מנהלת מרכז 'סטארט אפ' בראיון: "אנחנו כאן כדי להבין את הצרכים המשתנים של הצעירים"
06.08.20 / 18:31
לרגל ציון 20 שנות פעילות של 'סטארט אפ' מרכז הזדמנויות לצעירים בבאר שבע, שוחחנו ב'באר שבע נט' עם מנהלת המרכז, ורד פרקל משעלי, שסיפרה על התהליך שעבר המרכז לאורך השנים, העשייה השוטפת, ההתאמה לימי הקורונה וחשיבות התמיכה בצעירים
"מרכז סטארט אפ עבר התפתחות מדהימה לאורך השנים. סטארט אפ התחיל בתוך חדר קטן בקניון הנגב. משם המרכז עבר למשרדים יותר גדולים בבית הנשיאים ובעשר השנים האחרונות אנחנו יושבים במבנה קבע בדרך השלום בשכונה ג' בעיר", סיפרה ל'באר שבע נט' ורד פרקל, מנהלת מרכז 'סטארט אפ'. לרגל 20 שנות פעילות המרכז מאז הקמתו שמענו מורד על העשייה לאורך השנים, ההתאמות שעשו בפעילות בתקופת הקורונה, הבנת הצרכים של הדור החדש של הצעירים וההוקרה למתנדבים.
למי שלא מכיר, סטארט אפ הינו מרכז הזדמנויות לצעירים בגילאי 18-40 בבאר שבע. המרכז הוקם בשנת 2000 על ידי עיריית באר שבע, המועצה האזורית בני שמעון וקהילת מונטריאול במסגרת שותפות 2000 של הסוכנות היהודית. סטארט אפ מנוהל תחת אגף נוער, צעירים וחברה בחברת כיוונים, החברה לתרבות הפנאי בב"ש, ובנוסף לשותפים הנ"ל פועל המרכז יחד עם המשרד לפיתוח הנגב והגליל, המשרד לשיוויון חברתי, קרן גנדיר, תוכנית הישגים, מגבית קנדה ,פדרציית מונטריאול, הפדרציה של שיקגו, קרן גרוס, מפעל הפיס, קרן באר שבע, קרן נס, היחידה להכוונת חיילים משוחררים והמוסדות האקדמאיים בדרום.
אתם מציינים 20 שנה של פעילות במרכז סטארט אפ, כיצד היית מסכמת את שני העשורים של העשייה?
"אני נמצאת במרכז סטארט אפ בעיקר בעשור השני, עובדת כאן ב-12 השנים האחרונות ומנהלת המרכז כבר חמש שנים. סטארט אפ עבר תהליך משמעותי והתפתח מאוד לאורך השנים. גם ברמת המודעות של צעירים באזור לבית הזה שנקרא סטארט אפ מרכז הזדמנויות לצעירים, גם במגוון התכניות שהתווספו כמו תכנית לעולים חדשים, ליוצאי אתיופיה, לצעירים במצבי סיכון. השתדרגנו בתחום ההשכלה הגבוהה והתעסוקה, ישנן הרבה יוזמות ומיזמים חברתיים חדשים. אפשר לראות את זה גם בגידול משנה לשנה בקהל היעד שהגיע לפעילויות סטארט אפ. העשור האחרון מתאפיין בעיני גם ברוח אחרת ותפיסה אחרת של הצעירים והבנה של הצרכים המשתנים שלהם. יש שימוש גובר בדיגיטליות ובטכנולוגיה ושינוי בתפיסה עם הכניסה של דור הZ לעולם התעסוקה וההשכלה, זה דור חדש עם מאפיינים וצרכים שונים ואנחנו מתאימים את עצמנו לצרכים האלה".
המרכז פועל בארבעה תחומי ליבה: השכלה גבוהה, תעסוקה, מעורבות חברתית ועולים חדשים. בכל אחד מהתחומים המרכז מציע ייעוץ אישי המותאם לצרכי הצעירים ומגוון פעילויות קבוצתיות כגון: קורסי פסיכומטרי, סדנאות לבחירת מקצוע, סדנאות לחיפוש עבודה, קורסי יזמות, קורסים לרכישת מקצוע, קבוצות מנהיגות, קבוצות התנדבות שונות, הכוונה למלגות ועוד. את המרכז פוקדים מדי שבוע עשרות צעירים ובסך הכל נחשפים ומשתתפים בפעילויות המרכז בכל שנה כ- 6,000 צעירים. בחצי השנה האחרונה, גם במרכז סטארט אפ נאלצו להתאים את עצמם לימי הקורונה ולמשבר שפקד את כולנו.
בתקופה הקורונה לא יכולתם לקיים מפגשים ואירועים פרונטליים, כיצד התאמתם את פעילות סטארט אפ למצב?
"בחצי שנה האחרונה עם המשבר קורונה, הצלחנו להבין שאנחנו גם מאוד משמעותיים באונליין ולאו דווקא רק במרחב הפיזי. יצרנו יותר נוכחות במדיה וברשתות החברתיות ותוך יום יומיים העברנו את כל העשייה לאונליין. מאז חודש מרץ הכל קורה בזום ובפייסבוק והצעירים מגיעים, יש יותר היענות מהתקופה בה נדרשו להגיע פיזית למרכז. הצלחנו להגדיל את החשיפה, פתאום להרצאה בזום יכולים להגיע גם 600-700 צעירים, לעומת כיתה פיזית של עשרות אנשים. עשינו למשל 'ייעוץ בפיג'מה', הצעירים יכלו לקבל ייעוץ אישי בלי לצאת מהבית. בנוסף, פיתחנו מענים ייחודיים בעקבות הקורונה, למשל תכניות ייעודיות לצעירים שנפלטו משוק העבודה, גייסנו כספים למלגות חריגים ואנחנו עוסקים בנושא החוסן הנפשי והבדידות החברתית. אנחנו מבינים שחבר'ה צעירים נמצאים בתחושה של חוסר וודאות ואי יציבות גם מבחינה תעסוקתית וגם מבחינה נפשית ויש גם נושא של מיצוי זכויות שחשוב לעסוק בו. יצרנו שיתוף פעולה עם נט"ל בסדרת הרצאות שעוסקת בנושא" .
המשבר פגע גם בכם? נאלצתם להוציא עובדים לחל"ת?
"משבר הקורונה ייצר הרבה מאוד עבודה מצד אחד כי ראינו כמה צעירים זקוקים למקום הזה ולתמיכה, אבל מצד שני הרבה תקציבים לא הגיעו, היו קיצוצים מצד הממשלה שהשפיעו גם עלינו. גם אנחנו נאלצו להוציא לחל"ת כמו בכל חברת כיוונים אליה אנחנו שייכים. אז אנחנו נדרשים בתקופה זו להיות מאוד יצירתיים ולהמשיך בפעילות במינימום תקציב, וגם עדיין ממשיכים לנסות ולגייס כספים. אנחנו עדיין לא יודעים איך נפתח את השנה הבאה. זו מציאות לא פשוטה, יש למשבר השלכות שאולי נבין אותן רק בעוד כמה חודשים. יחד עם זאת, אגיד שהצוות שלי ואני מלאי מוטיבציה ורצון להמשיך ולעשות, אנחנו חושבים יצירתית ויוצאים מהקופסא. כך למשל את אירוע חגיגות 20 שנה למרכז לא נחגוג כמו שרצינו. תכננו לעשות מסיבה גדולה לצעירים במתחם הקטר בעיר אבל נעשה חגיגה קצת אחרת, בזום".
ב-26 באוגוסט יתקיים בזום אירוע חגיגות 20 שנים לסטארט אפ, במסגרתו יתקיים טקס המלגות לתושבי באר שבע ואירוע הוקרה למתנדבים. בטקס יישא דברים ראש העיר רוביק דנילוביץ', כשגם גלעד ויטל מלהקת "שוטי הנבואה" ורמי יולזרי יעבירו הרצאה ויספרו על עצמם. "אנחנו רוצים להוקיר תודה לשותפים והתומכים שלנו בעשייה. בנוסף במסגרת הטקס 220 צעירים יקבלו את המלגה העירונית ונגיד תודה לכל המתנדבים שלנו", מסכמת ורד.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]