הבארים בבאר שבע הכריזו מלחמה נגד ההטרדות המיניות

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('2aeefbfe-149a-42aa-bf72-fbdafce61515','/dyncontent/2022/9/29/6d85e308-fcfa-410d-ae1c-105b97c61e18.jpg',15320,'מכללת השף אייטם',525,78,true,33743,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('2aeefbfe-149a-42aa-bf72-fbdafce61515','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,true,33743,'Image','');},7]]);})

מתי בפעם האחרונה יצאתם לבר וראיתם לפניכם מקרה של הטרדה מינית? התופעה נפוצה יותר ממה שחושבים, ויש מי שנלחם בה בשיתוף עם הברים בבאר שבע.

עבר עוד שבוע ארוך, שבוע של לימודים, עבודה, או פשוט עוד שבוע שגרתי. בשביל לצאת מהשגרה אנחנו נוטים לצאת לבר הקרוב למגורינו כדי להתרענן עם החברים על בירה צוננת או יין טוב, או לחילופין להשתחרר קצת באחד המועדונים הפופולריים. הערב שהתחיל משוחרר ושמח הופך במהרה לערב בו חזרת הביתה אחרי שמישהו עבר ונגע בגופך ללא רשות ואפילו באיברייך המוצנעים, חווית הטרדה מינית.

תופעת ההטרדות המיניות היא ממש מכת מדינה. מדי שנה מדווחים אלפי מקרים של הטרדות מיניות אשר כלל אינם באים לידי מיצוי עם המטרידים. הברים והמועדונים מפוצצים בבליינים שחלקם עוברים את הגבול ופולשים למרחבו האישי של אדם אחר, במחשבה ש"זה בסדר, אני איצמד אליה מאחורה, היא תזרום".

גם מי שעוקבים במצלמות האבטחה אחר המתרחש, לא מודע מה נשים עוברות בזמן שהן רוקדות וגבר נצמד אליהן מאחורה, או שהן מחכות בתור לבר הזמן שמישהו מחליט לחפון את ישבנה ולהתייחס לזה כ"דחיפה". עכשיו יש מי שהולך להיאבק בתופעה הזו, והם הגיעו לבאר שבע.

אמנת "לילה טוב" היא יוזמה משותפת של בעלי ברים ומועדונים יחד עם בלייניות ובליינים שמטרתה לצמצם את תופעת ההטרדות המיניות בחיי הלילה, למען יצירת מרחב בטוח וכיפי לבלייניות והבליינים של חיי הלילה, תוך נקיטה של אפס סובלנות כלפי הטרדות מיניות ותמיכה מלאה במי שחשה או חש מוטרד.

הכל התחיל בפוסט זועם בפייסבוק של גילי רון, סטודנטית לאדריכלות שיצאה לבילוי עם חברותיה. היא חוותה מתקפה משולבת של גברים חרמנים ונאלצה להדוף אותה בכוחות עצמה כשאין מי שיסייע. לאחר התקריות החליטה ליצור שיח בין פעילות חברתיות לבעלי מועדונים וברים בתל אביב, ולאחר עבודה של חצי שנה, הם ניסחו יחד את האמנה המחייבת.

יש הבדל בין דחיפה על הבר לבין חפינת ישבן בכוונה תחילה

היא מספרת שבשנה שחלפה כמה מחברותיה החליטו להפסיק לצאת בלילה, מחשש לשלומן,  ולמרות זאת היא מזהה פריצת דרך. לדעתה, ההישג המרכזי שלה הוא העלאת המודעות להטרדות מיניות בחיי לילה, שנתפסה עד לא מזמן כסיכון שכל מבלה לוקחת על עצמה ומשהו שלוקחים בחשבון שיכול לקרות כל פעם שיוצאים לבלות.

לדבריה, "פעם לא היו אומרים על זה כלום. כשהיו מטרידים אותי לא היה לי למי לפנות, נותר לי רק לשפוך על הבחור בקבוק מים. זה החזיר לי את האמונה בהתארגנות חברתית. בעקבות היוזמה, בעלי המועדונים והברים הכירו בכך שיש להם אחריות על הנעשה בעסק שלהם, וזה לטובתם — כשמסיימים את הערב עם חוויה טובה, רוצים לחזור".

יוזמי האמנה ביקשו מבעלי ברים ומועדונים לחתום על האמנה, במסגרתה הם מתחייבים לטפל בתלונה על הטרדה מינית. היוזמה פעלה בשנה האחרונה באזור תל אביב ועכשיו הגיעה גם לבאר שבע.

מאשה אברבוך, סטודנטית לתואר שני באוניברסיטת בן גוריון ובליינית ותיקה, סיפרה בעבר שלמרות היוזמה יש גם מקומות שמשתמשים ב"חותמת הכשרות" של "לילה טוב" ונשארים סליזיים כבעבר: "הם מתהדרים בתווית הזו שנותנת להם לגיטימציה, דואגים להעיף מדי פעם מישהו שהטריד וליחצן את זה יפה ברשתות החברתיות, אבל הבעיה הרבה יותר עמוקה מזה. בעלי מקומות ועובדים מדמיינים את המטרידים כאנשים זרים שהגיעו במקרה למקום שלהם, ולא מבינים שהרבה פעמים מדובר בהם ובחברים הכי טובים שלהם.

בתל אביב היוזמה יצאה לדרך והחתימה למעלה מ-40 ברים, עד כה התוצאות חיוביות. יותר בלייניות מתלוננות, יותר הטרדות מיניות מטופלות, ויותר מטרידים מורחקים לצמיתות מהברים והמועדונים בשל אלימות מינית. כל תלונה עוברת בירור מיידי של המנהל ששומע את גרסת הבחור והבחורה, ובודק במצלמות האבטחה את שקרה כדי להכריע בנושא. כך לדוגמא, למעלה מ-100 גברים הורחקו ממועדון בתל אביב, והבליינות יכולות להרגיש בטוחות יותר.

אפס סובלנות להטרדות מיניות - השלט התלוי בברים החתומים על האמנה

נלחמים בהטרדות המיניות גם בבאר שבע  

בבאר שבע עד כה חתמו על האמנה חמישה ברים: קוקה ברופאב, ביאליק 26, בנג'י, Root's בר והברבסבא. ברים נוספים בעיר פנו ויצטרפו גם הם בקרוב.

הברים החתומים התחייבו לטפל מיידית בתלונות על הטרדות מיניות, לשמור על ביטחונם האישי של המבלים, למנות אחראי שירכז את התלונות, לערוך הדרכות דו־שנתיות לצוות על התמודדות עם הטרדות מיניות, ולתלות שלטים במקום שמעודדים לפנות לצוות במקרה של הטרדה מינית. כל זאת במטרה להפוך את סצנת חיי הלילה למקום בטוח יותר.

עדי נוסימוביץ', ממובילות האמנה בבאר שבע מספרת על הדרך שעברה האמנה עד לבאר שבע: "היה לנו חשוב לעורר שיח חיובי שמדבר על מרחב בטוח ולא על הגבלות ואיסורים, ומכיוון שבאר שבע היא עיר עם אווירה חברתית הרגשנו שלהביא את האמנה מתל אביב זהו צעד מתבקש. הברים והמועדונים הם חלק משמעותי מהחיים של הצעירים בעיר, והיה כיף לראות איך בעלי מועדונים שאיתם דיברנו היו בעד היוזמה וחתמו בלי היסוס. הרגשנו שישנה קרקע פוריה ליוזמה מאחר והם כבר חולקים איתנו את עולם הערכים שהיא מביאה עימה.

עוד מוסיפה עדי כי: "אנחנו מקוות ליצור מרחב בטוח וכיפי לבלייניות ולבליינים של חיי הלילה, באווירה של אפס סובלנות כלפי הטרדות מיניות ותמיכה מלאה במי שחש/ה מוטרד/ת".

כשמבלים לא מטרידים. צילום שאטרסטוק

"לילה טוב" יכולה להיות בשורה טובה לחיי הלילה של באר שבע. אלפי בליינים פוקדים מדי ערב את הברים והמועדונים ברחבי העיר, ולפעמים כשזה עובר את הגבול, חשוב שיהיה אפשרי לטפל בכך מהר וביעילות.

היוזמה הוכיחה בפועל את יעילותה בתל אביב וגם בירושלים שם פועלת יוזמה דומה בשם "תו מודע". עכשיו, הבליינים והבלייניות בבאר שבע יכולות להרגיש בטוחות יותר כשהן יוצאות לבלות בבר השכונתי, או באחד הדאנס ברים והמועדונים הפרושים ברחבי העיר באר שבע. היוזמה בבאר שבע מתנהלת בשיתוף פעולה עם מסל"ן ובתמיכתן של "הדלת הפתוחה" ו"שדולת הנשים בישראל".

 

בעלי בר או מועדון ומעוניינים להצטרף?

פנו אליהם במייל והמשיכו עם העשייה החיובית לטובת הבליינים והבלייניות של באר שבע.

נטע גלבוע: [email protected]

נועה בן משה: [email protected]

זהר גרשוני: [email protected]

עדי נוסימוביץ': [email protected]

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('f15c9de5-61fd-4767-a509-46f55b071fa2','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,33745,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה