רויטל אוחנה, מנהלת תפעול חטיבת נשים ויולדות בסורוקה: "נשים נפלאות מגיעות לכל פסגה וכובשות כל הר"
07.03.23 / 07:52
במסגרת יום האישה, תמיד נעים לפרגן לנשים שעושות הכל למען אחרים.ות, וכזו היא רויטל אוחנה (56) מבאר שבע, מנהלת תפעול של חטיבת נשים ויולדות במרכז סבן בבית החולים 'סורוקה, שבו היא עובדת כבר 36 שנה ועברה כברת דרך עם נשים שחולמות ללדת ומגשימות להחזיק תינוק בידיהן. כמי שהחלה את קריירה בגיל עשרים, שנכנסה לעולם של גדולים וידעה לשלב ולפלס את דרכה כדי להגיע למקומות שבהם תוכל היות מודל להשראה, מקצוענות ונשיות פורצת, כולל התנדבות במקומות שבהן זקוקים לתמיכה ויד מלטפת - הגיע הזמן לפנות בשבילה את הבמה.
רויטל אוחנה נשואה לאהבת נעוריה מישל, שאותו הכירה מגיל 13 ומאז הם ביחד. אמא לדור וליאור וגם בעלת התואר: סבתא צעירה ויפה לנכד בשם מעיין. את נוף ילדותה העבירה בשכונה ו', שם ספגה לדבריה נטיפים של חום ואהבה מהפשטות, מהשכנים החמים ומהחיים עצמם שהטמיעו בה את הרצון והתשוקה הפנימית לנתינה. "אבא שלי אמר לי את בנויה לשליחות" סיפרה "תעבדי בבית חולים ומאז כל היסטוריה".
למה החלטת לבחור בתחום הנ"ל, מה משך אותך?
"תחום הבריאות בחר בי מגיל 20 כשאבא שלי שלח אותי "לעשות למען אחרים", למען מי שזקוק לנו, תמיד לתת. בגיל 20 כבר התחלתי לעבוד בבית חולים. זה לא חלום של כל נערה מתבגרת, אבל נכנסתי. לעבוד בבית חולים לא היה "סקסי", אבל כן התאהבתי".
נשמע כמו התחלה לא קלה
"בהתחלה שאלתי את עצמי איך אוכל כל יום להתמודד עם החולי ועם המקום, אבל התחלתי עבודתי בחטיבת נשים-יולדות, שזה החלק השמח שבו את נמצאת, במקום שמביא חיים, ומיום ליום הבנתי שזה מקומי."
את עובדת בבית חולים "סורוקה" כבר 36 שנה – איך את יכולה לסכם את התקופה?
"36 שנה הן תקופת חיים. לצד עבודתי בחטיבת נשים ויולדות, עשיתי דברים רבים בבית החולים. לאט לאט למדתי והכרתי את המחלקות השונות ובעיקר את ההון האנושי הטוב המקצועי, כזה שיוצר גאווה גדולה. בהתחלה חדרי לידה היו במרחב קטן והכל היה קרוב, כי כל החטיבה הייתה בבניין אחד. היום מדובר במרכז סבן שהוא כמו בית חולים קטן, חדשני, טוב ועם חדר אישי לכל יולדת ומלוויה. מעל 17,000 לידות בשנה - לא דומה לאף מקום אחר. שילוב מדהים של ניסיון, מקצועיות חדשנות ויחס אישי."
ספרי על העבודה הקשה, הקשיים.
"בתור מטופלת ביחידה להפריה חוץ גופית, מאוד קשה לראות את הקשיים ואת הדרך של הנשים עם החלום להיות אמא יחד עם האכזבות והדמעות. תמיד קשה מחדש, אבל התמונות שתלויות במשרד שלי, של עשרות תינוקות, הן העדות להצלחה ולאושר. אם אישה שעברה שבע הפלות מגיעה אליי למשרד עם עגלה ותינוקת, אין אושר ענק מזה".
את כאישה מרגישה שמקדמים עובדות, רופאות ואחיות?
"את החטיבה שלי מנהלת אישה מדהימה, פרופ' הרשקוביץ, ועוד עשרות נשים מצליחות בכל מגוון התחומים בחטיבה. מאושרת מאוד לראות את קידומן של הנשים שעובדות עימי בכל התחומים, רופאות צעירות ומדהימות, אחיות מקצועיות, עובדות בתחום המינהל, נשים בכל התחומים שמתפתחות, מתקדמות, מובילות ונמצאות בכל תחום ומקצוע - ללא ספק מרגישה גאווה גדולה".
מה היה חשוב לך כאישה בתפקיד לקדם הלאה?
"הרחבתי את הנתינה בעבודה למפעל קטן של חסד למען מי שזקוק. הפעילות היא שנתית ובעיקר בחגים. משפחות רבות שלא שפר עליהן גורלן, הן חלק מחיי היומיום שלי ושל משפחתי ושלי. עוד אנשים נפלאים רבים שתורמים תמיד".
כיום יש הרבה תלונות על בית חולים סורוקה בשל תורים, צפיפות, מכשירים חסרים – עד כמה את ערה למצוקה?
"הנהלת סורוקה חרטה על דיגלה לצמצם את הפערים בתחום הבריאות בין המרכז לדרום, כך למשל, בית החולים מהווה ספינת דגל ומגדלור בכל הנוגע למניעת זיהומים נרכשים, המיון שלנו הוא המוביל בארץ בזמני שהייה נמוכים ובאיכות רפואית מובילה. כל הטכנולוגיה המתקדמת שיש קיימת כיום בסורוקה, עדיין יש אתגרים במחסור במיטות אשפוז ובגיוס כוח אדם. נושאים שיש לטפל בהם ברמה הלאומית."
העבודה של רויטל כמנהלת תפעול חטיבת נשים ויולדות מתפרסת לניהול אדמיניסטרטיבי ואחריות על תחום המנהל. לאורך השנים התפתחו תחומים רבים מאוד כמו תוכנות מחשב, פחות שימוש בנייר, שירות ללקוחה ללא טרטורים מיותרים, ולכן זה מאוד חשוב לה שהמטופלות תקבלנה את הטיפול והשירות הרפואי הטובים ביותר, בפרט כדי לחסוך ממנה בירוקרטיה מיותרת. מבחינתה, העבודה זה בית שבו היא נמצאת שם הרבה שעות ביום יום, לצד המקצועיות הנדרשת. "משתדלת להוביל את הצוות להרגשה משפחתית" אמרה בחום " לרצות לתת מתוך רצון ואכפתיות למקום. עם המטופלים זה כבר סיפור אחר, נשים רבות הפכו להיות חלק מחיי".
את בטח מסתובבת ומכירה מקרוב נשים יולדות – האם יולדות מקבלות את מה שהן זקוקות לו בבית החולים, מה חסר לדעתך?
"נשים יולדות מגיעות לעיתים עם חשש לקראת הלידה. המגע שלי איתן הוא בעיקר לבדוק אם הן מרוצות ואיך אפשר לעזור. בתקופות עמוסות במיוחד אנו עושים כל שניתן כדי להקל על השהייה. יש לזכור, שהצוות בחדר הלידה בסורוקה ובמחלקות היולדות הוא המנוסה ביותר בארץ".
בנוסף את מתנדבת במסל"ן, חברת מועדון נעמ"ת, מתנדבת בבית חולים פסיכיאטרי וכו' – למה בחרת להתנדב ומה חשוב לך לקדם, להעביר, לשנות?
"התנדבות היא אושר! אתה נותן ומקבל כפליים כל חייך. כל הצלחה, כל שולחן מלא בחג מוספים בריאות. לדעת שהצלחת לעזור למישהו - אין תחושת סיפוק גדולה מזו ואז את מכל לימון שלך עושה לימונדה. וכמובן מאחוריי צבא שלם של אנשים נפלאים שתורמים ועוזרים".
איך את מנהלת זמן בין קריירה, התנדבות למשפחה?
"ניהול זמן מגיע כשאתה מאושר ממה שאתה עושה ואז יש זמן להכל."
למה חשובה לך הנתינה?
"נתינה היא אושר. אם כל אחד ייתן טיפה ויסתכל לצדדים יראה את אלה שפחות מוארים - נצליח להגיע לאהבת חינם ובעיקר להעריך את מה שיש לנו. מבחינתי נתינה עוזרת לי ולא להיפך, שם הכל מקבל פרופורציות, כוס תה חם בבית של אחת המשפחות הנזקקות שווה ערך מבחינתי לטיפול פסיכולוגי."
מה דעתך על מעמד האישה כיום, יש עליה או ירידה?
"אני רואה את מעמד האישה היום בגאווה. נשים נפלאות מגיעות לכל פסגה וכובשות כל הר, מתפתחות ועומדות על דעתן, משמיעות קולן, שוות ערך, ועדיין האלימות הנוראה והרציחות - יש עוד המון במה לטפל ואני מקווה לטוב".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]