירבו לעזוב גם לאחר סיום תקופת חוזה השכירות.
הסוגייה הועברה לבית משפט השלום בבאר שבע, שהביא את הצדדים לפשרה ובמסגרתה הסכימו הדיירים לעזוב את הדירה, ובית המשפט קבע כי על השוכרים לפצות את בעל הדירה על סך 18,950 ש''ח עבור התקופה בה גרו בדירה מעבר למוסכם בחוזה. עם זאת, ההסדר לא כלל בתוכו את כיסוי חובות התשלומים של הדיירים בסך כ-18 אלף שקל. בעל הדירה ניסה להשתמש בצ'ק הביטחון שהופקד על ידי השוכרת, אך זה להפתעתו חזר ללא כיסוי, והוא פתח בהליכי הוצאה לפועל.
השוכרת התנגדה להליכי ההוצאה לפועל, והסוגייה הועברה לבית משפט השלום בתל אביב, שם דרש בעל הדירה כי יפוצה על בסיס הסכמות החוזה – על סך 59,850 שקלים. שוכרי הדירה טענו מנגד, כי כיסו את כל חובותיהם ועזבו את הדירה כשהיא במצב תקין לחלוטין. במידה ויחויבו לשלם לתובע סכום כזה או אחר, השוכרת ביקשה לקזז מהסכום הנחות שלהן הייתה זכאית לאור היותה אם חד הורית, ולא קיבלה משום שהתובע רצה להשאיר את רישום הדירה על שמו.
לאחר הדיון בעניינם קבע השופט כי השוכרים לא שילמו חשבונות עבור הדירה כפי שטענו, לאור העובדה שעדות הנתבעת כוללת סתירות רבות מעלה חשדנות. "הנתבעת לא ציינה תאריך או תאריכים שבהם, לשיטתם, העבירו היא או בן זוגה תשלום במזומן לתובע. הנתבעת לא זימנה עדים שהיו עדים לביצוע התשלומים, וזאת למרות שלדבריה היו כאלה", נכתב בפסק הדין.
השופט תהה על טענת השוכרת לקבלת הטבות לאור היותה אם חד הורית, טענה שלא הועלתה בעת ניהול המשא ומתן לחתימת על חוזה השכירות. לאחר הדיון נקבע כי השוכרים סירבו לשלם את החשבונות על הדירה ללא כל הצדקה, וניסו להתיש את בעל הדירה.
למרות הפסיקה לטובת בעל הדירה, השופט קיבל את טענת השוכרים לפי בעל הדירה לא רשאי לדרוש פיצוי נוסף עבור תקופת השכירות החריגה שכבר שולם במסגרת הפשרה שהושגה, ודחה את בקשתו של בעל הדירה לפיצוי עבור נזקים, לאור העובדה שלא הוצגו ראיות המלמדות על היקפם.
בית המשפט אישר לבסוף לבעל הדירה להמשיך בהליכי ההוצאה לפועל. כמו כן, נקבע כי הוא זכאי לפיצוי על סך 20,340 שקל בגין החובות שהותירו אחריהם השוכרים, לרבות פיצוי על עוגמת הנפש שנגרמה לו בהליך. בנוסף נפסקו לו הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 11,300 שקל.
היחסים בין בעלי דירות לבין השוכרים הם כאלה שעומדים מדי שנה בבחינה מחודשת עם חתימה על חוזה חדש, שלעתים כולל או אינו כולל סעיף כזה או אחר הנוגע לאחריות התשלום או הטיפול בליקויי הדירה למיניהם. עם הקושי הכמעט בלתי אפשרי לרכוש דירה, שוק השכירות בבאר שבע בשנים האחרונות ממשיך להרקיע שחקים עם משקיעים מערים שונות בארץ שרואים בבאר שבע את בירת הנדל''ן הבאה.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]