מאבק בבאר שבע: דירות עמידר או פעילות למען הקהילה?

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('b7ff9115-3a38-4af0-a29b-3acf3ff6b519','/dyncontent/2022/9/29/6d85e308-fcfa-410d-ae1c-105b97c61e18.jpg',15320,'מכללת השף אייטם',525,78,true,32653,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('b7ff9115-3a38-4af0-a29b-3acf3ff6b519','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,true,32653,'Image','');},7]]);})

חברת המועצה בעיריית באר שבע יסמין סקס פרידמן, קוראת למאבק להחזרת דירות עמידר לציבור, ולא לטובת פרוייקטים חברתיים ובעיקר התוכנית הקהילתית 'הדירות הפתוחות'. "יש להם למעלה מ-50 דירות שאמורות להגיע לזכאים לדיור ציבורי, לא חוקי לתת אותן לטובת פרויקטים אחרים מלבד דיור ציבורי, מחר ניפגש למחות נגד התופעה". מנהלת תוכנית "הדירות הפתוחות": "חברת המועצה מסרבת להיפגש ולהיווכח בעובדות, אחרת לא הייתה פועלת נגדנו". פעיל בתוכנית ה'דירות הפתוחות': "מדובר בספין פוליטי של חברת המועצה, הופכת עכבר להר".

חברת מועצת עיריית באר שבע, יסמין סקס פרידמן, קוראת למאבק להחזרת דירות עמידר לזכאים לדיור ציבורי. לטענתה, יש להחזיר את הדיור הציבורי לציבור ולא להשתמש בהן לטובת פרויקטים חברתיים: "יש מחסור חמור של דיור ציבורי בבאר שבע, יש 140 ממתינים לדיור ציבורי שלא מקבלים דירה, וכאלה שבכלל לא מסוגלים לעמוד בקריטריונים הנוקשים לזכאות".

"יש מחסור חמור של דיור ציבורי בבאר שבע".  צילום: בן שיף

חברת המועצה פרידמן ציינה כי: "אחד הפרויקטים החברתיים שמקבלים דירות עמידר הוא פרויקט 'הדירות הפתוחות' של אוניברסיטת בן גוריון. יש להם למעלה מ-50 דירות שיכולות לשמש משפחות וזכאים לדיור ציבורי. חשוב לציין כי אנחנו בעד פרויקטים חברתיים למען הקהילה ובייחוד פרויקט מקסים שכזה, אבל לא על חשבון עוולות חברתיות. לאוניברסיטה יש מספיק משאבים להמשיך את הפרויקט ולהשכיר דירות מהשוק הפרטי".

עוד הוסיפה חברת המועצה: "בחברת עמידר פועלים על סמך החלטה מאוד ישנה של משרד הבינוי והשיכון. בעמידר טוענים כי הדירות של "הדירות הפתוחות" קטנות ולא מתאימות לרשימת הממתינים של הדיור הציבורי, אבל היום יש דרישה לדיור, בכסף של הדירות שלא ראויות למגורים ניתן לקנות דירות ראויות ולסייע לעוד עשרות משפחות. בנוסף, יש גם  מה שנקרא הגמשת קריטריונים לזכאות, כלומר סבב שני לאחר הגרלה של דירות שאין להן ביקוש, ואז המעגל השני מקבל את הדיור הציבורי. תושבים לעתים מצליחים להשיג זכאות לדיור ציבורי, אך הזכאות תקפה רק לשנתיים כאשר אלה חולפות לפני שקיבלו דירה, ואז התושבים נדרשים לעבור מחדש את כל התהליך המייגע".

תכנית הדירות הפתוחות של המחלקה למעורבות חברתית באוניברסיטת בן גוריון היא אחת מהתוכניות החברתיות הותיקות בבאר שבע. התכנית מציעה לסטודנטים מלגת מגורים בשכונות ג' ו-ד' בבאר שבע ללא תשלום שכר דירה, ובתמורה עליהם לתרום מזמנם הפנוי מספר שעות שבועיות למען הקהילה השכונתית עמה הם מתגוררים. במסגרת פעילותם למען הקהילה מעניקים הסטודנטים עזרה וסיוע לתושבי השכונה, מעבירים חוגים לקהילה ולוקחים תחת חסותם משפחה המתגוררת בשכונה.

בדירות הפתוחות פועלים הסטודנטים למען הקהילה. צילום באדיבות תוכנית הדירות הפתוחות

"50 דירות לא יפתרו את מצוקת הדיור וצריך להפסיק להתעסק בשטויות"

"אוניברסיטת בן גוריון היא אוניברסיטה חברתית שהקימה לפני 39 שנים את תוכנית ה'דירות הפתוחות' מתוך מטרה לחזק את האוכלוסיות המוחלשות בעיר באר שבע ולתרום לחוסן הקהילתי בשכונות". מספרת לנו מנהלת תוכנית "הדירות הפתוחות" סיון פוליטי נגרין. 

חלק מהדירות בהן מתגוררים הסטודנטים, שכאמור עושים רבות למען הקהילה, אכן שייכות לחברת עמידר, המשמשים את המדינה להענקת דיור ציבורי למחוסרי דיור. אך לטענת סיון פוליטי נגרין, מנהלת תוכנית "הדירות הפתוחות" - "מדובר בכ 50 דירות המשמשות את הסטודנטים הפועלים במסגרת תכנית הדירות הפתוחות. הדירות שהסטודנטים מתגוררים בהן הן דירות שסביר להניח שנכים ומשפחות מרובות ילדים לא יוכלו לגור בהן, דירות קטנות של 2-3 חדרים או דירות בקומות גבוהות ללא מעלית. חלק מהדירות במצב שדורש שיפוץ מסיבי שממומן מכספי האוניברסיטה. רוב הסיכויים שאם לא נאכלס את הדירות אלה, לא יגורו שם כי הן לא במצב טוב, לא מדובר בדירות יוקרה. הסיבה שסטודנטים מקבלים דירה היא כדי להרגיש ולחיות כמו תושבי השכונה לכל דבר ועניין, והם נטעמים בשכונה וחיים בשיתוף מלא יחד עם התושבים".

נגרין גם טוענת שחברת המועצה פרידמן מסרבת להיפגש עמה ולהיווכח בעובדות: "הזמנתי את חברת המועצה שנשב ונדון על העניין, אך היא לא נענתה. חבל לי שהעשייה החשובה של הסטודנטים נקשרת בסוגייה בעייתית אחרת של המדינה. אם הייתה נענית ומגיעה לראות את העובדות מקרוב, לא הייתה פועלת נגד תוכנית "הדירות הפתוחות" ".

נגרין ציינה בנוסף כי "הסטודנטים מפעילים כ-100 חוגים במהלך השנה בחינם מתוך אותה אמונה שכולם זכאים לקבל חוגים, ששעות הפנאי שלהם תעבורנה בצורה נעימה ואיכותית. מעבר לכך,הסטודנטים מחויבים לדווח על כל מקרה של תושב בשכונה שגר בדירת עמידר שאינה ראויה למגורים. לאחרונה דיווחנו לעמידר על זקן ערירי שמתגורר בדירה שנדרשת לשיפוץ משמעותי. מדובר בעשייה משמעותית ביותר, קשרים ארוכי טווח שמבוססים לאורך שנים, והתוכנית צברה מוניטין במהלך השנים לא בכדי". 

דואגים לנראות השכונה בשיתוף התושבים

"בעיית הדיור הציבורי היא חשובה"

"אנחנו כן חושבים שבעיית הדיור הציבורי היא חשובה וקריטית במדינת ישראל ואיננו מקלים בכך ראש, ויש למצוא לה פיתרון שלא יפגע בתושבים" ציינה נגרין, "אבל הטענות של חברת המועצה מופנות לסימפטום ולא לשורש. מה אם הסטודנטים יצאו מהדירות הפתוחות? מה יקרה לתושבי הקהילה? מדובר בהרבה משפחות של אימהות חד הוריות, ומשפחות שזקוקות להמון סיוע, כל תמיכה של סטודנט היא בעלת השפעה רחבה יותר כלפי הקהילה". 

עוד הוסיפה נגרין כי "יש לנו דירות מהשוק הפרטי, ודירות שקיבלנו באישור של חברת עמידר ומשרד הבינוי והשיכון. אנחנו פועלים מתוך רצון להגיע לכמה שיותר תושבים, שתהיה לנו נוכחות רבה בשכונות".

איתי רעני, סטודנט ופעיל ותיק בתוכנית "הדירות הפתוחות" טוען שמדובר כאן ב"ספין פוליטי של חברת המועצה". לטענתו, "יש ל'דירות הפתוחות' דירות של עמידר ויש גם דירות ממשכירים פרטיים. אנחנו פועלים במשך 38 שנים למען הקהילה ומעבירים חוגים שונים במוזיקה ותיאטרון, ומספקים העשרה במקצועות ליבה. התרומה שלנו היא משאב הכרחי למען הציבור, כך לדוגמא, במהלך השנים האחרונות שינינו את פני רחוב בר גיורא בשכונה ד' שהיה פעם ידוע לשמצה, התוצאות החיוביות נראות בשטח".


מחר בשעה 18:00 בערב תתקיים צעדת לפידים שמטרתה למחות על מדיניות משרד השיכון והחלטת הממשלה לחלק דירות של הדיור הציבורי לגופים שהם לא הדיור הציבורי "אני קוראת להגיע לצעדה אנשים להביע סולידריות, להראות שהאנשים הנזקקים לא לבד, אנחנו כתושבים לא לבד" ציינה חברת המועצה יסמין סקס פרידמן.

מחברת עמידר נמסר בתגובה:

"מדובר בפרויקט קהילתי ומשמעותי המשפיע לחיוב על איכות חיי התושבים. נדגיש, כי הדירות הוקצו לסטודנטים מתוקף החלטת ממשלה לה אנו מחויבים. לאורך התקופה בה נמצאות הדירות בחזקת הסטודנטים, נערכת בקרה כדי לוודא שהשימוש בדירה נעשה בהתאם לייעודה. לאחרונה ערך משרד הבינוי והשיכון דיון בנושא ובמקרה בו ינתנו הנחיות חדשות, נפעל בהתאם.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטת ממשלה שהתקבלה לפני שנים. המשרד מרכז מאמצים בתחום הדיור הציבורי לאחר שנים של הזנחה. לעומת 6 דירות שנרכשו ב2014, השנה וחצי האחרונות נרכשו 1,000 דירות ב1.1 מיליארד שקלים. בנוסף הנחה שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, על אכלוסן של כ-600 דירות שעמדו ריקות במשך שנים, החלה בניית 2,600 דירות בשיתוף הסוכנות היהודית והוקצו 100 מיליון נוספים לנכים, רתוקים ועוד".

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('3b44b71c-166b-45b4-bd8a-dbe17b7c4cae','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,32654,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה