מהי אכילה בולמוסית ואיך נטפל בה?

$(function(){setImageBanner('69b5ae68-0e7a-429b-9887-84b6b812f6a1','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,39323,'Image','');})

כמעט כולם מדי פעם אוכלים יותר מדי ממה שהם באמת צריכים, אפילו עד כדי שזה מביא לתחושה פיזית לא נעימה. אך בולמוס אכילה הוא משהו מעבר, גם בעוצמה ובעיקר במקור, נסביר כאן מה זה בולמוס אכילה, למה ואיך זה קורה וגם איך אפשר לטפל בכך ובסיבות הנמצאות בשורש הבעיה.

-Photo by Annie Spratt on Unsplash

בולמוס אכילה, שיכול גם להיקרא התקף אכילה, מתאר סיטואציה קיצונית של צריכת כמות גדולה מאוד של מזון, לרוב לא מזין במיוחד, בצורה שאינה נשלטת ובלי קשר לתחושה פיזית של רעב. שוב, כאשר אתם אוכלים קצת יותר מדי קינוח או חטיפים, אפילו אם זה מרגיש לא נשלט, זה לאו דווקא מעיד על בעיה ממשית, אך בצעירים וצעירות החווים בולמוס אכילה שכזה בערך אחת לשבוע, עם אכילת המון אוכל במעט מאוד זמן, זה בהחלט עשוי להעיד על קיומה או התפתחותה של הפרעת אכילה.

כאמור, בהתקפי אכילה לא נשלטים אלו ברוב המקרים האוכל שאוכלים יהיה כזה שאינו מזין במיוחד, שהוא עם הרבה קלוריות – מה שבדרך כלל אפשר לסווג בתור "ג'אנק פוד", אך זה אינו פרמטר מחויב כדי שאירוע כזה ייחשב אכילה בולמוסית. התקף כזה נמשך בערך עד מקסימום שעתיים ועבור צעירים וצעירות רבים ורבות האכילה תבוצע במקרים רבים בסתר.

הפרעות אכילה בהן יש אכילה בולמוסית

התקפי זלילה כאלו ילוו כאמור בתחושה של חוסר שליטה, הם מאוד אימפולסיביים ויכולים להתרחש ממש כל יום או גם פעם בשבוע ואף במרווחים גדולים יותר. אכילה בולמוסית קיימת ומדווחת בהקשר לכמה הפרעות אכילה נפוצות, אלו כוללות:

בולימיה נרבוזה

הפרעת אכילה הנקראה בולימיה נרבוזה המאופיינת בהתקפי אכילה לא נשלטים, כאשר לאחר מכן מבצעות פעולות אקטיביות כדי "לבטל" את השפעת עודפי האוכל והקלוריות שנצרכו, דרך הקאה בכוונה או נטילת חומרים משלשלים ועודף בפעילות גופנית.

אנורקסיה נרבוזה

הפרעת אכילה שבה יש חרדה מהותית מהשמנה ועלייה במשקל ולרוב המתמודדות והמתמודדים חוות ירידה קיצונית ופתולוגית במשקל בעקבות הפחתה דרסטית באכילה ובצריכה הקלורית היומית, לצד התקפי זלילה לא נשלטים מדי פעם, עם או ללא הקאות מכוונות. אובדן המשקל בהחלט יכול לסכן את הבריאות ואף את החיים ולא אחת יש צורך באשפוז רפואי, כפוי לעיתים וטיפול רפואי ונפשי משולב ומורכב.

אכילה בולמוסית / עודף אכילה כפייתי

הפרעת אכילה שמהותה אכילה בולמוסית מרובה והתקפי זלילה כרוניים ותדירים, שלאחריהם תחושות קשות של בושה, אשמה, תיעוב עצמי וכדומה. המתמודדות עם הפרעת אכילה זו נוטות להימצא במצב של עודף משקל, מה שמביא סיכונים בריאותיים שונים.

מדוע בולמוסי אכילה קורים?

על פי רוב התקפי זלילה אלו נובעים ממקור רגשי-נפשי וכאמור הם מתלווים להפרעות האכילה הנפוצות. התקף בולמוס אכילה יכול להתעורר כפיצוי נפשי ואכילה רגשית, לאחר לחץ גבוה מאוד בעקבות אירוע כלשהו, התעוררות של טראומות מהעבר האישי וכן הלאה.

נציין כי אפילו עם אתן ואתם חווים התקפי זלילה קיצוניים כאלו רק אחת לתקופה, נניח לאחר משבר רגשי או קושי נפשי מהותי, ההשפעה השלילית הבריאותית והנפשית של אכילה בולמוסית היא בהחלט משמעותית ובלתי ניתנת לביטול.

לצד קשיים רגשיים ונפשיים, שגרת דיאטה שקשה להחזיק בה מעמד וגורמת להתקפי אכילה, חרדות וכן הלאה – כל אלו מאפיינים את התופעה בקרב נוער ומתבגרים, ישנה מחשבה בעולם הרפואי והטיפולי כי יתכן וישנם גורמים גנטיים ותורשתיים להתפתחות הפרעות אכילה אצל צעירים וצעירות, בעיקר לנוכח מצוקה רגשית, סטרס, דימוי גוף בעייתי, ביקורת עצמית או סביבתית גבוהה וכן הלאה.

טיפול באכילה בולמוסית

הטיפול בהתקפי האכילה הללו חייב להיות מותאם אישית כמובן, לפי אבחנה של הפרעת אכילה מסוימת או לפי אבחנה אחרת. לרוב, הטיפול יכלול שילוב אינטגרטיבי והוליסטי של טיפול רגשי ונפשי, ליווי תזונתי צמוד והיום גם רואים שילוב של טיפול תרופתי מסוים.

כך, הטיפול יהיה שונה עבור מתמודדת עם התקפי זלילה המאובחנת עם אנורקסיה לעומת נערה אחרת החווה התקפי אכילה כאלו אך מאובחנת עם בולימיה או אכילת יתר כפייתית. טיפול מוצלח מותאם במדויק למתמודדת עצמה ותוך בירור סיבות השורש להתפתחות הפרעת האכילה הספציפית.

יש מקרים רבים המראים על הצלחה של טיפול פסיכולוגי בגישת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) בסיגול הרגלים בריאים יותר ושבירת דפוסי אכילה לא בריאים. בהקשר לטיפול תרופתי נגד בולמוסי אכילה, בגלל הקשר הרגשי-נפשי העמוק לנושא, יש מתמודדות ומתמודדים אשר יגיבו טוב לטיפול רגשי ותזונתי בשילוב עם תרופות נוגדות דיכאון למשל, בליווי צמוד של פסיכיאטר כמובן.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('edb7631b-84f8-4e11-916d-3c297136d891','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,39325,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה