תחילתו של עשור חדש בהיי-טק
05.01.20 / 09:10
30 ארגונים בהם חברות הייטק, מוסדות להשכלה גבוהה, ארגונים חברתיים וחברות השמה, כונסו במטרה לקדם צעירים ערבים בהייטק בנגב
בשבוע שעבר התכנס מפגש ראשון מסוגו שעסק באתגר לימודי ה- STEM ותעסוקת ההיי טק בקרב צעירי החברה הבדואית בנגב, ביוזמת תכנית BridgeTech של אג'יק- מכון הנגב. למעלה מ-30 נציגי ארגונים, עמותות, חברות ורשויות מקומיות התכנסו במרכז סוויץ' באזור התעשייה עידן הנגב, ודנו באתגרים המשותפים העומדים בפניהם.
"הפורום גויס במטרה ליצור שיתופי פעולה בין הגורמים השונים שנוגעים בתחומי ההייטק בנגב. קהל היעד שלנו הוא בוגרי תיכון בעלי פוטנציאל להשתלבות בלימודים אקדמיים בתחומי ההיי טק וההנדסה, מכל רחבי הנגב" מסביר ג'האד אלשאפעי, מנהל BridgeTech.
התכנית פועלת משנת 2016, ולאחרונה החלו החניכים במחזור הרביעי את לימודיהם. קרוב ל-60 בוגרים כבר השתלבו במוסדות ההשכלה הגבוהה השונים, ובתכנית מתהדרים ב-0% נשירה, נתון מרשים במיוחד. החניכים משתתפים בסיורים ונפגשים עם אנשים מהתעשייה, נחשפים לסיפורי הצלחה ומקבלים מנטורינג אישי בתקופת התכנית ואח"כ בזמן הלימודים. הלו"ז אינטנסיבי ומאתגר מאד אבל מבטיח שבוגרי התכנית יהיו מוכנים היטב ללימודים אקדמיים בהמשך.
"השילוב הנמוך יחסית צעירות וצעירים מהחברה הבדואית בנגב בתעשיית ההייטק הם אלה שהובילו אותנו לפתיחת התכנית, מבחינתנו זה מה שיביא לשינוי." רק החודש התבשרנו בתוצאות מבחני פיזה, שמראים את הפער הבלתי נתפס בין החינוך היהודי לחינוך הערבי, "המטרה שלנו היא לשבור את תקרת הזכוכית. זו הדרך לצמצם את הפער בין התלמידים הערבים ליתר התלמידים במדינה".
בין הנוכחים בפורום, שהוא הראשון בהיקפו בישראל, היה גם ראש עיריית רהט, מר פאיז אבו סהיבאן, אשר משקיע את מירב המאמצים בעידוד השתלבותם של צעירים בדואים בתחומי ההייטק. "זהו תהליך שלוקח זמן ודורש השקעה ממושכת", הוא מסביר, ומשתף כי בעבר חיפש מהנדס חשמל לעירייה, תושב רהט, אך לא הצליח למצוא אפילו אחד בקרב 70,000 התושבים של העיר.
חוה סנטו, נציגת היחידה לקידום סטודנטים ערבים באוניברסיטת בן גוריון שיתפה בקושי הגדול של הסטודנטים הבדואים בלימוד השפה העברית והאנגלית, שמתבטא בחוסר ביטחון עצמי בהגיעם לאוניברסיטה. לדבריה, "מעורבותן של המשפחות, בדגש על ההורים, להצלחת הסטודנטים היא קריטית".
אורחת נוספת שהגיעה היא, ד"ר ציונה אלקיים, מנהלת מרכז חוסידמן לנוער שוחר מדע באוניברסיטת בן גוריון, אשר ציינה כי תלמידים מהחברה הבדואית לרוב לא לוקחים חלק בחוגי המצוינות של האוניברסיטה, וחשוב לעודד מצוינות כבר בגיל ביה"ס היסודי".
לדבריה הצטרף פרופ' חאלד אבו עסבה, מנהל מכון מסאר, אשר מייעץ ומלווה את תכנית BridgeTech מיום הקמתה. פרופ' אבו עסבה הדגיש את החשיבות בהתחלת העבודה עם התלמידים בגיל צעיר, כך שיוכלו בבוא העת להשתלב באקדמיה. "זה לא בא ברגל", הוא מסביר, "מעורבותן של הרשויות היא קריטית".
את האירוע סיכמו אריאל דלומי וסלימאן אלעמור, מנכ"לים משותפים של אג'יק- מכון הנגב, שציינו כי "אין פתרונות קסם ואין קיצורי דרך בתהליך. צריך לייצר רצף של תמיכה ופעולה מגיל הגן ועד הכניסה לעולם ההיי טק לאחר הלימודים האקדמיים. בסופו של דבר, שיתוף הפעולה והתיאום בין כל משתתפי המפגש הוא הבסיס ליצירת פריצת דרך ושינוי משמעותי בתחום".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]