מתנות מן הים: מולקולות מאלמוגים פותחות דרך חדשה במאבק בחיידקים עמידים
10.06.25 / 13:35
חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב גילו מולקולות טבעיות מאלמוגים שמחלישות את תכונות החיידקים המזיקים ומגבירות את יעילות האנטיביוטיקה – פריצת דרך שיכולה לשנות את דרכי הטיפול בזיהומים עמידים
מחקר פורץ דרך של חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חושף שיטה טבעית חדשה להתמודדות עם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה – באמצעות מולקולות שנמצאו על אלמוגים בסביבת הים. הממצאים, שפורסמו ב-BMC Biology, מציגים פוטנציאל לשיבוש תכונות החיידקים המזיקים ולשיפור יעילות הטיפולים הקיימים.
המחקר מתמקד בתקשורת בין חיידקים בקבוצות, הנקראת 'חישת מניין', ובמיוחד בשכבת הביופילם – מבנה מגן שמקשה על הרג החיידקים ויוצר עמידות לאנטיביוטיקה. צוות החוקרים, בראשות ד"ר קרינה גולברג ופרופ' אריאל קושמרו, הצליח לבודד מולקולות כימיות מקבוצת הביסאינדול (BISINDOLE) שבאופן סלקטיבי מחלישות את האלימות של החיידקים מבלי להרוג אותם, ובכך מפחיתות את עמידותם לטיפול.
המחקר התמקד בחיידקים פתוגניים עמידים כמו Pseudomonas aeruginosa ו-Acinetobacter baumannii, הידועים כגורמי זיהומים כרוניים קשים. תוצאות הניסויים הראו כי המולקולות מאלמוגים לא רק פוגעות בתכונות האלימות של החיידקים, אלא גם משפרות את חדירת האנטיביוטיקה למבנה הביופילם, ומגבירות את יעילותה.
פרופ' קושמרו מדגיש כי הגישה החדשנית מאפשרת לשנות את התנהגות החיידקים מבלי לגרום ליצירת עמידות נוספת או לפגוע בחיידקים טובים, דבר המאפיין את השיטות הטיפוליות הקיימות.
מחקר זה פותח פתח לפיתוח טיפולים טבעיים ויעילים יותר נגד זיהומים עמידים, ויכול לשנות את הדרך שבה מתמודדים עם מחלות זיהומיות מסכנות חיים.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]