"סטיקר מסוכן"? משתיקים מחאות באוניברסיטת בן גוריון

$(function(){setImageBanner('349b8b92-3b62-4b1d-8abd-9d7f534a6097','/dyncontent/2024/3/5/1d57ccb4-038a-4833-b07f-003c7cecb190.jpg',17582,'כללית 0324 אייטם',525,78,false,33969,'Image','');})

סטודנטית של האוניברסיטה נעצרה בשער על ידי שני מאבטחים, רק בגלל סטיקר של 'מגמה ירוקה' שהיה בידה בעקבות הפגנה של המגמה. פעילת מגמה ירוקה: "אף פעם לא נתקלתי בהתנהגות כזו של האוניברסיטה".

"באתי להיכנס לאוניברסיטה, הייתי בדרך לשיעור. נכנסתי דרך שער רגר וראיתי את ההפגנה של 'מגמה ירוקה', אז הפעילים שלהם חילקו פליירים וסטיקרים בכניסה לשער מחוץ לאוניברסיטה. כשהייתי בכניסה לא טרחתי להכניס את הסטיקר לתיק שלי, לא חשבתי שזה משהו שצריך לעשות ממנו עניין. אבל פשוט סירבו לתת לי להיכנס", משתפת בר פזרקר, סטודנטית לביולוגיה וגיאולוגיה. "אמרו לי יש לך ברירה, או לתת לנו את הסטיקר או לצאת החוצה. אמרתי להם שזה משהו ששייך לי. לקח לי כמה דקות של וויכוחים ואז הבנתי שאין עם מי לדבר, מאוד התעצבנתי", מוסיפה בר.

מקדמים שינוי סביבתי

ביום רביעי האחרון התקיים באוניברסיטה כנס "חברה וכלכלה" של ועידת The Marker, בחסות חברת 'כימיקלים לישראל', כיל. בעקבות החסות שניתנה לכנס על ידי כיל, פעילי מגמה ירוקה יצאו בהפגנה, מחוץ לכותלי האוניברסיטה. מבחינתם מדובר באבסורד שניתנת במה לאחת החברות המזהמות ביותר בישראל. "כיל ישראל מחזיקה בשש מעשר החברות הכי מזהמות שקיימות. זה אבסורדי שהם מנסים לקבל לגיטימציה באמצעות חסות לכנס בתוך האוניברסיטה. בייחוד על רקע זה שהם לא נתנו את הדין על הזיהום האחרון שהם גרמו לו בנחל אשלים", מבהירה שרונה גז, אחת מפעילי תא מגמה ירוקה בבאר שבע.

מגמה ירוקה היא תנועת המתנדבים הסביבתית הגדולה בישראל, והיא פועלת כדי לקדם שינוי סביבתי באמצעות פיתוח מעורבות אזרחית ומנהיגות חברתית, פועלת לצמצם את הפערים בנגב לשמירה על הסביבה והחברה בנגב ועוד. בהפגנה שבוצעה לפני יומיים, פעילי מגמה ירוקה רצו לעורר בין היתר את המודעות לזיהום שהיה בנחל אשלים לפני חמישה חודשים, אשר לטענתם קרה בעקבות חומצה רעילה שנשפכה ממפעל "רותם אמפרט" בבעלות כיל.

שרונה מוסיפה: "עשינו את ההפגנה מחוץ לשטח האוניברסיטה, ליד שער רגר. בעיקר עסקנו בהסברה, על הכנס שהתקיים ביום הזה ומה לא בסדר בו. הפגנו שם במשך שעתיים. מדובר בחברה עם מוניטין לא טוב ועם כל מה שקרה בנחל אשלים, והאוניברסיטה נותנת לזה יד. הרבה סטודנטים לקחו פליירים וסטיקרים, שמעו והבינו מה קורה".

-

חופש הביטוי- איכה?

בר, הסטודנטית, מספרת שהרגישה רע כל היום בעקבות המקרה ואף פרסמה על כך פוסט בפייסבוק. "אני מזדהה עם המגמה הירוקה ועם המטרות שלה. אבל אפילו לא נתנו לי את האופציה אם לבחור בעצמי אם לקחת חלק ולהדביק את הסטיקר או לא. לקחו ממני את האופציה להחליט. זו הייתה מחאה שקטה... זה ממש כמו למנוע ממישהו להגיע עם טישרט מסוים שהכיתוב לא נראה להם", מספרת בר. פעילי המגמה מספרים כי הם ראו סטודנטים נוספים שחוו את הסיטואציה הלא נעימה בבואם להיכנס לאוניברסיטה. שרונה מוסיפה: "לצערי היא לא היחידה שזה קרה לה. ראינו בעיניים שלנו שהרבה סטודנטים, שהבאנו להם מחוץ לשטח האוניברסיטה פליירים וסטיקרים, אז המאבטחים פשוט לקחו להם אותם, עשו ערימה ליד עמדת הבידוק. זו הייתה מדיניות שהחליטו עליה באותו רגע".

עוגמת הנפש שנגרמה לבר בעקבות הסיטואציה הייתה גדולה וגרמה לה לחוסר אונים. לא פשוט עבור סטודנט להגיע למוסד האקדמי בו הוא לומד ומעביר את מרבית זמנו, אך נמנעת ממנו הכניסה אליו. "הרגשתי השפלה, הרגשתי כאילו אני כאן הבן אדם הרע... סובבו את זה ככה שאני מעכבת את כולם, אני מונעת מהמאבטחים לעשות את העבודה שלהם. הרגשתי פשוט חוסר צדק משווע, באמת. לקחו ממני את הזכות של לבחור מה אני שמה על עצמי, מה אני מכניסה על התיק שלי, איזו מטרה אני מזדהה איתה ואיזה לא. הכל בשם של לא לפגוע בגורמים מסוימים שהגיעו לאוניברסיטה", מחדדת בר.

-

"אני רואה את זה ממש בחומרה, כי אני אף פעם לא נתקלתי בהתנהגות כזו של האוניברסיטה. אסור לחלק פליירים בשטח האוניברסיטה, אבל מה שקורה בחוץ וסטודנט מכניס איתו פנימה- יש פה הבדל עצום. זה רק מראה כמה הכנס היה להם חשוב... רצו שבעיקר יהיה שקט", מסבירה שרונה.

היא מוסיפה ואומרת שיש פה הגבלה של חופש הביטוי ונוצר תקדים מסוכן בכל הנוגע לתאים פוליטיים באוניברסיטה. "שתי המגמות של הפגיעה בחופש הביטוי והכנס שהיה בחסות החברה המזהמת ביותר, לא מנבאות טוב. יש פה מימד מסוים של השתקה", אומרת שרונה. בר מחזקת את דבריה ואומרת שחופש הביטוי זה בסיסי בעינה ולכל אחד הזכות להביע את דעתו. "במיוחד עם כל האג'נדה של בן גוריון כקמפוס ירוק וכל התאים הפוליטיים שיש. לכולנו יש את הרצון הבוער להשפיע ולהשמיע, ופשוט לקחו לנו את הקול בלי לשאול אף אחד", מסכמת בר.

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה:

"כל אדם, באשר הוא, רשאי להיכנס לקמפוס בימי ההוראה, תוך הזדהות באמצעות תעודה מזהה ובתנאי שאין נגדו מידע מחשיד כזה או אחר. אתמול, בשל קיומה של "ועידת דה מרקר לכלכלה וחברה באוניברסיטה", עקב מידע מקדים על כוונות להפגנות במקום ללא אישור (כמתחייב מהתקנות), מצד גופים ירוקים - נגד מנכ"ל כי"ל, של עובדי בנק אגוד - נגד / בעד יו"ר ההסתדרות, של נכים - נגד פרופסור אבי שמחון- מחלקת הביטחון, לא אישרה להכניס לקמפוס פליירים, שלטים, וכו'. מכאן ועד מניעת כניסת אדם .... לא היו דברים מעולם".


אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('58cba664-a0bf-487a-9a6c-dbfd11401c7d','/dyncontent/2024/3/17/a7a9b135-4a9e-4155-bd24-72abff96bf88.jpg',17627,'מכללה טכנולוגית 0324 אייטם',525,78,true,33971,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('58cba664-a0bf-487a-9a6c-dbfd11401c7d','/dyncontent/2024/3/17/260ec54c-8061-40bc-b317-3feb9c3dde6a.gif',17630,'סמי 0324 אייטם ת',525,78,true,33971,'Image','');},7]]);})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה