עושים כבוד לנובליסטיות
08.05.18 / 15:39
במעמד כלת פרס נובל הישראלית פרופ' עדה יונת, הושקה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב תערוכת קבע חדשה המוקדשת לפועלן של נשים זוכות פרס נובל בכל הזמנים. "אותן מנהיגות סללו את הדרך לדורות הבאים, ניפצו אינספור תקרות זכוכית ובפועלן יצקו את היסודות לשוויון מגדרי באקדמיה ובכלל", אמרה באירוע נשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי
במעמד כלת פרס נובל הישראלית, פרופ' עדה יונת, נחנכה היום (שלישי) באוניברסיטת בן-גוריון בנגב תערוכת קבע ראשונה מסוגה המעלה על נס את פועלן של נשים זוכות פרס נובל בכל הזמנים. התערוכה ביוזמת נשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי ובעיצובו של שי צאודרר, ממוקמת בשטח פתוח בלב הקמפוס. בכך, היא מבקשת לתת מקום של כבוד במרחב ובשיח הציבורי לזוכות פרס נובל אשר הטביעו חותמן על האנושות, להוקיר ולהכיר לקהל הרחב את תרומתן הכבירה בתחומי המחקר, המדע, האמנות והחברה.
נשים עסקו במדע מאז ומעולם, אך לרוב הישגיהן הוצנעו. מאמצע המאה התשע-עשרה, עם פתיחת שערי האוניברסיטאות בפני נשים, קיים שיפור מתמיד בשיעור הנשים הרוכשות השכלה מדעית ונוטלות חלק במחקר המדעי. עם זאת, גם בתחילת המאה העשרים ואחת, הן עדיין מהוות מיעוט בחוד החנית האקדמית, ושיעורן בקרב זוכי הפרס היוקרתי בעולם הוא כ-5% בלבד ואף פחות מכך בפרסי נובל בתחומי המדע. בהתאמה, פועלן אינו חשוף וידוע דיו לציבור הרחב ביחס לזה של זוכי הפרס הגברים.
את התערוכה חנכה פרופ' עדה יונת, כלת פרס נובל לכימיה לשנת 2009 שהייתה לאישה הישראלית הראשונה והיחידה שזכתה בפרס היוקרתי עד היום, והאישה הראשונה ב-45 השנים האחרונות שזכתה בפרס נובל לכימיה. הישגיה המדעיים של יונת מוצגים בתערוכה לצד תרומתן של 11 כלות פרס נובל נוספות המהוות מקור להשראה ומודל לחיקוי.
בין הנובליסטיות המוצגות בתערוכה: כלת פרס נובל לשלום הצעירה בעולם, מלאלה יוספאזי אשר קיבלה את הפרס על מאבקה למען זכות ההשכלה לנשים; כלת פרס נובל לשלום, אלן ג'ונסון-סירליף, נשיאת ליבריה והאישה הראשונה שנבחרה להנהגת מדינה ביבשת אפריקה; כלת פרס נובל בפיזיולוגיה ורפואה יויו טו שגילתה את החומר המשמש תרופה למלריה; כלת פרס נובל לכימיה ולפיזיקה מארי קירי שהייתה האישה הראשונה לזכות בנובל והאדם הראשון שקיבל שני פרסי נובל; כלת פרס נובל לספרות הסופרת האפרו-אמריקאית טוני מוריסון ועוד.
נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' רבקה כרמי: "התערוכה מציגה נשים אמיצות, מוכשרות ויוצאות דופן אשר זכו בפרס נובל ותרמו תרומה עצומה לאנושות באמצעות מדע, מחקר, אמנות ופעילות חברתית. אותן מנהיגות סללו את הדרך לדורות הבאים, ניפצו אינספור תקרות זכוכית ולקחו חלק במערכה הטובה נגד האפליה המגדרית. זהו כבוד גדול לחגוג את פתיחת התערוכה החשובה הזאת עם אורחת מכובדת, שבזכותה ישנו ייצוג ישראלי על קיר זה. פרופ' יונת היא ידידה של אוניברסיטת בן-גוריון ומהווה מודל לחיקוי עבורי באופן אישי. ככל שידוע לי זוהי תערוכה ראשונה מסוגה בארץ, ולכבוד הוא לנו שביתה הוא בקמפוס אוניברסיטת בן-גוריון בנגב".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]