מוועדות הכנסת: "עוצרים את התהליך בשדה בריר עד להגשת תסקיר"

$(function(){setImageBanner('d54b20b7-6aa2-4831-a7db-14ea7734062d','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,32653,'Image','');})

וועדת הכלכלה של הכנסת דנה אתמול (ב') "בסוגיית כריית הפוספטים בשדה בריר והפגיעה הצפויה בתושבי ערד והסביבה".

שדה בריר נמצא בקרבת העיר ערד ובסמוך לאל פורה, יישוב המאוכלס על ידי תושבים בדואים. חברת כי"ל מבקשת מהמדינה אישור לכרות בו פוספטים ומפעל "רותם אמפרט" מפעיל מעל אלף עובדים בפעילות הכרייה.

משרד הבריאות, בראשותו של השר ח"כ יעקב ליצמן, וקודמתו ח"כ יעל גרמן, מתנגדים בשל חשש לבריאותם של תושבי האיזור.

במשך 6 שנים מחלוקת זו לא הגיעה לסיומה. בישיבת הוועדה אתמול ביקש היו"ר, ח"כ איתן כבל, לשמוע את שני הצדדים ולאחר מכן הוועדה תנסה להוציא תחת ידה סיכום כל שהוא.

אם בתחילת הדיון הנוכחים באולם היו באופורייה טובה, אולי בין השאר תודות  ליו"ר כבל שקיבל בתרועות ובפירגון את שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן, שהפך בין לילה, בתווכו, לגיבור ולמושיע במשבר הקואליציוני של הממשלה. עד מהרה הדיון הפך להיות סוער, טעון ולעיתים אף בוטה ,עד כדי כך, שח"כ איתן כבל, יו"ר מנוסה וחד משמעי המנהל את דיונייו ביד רמה, נאלץ להוציא מהאולם כמה מהמשתתפים.

ראשון הדוברים היה שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), שהתנגד חד משמעי: "כשר הבריאות אני צריך לדאוג לבריאות נטו גם אם זה בא על חשבון תעסוקה". ליצמן אף הזכיר, שיש בערד חוק עיזר עירוני נגד זיהום, בשל ריבוי חולי האסטמה.

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, היה אמור להשתתף אף הוא בדיון אולם בשל התפטרותו שלח לדיון את נציגת המשרד שולי נזרי, שהספיקה לומר משפט וחצי ומיד הותקפה על ידי ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "אדוני היו"ר יש לי הערה, אנחנו לא מעוניינים לשמוע עמדות של פקידים הם לא הכתובת שלנו לדיון", כשקיבל חיזוק מייתר חברי הכנסת שעמדתם הברורה היא נגד פרויקט הכרייה.

ח"כ איתן כבל המנוסה "בהרמות להנחתות", גער ובטון זועף השיב: "חברים יקרים אם כל הכבוד לחנין זו אמירה שאני לא יכול לקבל" וביקש לאפשר לה להמשיך."שדה בריר נבדק במשך שנים על ידי מומחים ומדובר בפרויקט העומד בתקנים המחמירים של אוויר נקי". ציינה והוסיפה, שהפרויקט יתחיל כניסיוני והמדינה תעשה תסקיר .

ראש אגף בריאות הסביבה, פרופסור ברוטו, נתן סקירה והביע את התנגדותו לכרייה.

ח"כ דב חנין הביע את התנגדותו הנמרצת וציין "מה משרד הבריאות לא עשה, הביא מומחים מחו"ל שקבעו שזה מסוכן, לא יתכן שבישראל, מדינה מתוקנת, יצפצפו על משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה צריך להגן על הסביבה ולא על המזהמים".\

צילום: משה פריאל

ח"כ טלאב אל ערר (הרשימה המשותפת) איים שבמידה ויפעילו את הכרייה מאות בדואים יצאו להפגין: "המכרה הזה יושב על אדמותיהם של תושבי אל פורה, שניתנו להם על ידי המדינה. יש גוף שקובע והוא משרד הבריאות. גם כשאני קונה תרופה בבית מרקחת משרד הבריאות מאשר שהיא תקינה".

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), שרת הבריאות לשעבר, ממובילי המאבק נגד כריית הפוספטים, הדגישה כי "גם כרייה ניסיונית תוביל לנזק בריאותי לתושבי האזור וגורלה של ערד מונח לפנינו".

ח"כ תמר זנדברג (מרץ) הצטרפה לחבריה חברי הכנסת בהתנגדותה וציינה: "יותר מדי זמן שחברת כי"ל מאיימת עלינו בפיטורי עובדים ובצמצום התעסוקה בנגב"

ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו), לשעבר ראשת עיריית ערד: "הרבה אנשים יושבים בערד יושבים על מזוודות בגלל האיום על בריאותם".

צילום: משה פריאל

משה חדד, יו"ר וועד עובדי מפעל רותם אימפרט, שהגיע לדיון בלווית חברי וועד נוספים, תקף את חברי הכנסת על עמדתם והתנגדותם וזעק: "אני עובד במפעל 35 שנים, אני שואל את שר הבריאות אם זה כל כך מסוכן לתושבי ערד למה אתה לא אוסר את עבודתם של מאות העובדים בתוך המפעל". עוד ציין והטיח כלפי חברי הכנסת, אתם גוזלים את פרנסתם של אלפי משפחות, אתם גוררים במשך שנים את הנושא ובנתיים המפעל גוסס.
חברי וועד נוספים החלו בצעקות. ליו"ר הוועדה לא נותרה ברירה אלא להורות להוציאם מהאולם.

בני ביטון, ראש עיריית דימונה, טען כי בהפסקת פרויקט זה תיגזל פרנסת אלפי משפחות "גם כך אין מספיק תעסוקה בנגב"

בדברי סיכום ציין היו"ר איתן כבל: "מתנגשות פה שתי תפיסות שהאחת לא מסוגלת להקשיב לשנייה. ליבי ליבי עם עובדי המפעל אולם דעתי האישית היא שסוגיית בריאות התושבים הכי חשובה".

עוד הוסיף כבל ושאל בתמיהה: "מדוע נושא זה בכלל צריך להעסיק את וועדת הכלכלה?! מי שהיה צריך לטפל בזה הם שרי הבריאות והגנת הסביבה". כבל הודיע לנוכחים שהוא יזמן את שר הבריאות ליצמן ואת שר האוצר כחלון, המחזיק לפי שעה את התיק להגנת הסביבה, לאחר התפטרותו של אבי גבאי, והם ידאגו שיכינו תסקיר יסודי ובין השאר בדיקה רפואית של עובדי המפעל, לראות האם חלה החמרה כל שהיא במצב בריאותם מאז החלו בעבודתם במפעל. עד אז הדגיש "וועדת הכלכלה קוראת לעצור כל התקדמות בתהליך עד לתסקיר אוביקטיבי שיתקבל תוך שלושה חודשים".

 

 

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('93abd6b4-4392-4e72-abf2-fb9fd7717985','/dyncontent/2024/12/2/ec01fc17-6600-46e6-9b9b-487e45d04e92.jpg',18776,'כיוונים 1224 אייטם',525,78,false,32654,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה