חקלאי מזרח הנגב מזהירים: "זה טרור חקלאי לכל דבר"
14.05.25 / 08:53
בעקבות זיהום תעשייתי חמור במט"ש חורה/שוקת, נדרשים חקלאי מזרח הנגב לקצץ 15% ממכסת המים להשקיה – מהלך שמאיים לפגוע באלפי דונמים חקלאיים, להוביל למחסור בירקות ובמספוא, ולהעלות מחירים לצרכן. החקלאים מזהירים: "הזנחה של הרשויות מסכנת גם את ביטחון המזון וגם את הריבונות בשטח
משבר המים המתמשך במט"ש (מתקן טיהור שפכים) חורה/שוקת מגיע לשיא חדש: חקלאי מזרח הנגב קיבלו בשבוע שעבר הודעה על קיצוץ של 15% במכסת המים המיועדת להשקיית גידולים – קיצוץ חמור שצפוי לפגוע באלפי דונמים חקלאיים ובפרנסתם של מאות משפחות. מדובר בהתפתחות דרמטית על רקע חודשים של זיהום במי הקולחין, שאותם מספק המט"ש להשקיה חקלאית.
השטחים שנפגעו מההחלטה פרוסים על פני כ-12,000 דונם ביישובים כרמים, להב, דביר, בית קמה ומשמר הנגב, וכן בגינון קריית המודיעין ובתחומי המועצה המקומית מיתר. חקלאים מדווחים כי כבר השקיעו סכומי עתק בהכנת הקרקע, רכישת זרעים והעסקת עובדים – וכעת נאלצים להתמודד עם אי ודאות קשה לקראת עונת הגידול הנוכחית.
לדברי גידי דוד, יו"ר אגודת המים "מי שוקת", הקיצוץ עלול לגרום לאובדן יבולים ונזקים כלכליים חמורים: "בשלב הזה של העונה, כשצמחים תלויים במים באופן קריטי, כל הפחתה בהשקיה משמעותה נזק מיידי. הקיצוץ הזה הוא פגיעה ישירה בפרנסה של החקלאים וביכולת של המדינה לספק תוצרת חקלאית טרייה ואיכותית".
גם מנכ"ל גד"ש ש.כ.ל, חן שאול, מציג תמונת מצב עגומה: "נאלצנו לבטל גידול של כ-2,500 דונם תירס למספוא, ירדנו מ-500 דונם של גזר – גידול שמיועד לתקופה של מחסור בגזר בשוק – והפחתנו מאות דונמים נוספים של ירקות ותפוחי אדמה. התוצאה הישירה תהיה עלייה במחירי ירקות ומוצרי חלב, בשל הצורך בייבוא יקר של תוצרת ומספוא".
לדבריו, ההשלכות אינן רק כלכליות אלא גם ביטחוניות: "חקלאות בדרום היא לא רק מקור פרנסה – היא גם מהווה חיץ ביטחוני. כל שטח שלא יעובד עלול להיתפס בידי גורמים לא מורשים. ככל ששטחים ננטשים, כך פוחתת האחיזה שלנו באדמות".
לירן צפריר, מנהל גד"ש דביר, מדגיש את חומרת הזיהום: "מדובר כאן בטרור חקלאי לכל דבר. הזיהום פוגע בלב מערכת ייצור המזון שלנו. בלי מים נקיים – אין חקלאות, אין ביטחון תזונתי ואין עתיד לאזור הזה".
לפי ממצאי בדיקות המעבדה האחרונות, מקור הזיהום הוא תעשייתי – ומגיע מאזור חברון, שם זוהו רמות גבוהות במיוחד של מזהמים: דטרגנטים בכמות הגבוהה פי 70 מהמותר, חומציות קיצונית וחומרים אורגניים בריכוזים חריגים. למרות שמקור הזיהום זוהה במחלבות ובמפעלי שיש, הרשויות טרם נקטו בצעדי אכיפה ממשיים, חרף פניות מרובות מצד החקלאים והאגודה.
"אנחנו מתמודדים עם המשבר הזה כבר חודשים, והרשויות עדיין לא הצליחו לאכוף את הפסקת הזיהום", מסכם דוד. "המשמעות של חוסר פעולה היא קריסת עונה שלמה של גידול – וזה פשוט בלתי נסבל".
אגודת "מי שוקת" וחקלאי האזור קוראים לממשלה ולרשויות האכיפה לפעול במיידי – לעצור את מקורות הזיהום, לחדש את אספקת המים התקינה, ולהעניק פיצוי ראוי על הנזקים שכבר נגרמו. ללא פתרון מהיר, הם מזהירים, תעמוד החקלאות בדרום בפני אובדן עונה שלמה – ופגיעה חמורה באספקת המזון לכלל הציבור.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]