השוטר הכה עציר, הורשע – וימשיך לשרת

$(function(){setImageBanner('5723d2cd-ff13-44fb-8271-2c1a39f4a0b1','/dyncontent/2024/3/21/f5c6fbf4-2749-4549-8c62-2139dbde48d2.jpg',17667,'עע יעדים 0324 אייטם',525,78,false,32653,'Image','');})

קצין משטרה בתחנת באר שבע הואשם בתקיפה חמורה כלפי עציר כבול. השופט ביקר בחריפות את ממוניו של השוטר שקידמו אותו למרות האישום החמור העומד נגדו. "דווקא משוטרים, קל וחומר ממי שמשמש כקצין ואחראי משמרת, מצופה כי השמירה על החוק והסדר הציבורי תנחה את דרכם".

 שוטר על מדים, המייצג את המדינה ואת חוקיה, פועל לשמירת החוק והסדר, להגנה ולביטחון על אזרחיה. משוטר אזרח אמור לחוש תקווה ולא ייאוש, ביטחון ולא פחד, ולצפות לעזרה ולא למקרה של אלימות משטרתית, כאשר עוד מקרה נוסף לרשימת האישומים הארוכה בשבוע שעבר.

תומר פלס, קצין משטרה בתחנת באר שבע הורשע בשבוע שעבר (חמישי) באלימות משטרתית. כתב האישום מייחס לשוטר עבירת תקיפה הכוללת חבלה של ממש, לאחר שבמשך חצי שעה היכה את העצור כשהוא כבול, ושיקר על כך בחקירתו. מנגד, טען השוטר בבית המשפט כי לא הוא גרם לפציעותיו, אלא העצור שהטיח עצמו בקיר ונגח בו שוב ושוב.

השוטר הורשע על ידי בית המשפט השלום בבאר שבע ונידון לשישה חודשי מאסר על תנאי וחודשיים של עבודות שירות. על אף האישום העומד בפניו, ממוניו של פלס החליטו לאפשר לו להמשיך בתפקידו בתחנת המשטרה בבאר שבע, ואף הוסיפו לקדמו בדרגה לאחר שהוגש נגדו כתב אישום.

המשפט מתייחס למקרה במרץ 2011, בו עצרו בלשי משטרת באר שבע חשוד באחזקת סם מסוג חשיש, לאחר שלטענתם השליך את הסם בעת מרדף. החשוד הכחיש את אחזקת הסם ונלקח לתא המעצר על ידי פלס, ששימש כאחראי משמרת באותו היום.

בחקירתו קילל העצור את פלס שבתגובה הכניס אותו לחדר קטן בתוך התחנה, שם הוכה ארוכות כשהוא אזוק וחסר יכולות להתגונן: "הוא הכניס אותי, הייתי עם אזיקים בידיים וברגליים, הוא אמר לי לשבת על כיסא והתחיל להרביץ לי". שחזר המתלונן במהלך המשפט.

עוד הוסיף המתלונן: "הוא התחיל להביא לי בוקסים לפנים, בעיטות לרגליים. ניסיתי לגונן על עצמי. קיבלתי מכות בידיים, אגרופים לפנים, באוזניים, הכל בצד שמאל".

לטענת המתלונן, מסכת ההכאות נמשכה כשהוא אזוק בידיו וברגליו במשך כחצי שעה בה הוא מתחנן מהשוטר שיחדל מהכאתו. לדבריו, בלש נוסף היה עד לתקיפה אך בחר לא להתערב.

לדברי המתלונן: "השוטר רצה שאני אודה בתיק, הוא הפסיק כשבאו לקחת אותי למעצר, ביקשתי ללכת לבית חולים, הוא לקח אותי לצד ואמר לי שאני אעזוב, ושאני לא אלך לבית חולים ושהוא ייתן לי שיחה בטלפון למי שאני רוצה".

על אף הבטחתו, שלח פלס את החשוד ישירות לתא המעצר ללא קבלת טיפול רפואי וללא שיחת טלפון כפי שהובטח לו. החשוד מציין כי נותר באפיסת כוחות: "לא הייתה לי ברירה והייתי חייב לעלות לפוסטה (רכב האסירים). הגעתי לכלא והרופא היה צריך לבדוק אותי, הוא ראה איך אני נראה וביקש שייקחו אותי לבית החולים בגלל שהייתי פצוע. בדרך לפוסטה, הרגשתי סחרחורת, הייתי חלש, אני זוכר שנפלתי, התעלפתי".

סנגורו של החשוד הופתע לגלות את מרשו פצוע כשעל פניו וגופו חבלות קשות, רק שעות לאחר שביקר אותו לפני החקירה. האירוע הובא לידיעת השופט שהעביר את התלונה למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש).

במהלך חקירתם במח"ש סיפקו פלס והשוטר הנוסף שנכח בתקיפה גרסאות סותרות. לבסוף לאחר חקירת כל המעורבים הוחלט להגיש כתב אישום נגד השניים, כאשר לפלס ייחסו את התקיפה בפועל.

השופט, ד"ר יובל ליבדרו, קבע כי גרסאות השוטרים סותרות ואף הוסיף כי בגרסאותיהם של השניים קיימת בעיית אמינות קשה. "מצאתי את גרסת הנאשמים.. כפי שעלו מעדותם כלא אמינות ומעלות תמיהות" כתב השופט בהחלטתו.

עוד הוסיף השופט: "באופן כללי אציין כי לא התרשמתי לחיוב מעדותם של שני הנאשמים ומאופן התפתחות גרסתם בחקירותיהם במח"ש ובהמשך בבית המשפט. נדמה ונכון הדבר ביחד לשני הנאשמים, כי ככל שנחשפה בפני הנאשמים התמונה העובדתית, עיצבו הנאשמים את גרסתם".

בין דברי השוטרים התמוהות, עלתה הטענה כי לדבריהם פציעתו של החשוד נגרמה מכך שהטיח עצמו כנגד הקיר ונגח בו כמה פעמים. כשנשאלו על ידי השופט מדוע העניין לא תועד בדו"ח האירוע, ענה פלס כי מיהר והטיל את המשימה על השוטר השני. השוטר השני טען כי אינו זוכר.

השופט ליבדרו המשיך בביקורת חריפה כלפי חוסר האמינות של שני לובשי המדים : "תחילה סיפר (פלס) על הטחת הראש ובהמשך, כשמסבירים שהחבלות לא מתיישבות עם הטחת ראש, מוסר (פלס) כי יתכן ואלו נגרמו בזמן מעצרו בשטח. כאשר מוטחת בפניו העובדה שאפשרות זו לא מתיישבת עם הראיות, מעלה (פלס) אפשרות שהחבלות נגרמו קודם למעצרו בשטח".

בדבריו השופט ליבדרו מתח ביקורת גם על ממוניו במשטרה, שהחליטו לקדם את הקצין על אף שהואשם במעשים חמורים. "יש לזכור כי הנאשם ממשיך לעבוד בעבודתו גם לאחר הגשת כתב האישום, ואף כאמור התבטלה ההחלה לעכב את קידומו בדרגה... מנוהל של מחלקת המשמעת במשטרת ישראל עולה שהרשעה מהווה אך את אחד הנתונים הנשקלים בשאלת הפיטורים", כתב השופט.

עוד כתב השופט בהחלטתו כי "דווקא משוטרים, קל וחומר ממי שמשמש כקצין ואחראי משמרת, מצופה כי השמירה על החוק והסדר הציבורי תנחה את דרכם ואת התנהלותם וכי יחסם אל האזרח והתושב שעל ביטחונו הם מופקדים יהיה אנושי ורגיש". השופט קבע כי "הנאשם במקרה דנן לא פגע אך בשלומו ובכבודו של המתלונן אלא פגע וכרסם באמון הציבור, בנציגי החוק ובהליכי החקירה. מעבר לכך הכתים הנאשם במעשיו את חבריו למדים אשר עושים מלאכתם נאמנה". השוטר הנוסף ששהה בחדר יחד עם פלס בזמן התקיפה זוכה.

מקרה זה של אלימות משטרתית הוא רק אחד מני רבים, שאת צדקתם ראויים לשפוט רק נציגי החוק. הדו"ח העדכני ביותר של הסנגוריה הציבורית בישראל מראה כי ישנם מקרים רבים של מעצרי שווא, השמדת ראיות, כשלים בניהול חקירה וכן טיפול לקוי בתלונות נגד שוטרים, כאשר חצי מהן כלל לא מגיעות לכדי חקירה או למיצויה בפועל, וכתוצאה מכך אזרחים שהותקפו אך קולם לעולם לא נשמע.  

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('bd776ef6-5be2-4411-b30b-8fa8127d0cec','/dyncontent/2024/4/10/1ce44408-1dd9-411b-b3d9-da123a2ff67c.jpg',17729,'עזריאלי 0424 אייטם',525,78,false,32654,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה