מפחדים לצאת מהבית: באר שבע מובילה ברמת החשש – וממוקמת אחרונה בתחושת הביטחון
06.08.25 / 10:30
דו"ח הלמ"ס חושף תמונת מצב עגומה בעיר הדרומית: באר שבע מדורגת בתחתית הערים הגדולות בישראל בכל הפרמטרים של ביטחון אישי – מהפחד מפשיעה ועד לחשש מטרור. המסקנה ברורה: תושבי העיר מרגישים פחות בטוחים – בכל שעה ובכל מקום

האם באר שבע היא העיר שבה תושביה חשים הכי פחות ביטחון בישראל? לפי סקר הביטחון האישי לשנת 2024 של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – נראה שהתשובה חיובית. הדו"ח החדש, שפורסם השבוע, בחן את תחושת הביטחון של אזרחי ישראל מגיל 20 ומעלה, ומצביע על פערים מדאיגים – במיוחד בעיר הדרומית.
השאלה המרכזית שנבדקה בסקר נגעה לתחושת הביטחון הכללית באזור המגורים. בעוד הממוצע הארצי עמד על 80.2%, בבאר שבע עמד הנתון על 66% בלבד – הכי נמוך מבין כל הערים הגדולות (מעל 200,000 תושבים).
מדובר בירידה מתמשכת של תחושת ביטחון שמטרידה את הרשויות המקומיות, במיוחד לנוכח אירועים ביטחוניים שהתרחשו בעיר בשנים האחרונות, כולל פיגועים, התפרעויות, ירי לאור יום ותשתיות בטחוניות מתדרדרות בתחנה המרכזית ובמוקדים ציבוריים נוספים.
גם בלילה – באר שבע מדורגת בתחתית
נתון מטריד נוסף חושף כי רק 64.5% מתושבי באר שבע חשים בטוחים ללכת לבד בלילה בשכונתם – שיעור נמוך כמעט ב־10% מהממוצע הארצי (72.7%) וקרוב מאוד לתחתית הדירוג עם חיפה. נשים חשות פחות ביטחון מגברים, אך הפערים בעיר אינם נובעים רק ממגדר – אלא בעיקר ממצב תשתיות, תאורה, נראות פיקוח ושיטור.
21.3% מתושבי באר שבע הודו כי הם חוששים להיפגע מאירועי פשיעה או אלימות באזור מגוריהם – שיעור גבוה מהממוצע הארצי (17.3%). מדובר בשיעור השני בגובהו אחרי נתניה, שם 27.5% מהמשיבים הביעו חשש. חשש זה גובר משמעותית בקרב מי שנפגע בעבר מעבירה פלילית. הסקר מצא כי בקרב נפגעי אלימות, החשש מאירועים חוזרים כמעט כפול לעומת אלו שלא נפגעו בעבר.

הנתון החריג ביותר בסקר נוגע לרמת החשש מאירועי טרור: 44.7% מתושבי באר שבע חוששים שייפגעו מטרור בסביבת מגוריהם – הנתון הגבוה ביותר בישראל, והיחיד שמתקרב אליו הוא זה של ראשון לציון (39.5%).
לשם השוואה: בירושלים – עיר שהייתה זירה לפיגועים רבים – רק 26.7% מהמשיבים הביעו חשש מטרור. בחיפה – 19.6% בלבד. כלומר, תושב באר שבע חושש מטרור יותר מתושב עוטף ירושלים.
הנתונים מעידים על רמות מתח וחרדה גבוהות בעיר, שנמצאת תחת לחץ מתמשך. הסיבות רבות: החל מהזנחה של תשתיות ביטחוניות, דרך מיעוט כוחות שיטור פעילים – ועד לחשש מתמיד מאלימות במרחב הציבורי, בעיקר באזורי תעשייה, תחבורה ציבורית ושכונות דרומיות.
בשורה התחתונה, סקר הביטחון האישי לשנת 2024 מהווה נורת אזהרה חמורה לבאר שבע. עם נתונים שמציבים אותה בתחתית המדדים בכל הנוגע לביטחון אישי, ובמיוחד בקרב נשים וצעירים – יש צורך דחוף בהשקעות בטיחות, שיטור, חינוך קהילתי ושיקום תשתיות. עד שזה יקרה – תושבי העיר ימשיכו לחשוש להסתובב ברחוב – גם בשעות היום.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]
