מייחלים לשינוי: המאבק להעסקה ישירה של עובדי הקבלן באוניברסיטת בן גוריון

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('867d3205-1805-40b0-b649-83eacb30f07c','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,true,33969,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('867d3205-1805-40b0-b649-83eacb30f07c','/dyncontent/2022/9/29/6d85e308-fcfa-410d-ae1c-105b97c61e18.jpg',15320,'מכללת השף אייטם',525,78,true,33969,'Image','');},7]]);})

סטודנטים רבים נאבקים למען העסקה ישירה של עובדות ועובדי הקבלן באוניברסיטת בן גוריון כבר מספר שנים. לאחרונה, אישרה אוניברסיטה חיפה לקלוט את עובדי הקבלן וגם כאן מייחלים לשינוי

מפגינים בבן גוריון. צילום: יהלי אוזן

סטודנטים, חברי סגל ופעילים חברתיים נאבקים כבר מספר שנים למען העסקה ישירה של עובדי הקבלן באוניברסיטאות ברחבי הארץ. בשנים האחרונות המאבק מתנהל על ידי הקואליציה הארצית להעסקה ישירה שמאגדת את כלל האנשים שרוצים לקחת חלק לכדי מאבק ארצי אחיד. מדובר במאבק שמנסה להוביל שינוי בצורת ההעסקה של עובדי הקבלן באוניברסיטאות, ביניהן גם בן גוריון, ולגרום להעסקה ישירה ושיפור זכויותיהם. המפנה במאבק התרחש דווקא בחיפה, כאשר לפני כשבוע וחצי החליט הוועד המנהל של אוניברסיטת חיפה להעסיק ישירות את 80 עובדי הניקיון באוניברסיטה ולא בשיטה הקבלנית, כפי שהיה נהוג עד עכשיו. האם השינוי קרב גם באוניברסיטת בן גוריון?

נאבקים בשבילם

באוניברסיטה ישנן עובדות ניקיון אשר נמצאות במוסד כבר 20-30 שנה. הן לרוב מגיעות מהמעמדות המוחלשים יותר בחברה במצב סוציו אקונומי נמוך עם קשיי שפה. "בסוף עובדות הניקיון פה באוניברסיטה זה לא השמנה והסלתה של באר שבע. זו אוכלוסייה חלשה, רובן דוברות רוסית או אמהרית, בקושי יודעות עברית. והן עובדות באוניברסיטה, הן חותמות על חוזה מול המעסיק, הקבלן, אבל לרוב אין להן מושג על מה הן חותמות. זה ניצול פר אקסלנס ואנחנו פועלים כדי לשנות את זה", משתפת טליה שי, יו"ר תא אופק באוניברסיטה ופעילה בקואליציה להעסקה ישירה.

מפגינים גם בירושלים. צילום: יובל מירקו

כמו כן, תנאי ההעסקה של העובדות והעובדים נפגעים במספר היבטים. למשל, טעויות בחישוב הפנסיה, הוראות שכר לא ברורות או חישוב לא נכון של ההפסקות אשר כולם גורמים לתחושת חוסר הביטחון התעסוקתי של אותם עובדים. נוסף על כך, אותם עובדים לא זכאים לאותן זכויות כמו שמקבלים עובדי האוניברסיטה. "אין להם ולבני המשפחה שלהם את האפשרות לקבל את ההטבות של עובדי האוניברסיטה, למשל בכל הנוגע לשכר לימוד. אין להם את האפשרות לשפר את המעמד שלהם ושל דור העתיד שלהם. הם תקועים", אומרת שי לעדן, רכזת בקואליציה הארצית להעסקה ישירה.

כדי לשפר את תנאי עבודתם של עובדי ועובדות הקבלן יצאו סטודנטים, חברי סגל ופעילים חברתיים להפגנה גדולה באוניברסיטה לפני כשנה. הפגנה שקיוו שתהווה את תחילת השינוי ותדחוף לעברו. אולם, ההידברות עם גורמי ההנהלה של האוניברסיטה נקלעה למבוי סתום לטענת הפעילים. "אחרי ההפגנה בשנה שעברה ניסינו ליזום מפגש עם נשיאת האוניברסיטה אבל היה קושי להיפגש איתה, לא ראינו ההיענות מצד ההנהלה. מתחילת השנה היא פשוט לא מעוניינת להיפגש איתנו בטענה שהיא עוזבת את התפקיד ואין באפשרותה לקבל החלטה בנושא", מספרת טליה. גם שי מסכימה איתה: "לצערי נכון לעכשיו לא הייתה התקדמות ממשית. אני לא יודעת אם זו טקטיקת השהיה אבל זו דרך להעביר אותנו הלאה וחבל.  מבחינת האוניברסיטה, כל עוד היא מעבירה את הכסף לקבלן ואומרת לקבלן לדאוג לזכויות העובדים בעצמו, זה מסיר ממנה את האחריות. באופן אישי כמישהי שהלכה לאוניברסיטה הזו ללמוד תואר שני בגלל הדגש החברתי הקהילתי, אני רואה את זה בתור התנערות מאחריות".

צילום: יובל מירקו

ממשיכים לקדם את השינוי

יחד עם זאת, הפעילים ממשיכים להיאבק ולעשות כל שביכולתם. לטענתם, נחתמת בימים אלו עצומה בקרב הסגל הבכיר והזוטר של האוניברסיטה שרוצים לעבור להעסקה ישירה ותומכים במאבק. מעבר לכך, הם מנסים להמשיך ולפנות לנשיאת האוניברסיטה וחברי ההנהלה, בתקווה שאחרי שינוי המדיניות באוניברסיטת חיפה, הם יהיו מוכנים להקשיב. "זה נותן מקום לאופטימיות כי זה מראה שאפשר. מכללות עושות את זה, גם בסורוקה יש העסקה ישירה, אנחנו יודעים שזה אפשרי. אבל פשוט יש מקומות כמו האוניברסיטה בהן יש חומות מאוד גדולות של אנשים שלא מאפשרים לזה לקרות", אומרת טליה.

לטענתה, השינוי המיוחל בחיפה הגיע כתוצאה מלחץ מאסיבי של הנהלת הסגל הבכיר באוניברסיטה: "המעבר להעסקה ישירה בחיפה זה תוצאה של פעילות מאוד חזקה של הסגל הבכיר, מרצים עם קביעות שלקחו חלק. השינוי הזה נתן לנו דחיפה... התכנסנו מהר לדון בדברים, אולי נארגן עוד הפגנה בזמן הקרוב. אצלנו באוניברסיטה יש מרצים וסגל שלוקחים חלק, אבל הייתה בעבר רק פנייה נקודתית של מרצים כאלה ואחרים ולא צעד כולל".

צילום: יהלי אוזן

אוניברסיטה חברתית?

סטודנטים רבים באים ללמוד באוניברסיטה דווקא בגלל האופי החברתי קהילתי שלה, דווקא בגלל היותה ערכית ומוסרית. אך בפועל, פעילי המאבק טוענים שהמצב נראה אחרת. "הבעיה היא במערכת. כשהאוניברסיטה עצמה עושה את זה לעובדים שהיא מפעילה, שהיא המעסיק שלהם בפועל לכל דבר ועניין, חוץ מתלוש השכר... הם עובדים בין שורותיה, בכותלי האוניברסיטה. זה מסר שהוא מאוד הפוך מהמסר של אוניברסיטה חברתית. בתחום הזה היא כישלון, קשה להיות מוסד ערכי כשאתה מעסיק עובדים בצורה של ניצול ופגיעה בהם", מסכמת שי.

נראה שהמצב כיום לא יכול להישאר כפי שהוא. אנשים רבים המועסקים בצורה קבלנית סובלים מניצול ופגיעה באופן תדיר, כשהם אינם עובדים תחת תנאים סוציאליים כשל שאר עובדי האוניברסיטה ולא מקבלים את מה שמגיע להם. בינתיים עדיין לא הגיע השינוי המיוחל לאוניברסיטת בן גוריון, אך המאבק ממשיך ומה שנותר הוא להמשיך וללחוץ על כל הגורמים הרלוונטיים, כדי שגם הם יבינו כמה חשוב זה לכולם להרגיש טוב במקום עבודתם. גם לעובדות ועובדי הקבלן.

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה:

"האוניברסיטה מבצעת את ניקיון הקמפוס באמצעות חברות ניקיון האמונות על כך, בדומה לכל מוסדות הציבור במדינת ישראל, כגון משרדי הממשלה, הכנסת, בתי המשפט ובתי החולים. יחד עם זאת, האוניברסיטה רואה את עצמה מחויבת לשמירה על תנאי העסקה הוגנים ומכובדים של עובדי הניקיון ועל זכויותיהם והיא מקפידה על מיצוי מלוא הזכויות המגיעות להם על פי חוק מחברות הניקיון המעסיקות אותם."

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('fb652821-af9d-415f-94b8-dad042d9a4d9','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33971,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה