בבאר שבע: הרופאה התרשלה בטיפול, ההורים תובעים מיליונים



רופאה בקופת חולים ''כללית'' לא הפנתה הורים לייעוץ גנטי על אף ההיסטוריה המשפחתית. כתוצאה מכך בנם נולד עם מחלת עור קשה. בית המשפט קבע כי במידה וההורים היו מודעים היו בוחרים לבצע הפלה. מה הייתה פסיקת בית המשפט בעניינם?

גידול ילדים הוא תהליך ארוך שמלווה בקשיים רבים החל מיום היוולדם ולאורך שלבים שונים בחייהם. עם התפתחות הרפואה המודרנית פותחו גם אפשרויות לאבחן את מין העובר, ולזהות שלבים שונים בהתפתחותו. הרפואה המודרנית אפשרה גם לאתר התפתחות לקויה של עובר, שעשויה לפגוע בסיכויי הישרדותו ובכך הפכה את קהל ההורים ליותר מודע לתהליך, לשלבים וגם לסיכונים הכרוכים בהבאת ילד לעולם. על כן הורים דואגים לבצע היום בדיקות רבות לאורך כל שלבי ההיריון כדי לוודא את בריאותו של העובר.

עבור חלק מן ההורים, מילה של רופא היא קדושה והם בוחרים לסמוך על הרופאים "בעיניים עצומות'' בעת מתן בשורה או אבחון בנוגע להיריון, אך כפי שהתברר לאחרונה וגם פעמים רבות בעבר, רופאים עשויים לטעות, והתוצאות עשויות להיות קשות מאוד.

קופת חולים כללית בבאר שבע צילום גוגל מפות - להמחשה בלבד

זוג הורים שהגיעו לבדיקת היריון שגרתית בסניף קופת חולים ''כללית'' בבאר שבע, לא דמיין לעצמו את שעתיד להתרחש. בעת ביקורם הראשון ב-2006 זוג ההורים יידע את הרופאה כי בנם הבכור שנולד באוקראינה בשנת 2000, נפטר בגיל 8 ימים כתוצאה ממחלת עור תורשתית, הנובעת מהעובדה שהזוג נשאים של גן הגורם למחלה. ההורים הגיעו לבדיקה כדי לקבל מהרופאה הנחיות מתאימות, אך זו החליטה להפנותם לבדיקת סקר גנטי שגרתי, בדיקה שאינה מכוונת לגילוי המחלה התורשתית הספציפית. בהמשך נבדקה האישה שוב על ידי הרופאה, שלא ביררה עמה את ממצאי הבדיקה הגנטית, מה שהיה יכול לחשוף את הטעות האיומה.  

סבל בלתי יתואר

בעקבות הייעוץ הלקוי ההורים לא ביצעו בדיקות מעמיקות וגילו רק בסמוך ללידה כי בנם אובחן כחולה במחלת העור שכה חששו ממנה. מחלת העור הופיעה בצורתה הקשה ביותר, בכך שגרמה להופעה חוזרת של שלפוחיות ופצעים על כל חלקי גופו. לדברי ההורים, בנם סובל מכאבים בלתי פוסקים ונדרש לחבישה מתמדת. הוא אינו יכול להימצא בשמש וזקוק לאמבטיות תכופות. כמו כן, מאז היוולדו איבד כמה מאצבעותיו ואת רוב שיניו, הוא מתקשה ללכת וסובל מבידוד חברתי, כל זאת בעקבות המחלה הקשה.

ההורים החליטו לתבוע את קופת החולים ''כללית'' בטענה כי נגרמה להם רשלנות רפואית. בתביעתם טענו כי אם היו מופנים לייעוץ גנטי, היו מגלים את המחלה עוד בהיות ילדם ברחם וכך היה מתאפשר להם לקבל את ההחלטה לסיים את ההיריון.

הזוג הגיע לבדיקת מעקב היריון אבל לא הופנה לייעוץ גנטי מתאים. צילום: שאטרסטוק

מטעם ''כללית'' נטען כי הרופאה שביצעה את מעקב ההיריון הפנתה את אם היילוד לשתי הבדיקות - גם לייעוץ גנטי וגם לבדיקת סקר גנטי, אך האם בחרה להסתפק בבדיקת הסקר הגנטי בלבד. עוד הוסיפה ''כללית'' כי בביקור נוסף הופנתה התובעת שוב לייעוץ גנטי, אך היא לא ביצעה אותו ולכן האחריות מוטלת עליה.

לאחר קבלת הטיעונים השונים, החליט השופט גד גדעון מבית המשפט המחוזי בבאר שבע לקבל את תביעת ההורים. בית המשפט קבע לאחרונה כי מדובר במקרה של רשלנות רפואית, שנגרם על ידי שירותי בריאות ''כללית'' בעת מעקב ההיריון. עוד קבע בית המשפט כי אם היה נערך ייעוץ גנטי מתאים בזמן, המהלך היה מוביל להפסקת ההיריון, אך הרופאה לא הפנתה את ההורים כנדרש. "בוודאי על רקע היכרותם המצערת עם המחלה הנוראה בנסיבות פטירתו של בנם הבכור".

השופט גד גדעון ציין בפסיקתו כי אפילו הרופאה עצמה הסכימה בעדותה כי "זו הייתה טעות גדולה מאוד", בכך שהרופאה לא ביררה כראוי את תוצאות הייעוץ הגנטי, מה שיכול היה למנוע את תיקון הטעות הראשונית, ולא להתפתח לכדי שרשרת תקלות, שהובילה לסבל הרב של היילוד ושל הוריו.

השופט גדעון כתב כי "סבלם של ההורים עצום, אינסופי ונראה כי אינו פוסק לרגע", והחליט על פיצוי של מיליון שקלים רק בשל כאב וסבל רב. עוד נפסקו לטובתם פיצויים על פגיעה באוטונומיה, ציוד וטיפול רפואי, הוצאות ביגוד, התאמת דיור, סיוע והוצאות חינוך מיוחדות, בסך כולל של 9,151,970 שקל.

בית המשפט הורה לכללית לפצות את הזוג ב8 מיליון שקלים. צילום: שאטרסטוק

לאחר ניכוי 10% של ''אשם תורם'' ותקבולי הביטוח הלאומי, בית המשפט קבע כי ''כללית'' תפצה את ההורים ב-5,912,061 בתוספת שכר טרחת עו"ד של 20% - בסכום כולל של 8 מיליון שקלים.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה