האיום הסיני: בעמק שרה מתריעים על פגיעה קשה בענף הטקסטיל
16.04.18 / 01:39
במפעל לייצור תשמישי קדושה באזור התעשייה עמק שרה, מתריעים על פגיעה קשה בענף הטקסטיל כתוצאה מייבוא מסין: "תעשיית הטקסטיל בארץ עברה מפלות קשות במהלך חייה של מדינת ישראל ורובן בגלל כניסה של מתחרים מסין. הסינים מייצרים בכמויות אדירות, העובדים משלמים את המחיר".
ענף הטקסטיל בישראל חווה משנה לשנה פגיעה קשה, גלגלי הכלכלה עוברים לסין, שם הייצור זול בהרבה, ולכך יש השפעה ישירה על פרנסת העובדים במפעלי הטקסטיל בארץ. בשנים האחרונות נסגרו מספר מפעלים בשל תחרות גלובלית, כמו מפעל המגבות בערד, (270 עובדים), מפעל תכלת טקסטיל באשדוד (40 עובדים), נגב טקסטיל (60 עובדים), ועוד.
כדי להבין לעומק את חומרת התופעה, ביקרנו ב"משכן התכלת" - מפעל לייצור תשמישי קדושה, טליתות ותפילין, המשתרע על 5 דונם באזור התעשייה עמק שרה ומעסיק כ-200 עובדים במפעל וכ-100 עובדים נוספים ברחבי הארץ, עובדים שפרנסתם עלולה להיעלם עם המשך המגמה.
בשיחה עם רפאל חורי, מנהל התפ"י של המפעל, הסביר רפאל כי "מייבאים טליתות מסין לישראל בכמויות. ההשפעה עלינו היא אדירה. מעבר לזה, לא כולם יכולים לייצר את הציציות, זה חייב להיעשות בעבודת יד בידי אנשים יראי שמיים".
בביקורנו במפעל נחשפנו לתעשייה האדירה הפועלת בו - מכונות ענק לאריגת בד, עובדים ששוזרים ציציות בידיהם, וגם עובדים שמייצרים, כמו פעם, על ידי סיבוב ידיים, כצורך ההלכה. עובדים רבים במפעל הם מהמגזר הדתי-חרדי, אך לא רק, במפעל גם עובדים זרים ותושבי הפזורה, גברים ונשים. אותם עובדים עלולים לאבד תוך שנים את עבודתם אלמלא יהיה שינוי בענף, שינוי, אולי רגולטורי, שיעצור את האיום הסיני.
שלמה אברהמי, מנכ"ל מפעל משכן התכלת, מתריע על הנזק שנגרם למפעל בעקבות כניסת הסינים לשוק: "כניסת הטליתות מסין פוגעת פגיעה חדה בשוק שלנו בישראל. אנחנו מייצרים עשרות אלפי טליתות בשנה. הסינים מייצרים בכמויות גדולות יותר וההבדל יכול להיות בחצי המחיר מאשר בישראל, העומד על כ-300 שקלים. אך חשוב לזכור שהטליתות המיוצרות בסין אינן תחת פיקוח או השגחה ולא מיוצרות על פי ההלכה. אנו ממשיכים בפיתוח מוצרים חדשים ושיטות תפירה שונות באיכות הגבוהה ביותר כדי לנסות להבטיח ללקוחות שלנו מוצר איכותי יותר מהמתחרים שלנו בסין".
מה ההבדל בין הייצור בסין לבין במפעל בישראל ?
"הטליתות המיוצרות בסין אינן מיוצרות באותה האיכות כפי שהן מיוצרות כאן בארץ וזאת כמובן בגלל קצב העבודה של החברות הסיניות וחוסר תשומת הלב לפרטים הקטנים. אנו במפעל מייצרים טליתות כשרות בהשגחה של בד"צים שונים. הטליתות והתפילין מיוצרות על פי ההלכה. אנו מקפידים על מבחני שעטנז ועבודת יד בציציות. בסין מייצרים את הטלית במפעל טקסטיל ולכן יש סכנה לשעטנז – שחומרים מסוגים שונים יתערבבו ובעצם כך הטלית נפסלת. אדם המברך על טלית פסולה כאילו בירך ברכה לבטלה. משום שאנו מאמינים שטלית זה מוצר יום-יומי, חשוב לנו לייצר טלית איכותית מבחינה פיזית ורוחנית ולכן אנו מקפידים על כלל הבדיקות והמשגיחים".
עוד מתריע אברהמי על קריסה אפשרית של ענף הטקסטיל בישראל בשנים הקרובות: "לצערי היום בארץ אין ענף טקסטיל כפי שהיה בעבר. מלבד שוק הטליתות, המחזיקות כיום רק שתי חברות, יש חברה קטנה שעושה וילונות וסוגים שונים של בדים. תעשיית הטקסטיל בארץ עברה מפלות קשות במהלך חייה של מדינת ישראל ורובן בגלל כניסה של מתחרים מסין המסוגלים לייצר טקסטיל במחירים זולים מאוד. אני מקווה שלפחות את תעשיית הטליתות, מוצר יהודי מובהק, נצליח לשמר ולייצר כאן בארץ עוד שנים רבות".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]