פרופ' מבן-גוריון פיתח תרופה לפרקינסון - ועשה מיליונים
28.07.17 / 10:51
פרופ' אלי הלדמן מאוניברסיטת בן גוריון היה המדען הראשי של חברת נוירודרם בעת פיתוח פתרון חדשני למחלת הפרקינסון. החברה נמכרה בכ-1.1 מיליארד דולרים לתאגיד תרופות יפנית, והפרופסור מהנגב יקבל "רק" מיליונים בודדים.
פרופ' אלי הלדמן מאוניברסיטת בן גוריון היה המדען הראשי של חברת נוירודרם בתחילת דרכה, והוא אחד משלושת החוקרים העומדים מאחורי פיתוח התרופה, שהוביל בימים בתחילת השבוע לאקזיט. החברה נמכרה לתאגיד התרופות מיצובישי טנאבה היפנית, כשסכום המכירה הינו הגבוה ביותר ששולם עבור חברת פארמה ישראלית- למעלה ממיליארד דולרים.
-
שיפור חיי חולי הפרקינסון
פרופ' הלדמן, מהמחלקה לביוכימיה קלינית ופרמקולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, יחד עם ד"ר משה קושניר, נוירולוג מומחה למחלת הפרקינסון ולהפרעות תנועה וד"ר חיים שלזינגר, מייסד חברת אנליסט, ייסדו את חברת נוירודרם המציעה פתרון חדשני למחלת הפרקינסון. נוירודרם היא החברה היחידה בעולם שמעניקה את התרופה באופן רציף שלא באמצעות החדרה לקיבה, אלא דרך העור במחט דקיקה שלא מרגישים כלל ומשאבה מיניאטורית. שיטה זו פותרת את הבעיה באופן יוצא מן הכלל והיא עומדת להיות התרופה העיקרית למחלת הפרקינסון.
ד"ר קושניר מסביר: "הצורך הוא החדרה של התרופה 'לבודופה', שהופכת במוח לדופמין – שפרקינסון נגרם כתוצאה ממחסור בו. כיום הדרך היחידה לתת אותה באופן רציף היא באמצעות צינור שמחדירים בניתוח דרך הבטן לקיבה, ודרכו מכניסים קטטר שמגיע לתריסריון ויוצר מצב בו החולה מסתובב כל החיים עם חור בבטן, צינור שיוצא החוצה, פאוץ' ומשאבה שמחדירה את החומר באופן קבוע".
פרופ' הלדמן מספר שהתרופה תשפר בצורה דרמטית את חייהם של חולי הפרקינסון. "מדובר במחלה שמצד אחד גורמת לחולה לקפוא, לא להיות מסוגל לזוז, וברגעים אחרים לתנועתיות יתר, שבהם הוא אינו שולט בתנועותיו. רק מתן רציף של התרופה תוך שמירה על רמה קבועה בדם יכול להתגבר על הבעיות האלו", הוא מבהיר.
מה יצא להם מזה?
שלושת המייסדים כבר לא נמצאים כשבע שנים בתפקידים ניהוליים בחברה, ולמרות שסכום העסקה עומד על יותר ממיליארד דולרים, שלושתם יזכו לנתח קטן ביותר ממנו, של מיליונים בודדים. הם מציינים כי כן היו מצפים לקבל יותר, בתור הוגי הרעיון והאנשים שהיו אחראים לקידומו בשנים הראשונות. אך יחד עם זאת, כששמעו על העסקה הגדולה, הרגישו שותפים מלאים להישג ושמחו בשמחת החברה.
פרופ' הלדמן מספר: "המניות שלנו דוללו בצורה בלתי רגילה. באיזושהו מקום היה מקום לחשוב קצת יותר על המייסדים. עברנו הרבה מהמורות ועבדנו קשה, היינו צריכים להיות מתוגמלים יותר. בנוסף זה די מתסכל שבפרסומים היום של החברה אפילו לא הזכירו אותנו. עם זאת חשוב לי להדגיש שאנחנו מאוד שמחים בהצלחה של החברה, ולא ממורמרים".
ד"ר קושניר הוסיף: "זו בהחלט מחמאה ואישור נוסף שמה שעשינו הולך להיות דבר מאוד חשוב וטוב. אבל הרגשות מעורבים, כי מצד שני זה קצת כאילו אתה מוסר את הילד שלך. זה הולך
להתרחק מאיתנו ואנחנו הולכים להיות שייכים להיסטוריה של העניין. אבל אנחנו מאושרים בשביל החברה ובעיקר עבור חולי הפרקינסון, ובכל מקרה נמשיך לעבוד במקצועותינו".
-
פרופ' הלדמן מציין כי כשהם הקימו את החברה הם לא חשבו כלל על האספקט הכלכלי, אלא דווקא על זה המדעי והעזרה לחולים. הוא מוסיף: "לכן התחושה היום היא של הישג אדיר וסיפוק רב מאוד מכך שהצלחנו במחקר שלנו".
כיום החברה נמצאת בשלהי הניסוי בשלב השלישי של פיתוח התרופה, השלב האחרון לפני השיווק. המכירה לחברה היפנית צפויה לסייע לתרופה לצלוח את השלב האחרון בפיתוח. "המכירה לחברת תרופות גדולה תאפשר השקעת משאבים באופן כזה שהמוצר יוכל לצאת לשוק מהר, ובהתאמה לכל הדרישות הרגולטוריות הרבות", אומר פרופ' הלדמן. "בנוסף, האקזיט בהחלט ייתן דחיפה גדולה לתחום בארץ, ותהיה לו השפעה מאוד חיובית על פיתוח המחקר הנוירולוגי בישראל". אז אולי פרופ' הלדמן מהאוניברסיטה לא הפך למיליארדר בעצמו בזכות האקזיט, אך אין ספק שתרומתו הרבה לפיתוח התרופה והקמת החברה יסייעו רבות לחולי פרקינסון בפרט ולתחום הרפואה בכלל.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]