משפחתו של ההרוג מהלינץ' בתחנה המרכזית בב"ש תובעת 2.5 מיליון שקלים
01.09.16 / 12:40
"ניתן רק לנסות ולדמיין מה עבר בראשו של המנוח דקות לפני שנגאל מייסוריו ונפח את נשמתו כשראה את השטנה בעיניהם של מבצעי הלינץ', אשר חבטו במנוח ללא הרף בעזרת ספסל וכל הבא ליד וריטשו לכדי עיסת דם ובשר את מה שהיה פעם פרצופו", נכתב בכתב התביעה.
באוקטובר 2015 תושבי באר שבע והסביבה הוכו תדהמה בעקבות פיגוע ירי בתחנה המרכזית בבאר שבע, לו היה אחראי מחבל בדואי בן 21 תושב חורה, שהיה חמוש באקדח ובסכין.
ב-18 באוקטובר אשתקד, בעיצומה של אינתיפאדת הסכינים, נכנס המחבל לתחנה המרכזית בבאר שבע, ירה למוות בחייל גולני, חטף את נשקו ופתח בירי אל עבר העוברים והשבים, כשדקות לאחר מכן חוסל על ידי כוחות הביטחון. בפיגוע נפצעו גם עשרה בני אדם, שלושה מהם באורח קשה.
עקב טעות בזיהוי, בעת הפיגוע נורה על ידי איש ביטחון גם הפטום זרהום, מבקש מקלט אריתראי שנכח באותה עת בתחנה המרכזית משום שנחשד כמחבל. בעת שגסס חשבו הנוכחים בתחנה המרכזית שמדובר במחבל וביצעו בו לינץ' אכזרי, הטיחו בו ספסלים וכיסאות, בעטו בו ותקפו אותו ללא מעצורים, אך בעצם היה מדובר בנתין זר שהיה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון. כנגד ארבעה מהתוקפים הוגש כתב אישום.
כעת, החליטו הוריו של הפטום זרהום להגיש תביעה על סך 2.5 מיליון שקלים נגד שבעה נתבעים, ביניהם מדינת ישראל, חברת כוח האדם, קצין הביטחון בתחנה המרכזית, חייל גולני, קצין שב"ס ועוד. החייל, לוחם גולני שעודו משרת בצה"ל אובד עצות לאור תביעת הענק של הפרקליטות שעלולה להכניסו לכלא.
עו"ד לימור לוגסי, המייצגת את משפחת זרהום מסרה כי "התביעה שהגשנו לבית המשפט מתרכזת בשני מישורים, כאשר המישור הראשון הוא הבידוק והאבטחה שהתרשלו כשנכנס מחבל חמוש לתחנה. המישור השני, הוא הזיהוי השגוי של זרהום כמחבל על ידי חיילת ומאבטח שירו בו, והלינץ' שהתחולל כנגדו כשהוא שוכב על הקרקע ולא מהווה סכנה. עניין זה מעלה שאלה נוספת - מה צריך להיות יחס החברה לאדם שוכב על הקרקע שלא מסוגל להגיב ולא מהווה עוד סכנה?", תהתה לוגסי.
לפי המוסד לביטוח לאומי, זרהום לא זוכה להגדרת נפגע פעולות איבה משום שנכנס שלא כדין לישראל. "הפטום נכנס לישראל בגלל מצב מלחמה באריתריאה", אומרת עו"ד לוגסי. "לא הייתה לו שום ברירה אחרת, ולאחר שנכנס הונפקה לו אשרת שהיה שחודשה לו ביום הפיגוע. זהו עניין נוסף שננסה לתקן דרך הערכאות המשפטיות".
מציאות בטחונית קשה, הלינץ' היה יכול להימנע
המציאות הביטחונית שפקדה את תושבי העיר באותה תקופה הייתה סיר לחץ שעתיד להתפוצץ. טרור הסכינים שפקד את רחבי הארץ הכניס את התושבים ללחץ שכל אדם הנחשד כמעורב בפיגוע הוא מטרה נייחת. המוות המזעזע של הפטום זרהום היה יכול להימנע אלמלא היה נורה בשוגג על ידי קצין הביטחון, שהעלו את החשד כי מדובר במחבל. בעקבות הטעות בזיהוי, עבר זרהום לינץ' חסר מעצורים.
בתביעה ציינו כי: "זהו מוות מזעזע ומקומם שיכל להמנע אלמלא התנהגות הרשויות והאמונים על ביטחון הציבור. די לראות כי כל חטאו של המנוח היה בזה שהתהלך בתחנה המרכזית וכשנשמעו יריות מאת המפגע, החל המנוח לנוס כמו יתר העוברים והשבים במקום על מנת לברוח מאזור הירי ולהציל את חייו. כוחות הביטחון שהיו במקום סברו כי המנוח הינו מחבל וזאת מבלי לבדוק שהמנוח החזיק באמצעי לחימה והחלו לירות במנוח בירי מאסיבי של כדורים, שחלקם היו כדורים מסוג "דום דום" – כדורים מהסוג המסוכן והקטלני ביותר אשר מסוגלים לגרום לכאוס ולהרס אדיר לאיברים הפנימיים בגוף האדם. כדורים אלו שנורו לעברו של המנוח חדרו לגופו ופגעו בכל האיברים הפנימיים והסבו למנוח נזק רב".
עוד הוסיפו בתביעה כי "המנוח החל לזחול בניסיון למצוא מסתור, ברם, למרום הגיע קצין הביטחון של התחנה המרכזית והחל לירות מספר כדורים במנוח שלא היווה סכנה ולא היה חמוש וזאת במטרה להורגו". הנתבע 3 (קצין הביטחון) נהג ברשלנות בכך שלא ביצע נוהל מעצר ולא זיהה כי המנוח אינו חמוש וכיוון ישירות לגופו ולא לרגליו".
באשר לנתבעים החשודים בלינץ', צוין בכתב התביעה כי, "ניתן רק לנסות ולדמיין מה עבר בראשו של המנוח דקות לפני שנגאל מייסוריו ונפח את נשמתו כשראה את השטנה בעיניהם של מבצעי הלינץ', אשר חבטו במנוח ללא הרף בעזרת ספסל וכל הבא ליד וריטשו לכדי עיסת דם ובשר את מה שהיה פעם פרצופו".
התביעה נגד לוחם גולני היא בטענה כי "סמוך לאחר הטחת הספסל במנוח, הגיח הנתבע כשהוא לבוש מדי צה"ל ובעט במנוח בחוזקה בפלג גופו העליון בכוונה לגרום לו חבלה חמורה ו/או להורגו".
ההליך הפלילי המתקיים כעת נגד הנתבעים החשודים בלינץ' הוא קריטי. באם יימצאו אשמים, הם עלולים לעמוד בפני עונש מאסר ממושך.
לוחם הגולני "מרוסק ושבור"
חבריו של לוחם גולני סיפרו כי חברם "מרוסק ושבור". החברים סיפרו כי חברם שמע יריות, ומיהר לתוך התחנה כדי לעזור לנטרל את המחבל ולמנוע פגיעה באזרחים. "יש כאלה שפשוט ברחו מהמקום, גם חיילים ברחו, אבל הוא לא חשב פעמיים וכמו לוחם אמיתי מיהר פנימה, סיכן את החיים שלו רק כדי להציל אחרים ולבסוף הורסים לו אותם בבית המשפט".
החברים עוד הוסיפו כי: "הוא ראה שהאריתראי אותו חשב למחבל, עדיין חי והוא בעט בפלג גופו העליון כדי לוודא שהוא אכן מנוטרל ולא יכול לקום יותר ובשביל המעשה האמיץ הזה, הוא עלול להשלח שנים לכלא, לחטוף תביעה שתסבך אותו להמשך חייו ולמעשה תגמור אותו כבר בגיל צעיר".
"למה חיילים צריכים לעמוד לדין בזמן שהם מגנים על החיים שלנו? אי אפשר לקבל תביעה כזאת. מדוע אף אחד לא מתעורר ועושה סדר בדברים האלה?", שאלו החברים.
עו"ד אייל פלטק מסר כי: "נאבק על חפותו חייל שהגיע לזירת פיגוע ובניגוד לכל האחרים חתר למגע מול האיום, לדאבון הלב טעה בזיהוי ובעט במי שחשב למחבל, אשר נורה קודם לכן. החייל המשיך יחד עם שאר כוחות הביטחון לעבר המחבל, כאשר במהלך האירוע הוא טיפל בחייל שנפגע מהמחבל ולאחר מכן נפטר מפצעיו. לחייל הזה מגיע צל"ש – לא תביעה משפטית הזויה".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]