"מדד החופש העירוני" נערך זו השנה השנייה בישראל ושאותו ייסדה תנועת "ישראל חופשית", נערך בפיקוח אקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב והסקר המקדים לטובת הרכב הניקוד נעשה על ידי ד"ר חגי אלקיים-שלם, סוקר ופסיכולוג פוליטי. המדד בוחן ומיפה את מידת החופש שמאפשרות הערים הגדולות בישראל לתושביהן, ודירג אותן – מהעיר החופשית ביותר ועד לעיר המרסנת ביותר.
עם ירידה של שני מקומות לעומת השנה שעברה, באר שבע מדורגת רק במקום העשירי "באר שבע הגיעה למקום העשירי - ירידה של שני מקומות לעומת השנה שעברה כיאה לעיר גדולה ובירת הנגב, עיריית באר שבע תומכת במגוון קהילות ובצרכיהן, ביניהן הקהילות השוויוניות וקהילת הלהט"ב. בית הקברות האזרחי בעיר קובר בחינם את המעוניינים בכך מכל הארץ, והמסחר והתרבות בשבת בעיר הולכים ומתרחבים - לרווחת הציבור החילוני בעיר. דווקא לאור פעילות חיובית זו, סירוב העירייה לתמוך במיזם 'ימבוס' שמחבר בין תושבי העיר לחוף הים בשבת צורם במיוחד" כך נכתב במדד".
נתוני המדד הנוגעים לבאר שבע:
תחבורה ציבורית בשבת
נמצא כי אין תחבורה ציבורית בשבת. יש מוניות שירות אל מחוץ לעיר. בעונת הרחצה יש תחבורה שיתופית ״ימבוס״ מבאר שבע לחוף באשקלון. אין השתתפות עירייה.
מסחר בשבת
נמצא כי החוק אוסר על פתיחת חנויות, כולל מרכולים ובתי קולנוע ואולמות מופעים, בשבתות. החוק מחריג את מי שאינו יהודי.
בפועל - יש מסחר בשבת באזורים ייעודיים ובתי הקולנוע פועלים
תקציבי דת
מועצה דתית - 8,173,088 ש״ח
תרבות תורנית + תמיכות - 4,093,583 ש״ח
שיעור תקציבי הדת ביחס לתקציב העיר הכללי: 0.68%
הוצאה על שירותי דת פר תושב יהודי בבאר שבע בשנה: 68 ש"ח כאשר הממוצע הארצי עומד על 90 ש"ח
חינוך
נמצא כי העירייה הצהירה כי אינה מפקחת על כניסת עמותות דתיות למוסדות חינוך מפני שהפיקוח באחריות משרד החינוך.
במסגרת זאת קטגוריה חדשה שבחן השנה המדד נוגעת לסוגיית ההדתה בבתי הספר, ומעלה מציאות עגומה במוסדות החינוך הפועלים בערים השונות. על פי חוק, העירייה – באמצעות אגף החינוך שלה – אחראית לפקח על הנעשה במוסדות החינוך שבשטחה, על התכנים המועברים בהם, על האנשים והארגונים שנכנסים לבתי הספר. ועם זאת, התמונה שעולה מציגה עשרות עמותות שמפעילות מערכי שיעור בנושאים תורניים ודתיים, כשמידת הפיקוח עליהן ועל התכנים שהן מעבירות לוטה בערפל.
קהילת הלהטב
נמצא כי העירייה תמכה במצעד הגאווה בעיר, תומכת בבית הגאה בסעיף תקציבי ייעודי ותומכת בפעילות של ארגון איגי בעיר.
נוהל אירועים בהפרדה
נמצא כי לעירייה אין נוהל שאוסר או מגביל הפרדה מגדרית באירועים שהיא עורכת וכן העירייה מצהירה כי היא פועלת על פי ערך השיוויון גם במתן תמיכות.
בריכות בהפרדה
נמצא כי בבריכה בבית יציב יש הנחה בת 40% לנכנסים בשעות רחצה בהפרדה.
קבורה אזרחית
נמצא כי בית הקברות של מנוחה נכונה מקבל מתים מכל הארץ בחינם.
המועצות הדתיות
המועצה הדתית אמנם כפופה למשרד לשירותי דת, אולם הרכבה (9-11 חברים) אמור להיקבע גם על ידי העירייה ורב העיר, ובפועל נמצא שבערים רבות מי שחולש על כל השירותים הללו הוא ממונה מטעם השר לשירותי דת.
כך במקרה זה נמצא כי לא קיימת מועצה נבחרת, מי שאחראי על כל שירותי הדת בעיר הינו ממונה מטעם השר לשירותי דת.
פלורליזם דתי
נמצא כי יש קהילה קונסרבטיבית פעילה, המפעילה בית כנסת קונסרבטיבי - קהילת ״אשל אברהם״.
מנכ"ל תנועת ישראל חופשית אורי קידר: "מדד החופש העירוני לשנת 2019 מוכיח לנו את מה שכולנו כבר מרגישים- לראשי הערים יש השפעה דרמטית על סוגיות רבות ומגוונות מעולם הדת והמדינה, חלקם בוחרים לקחת את העמדה המנהיגותית ולהוביל שינוי, וחלקם כנראה יצטרכו לקבל ניעור מהתושבים בעירם כדי להבין שמה שהיה הוא לא מה שיהיה".
והוסיף: "נגמרה התקופה שבה נבחרי ציבור ברמה המקומית יכולים להסתתר מאחורי אמירות נבובות על חוסר יכולת להנהיג את העיר בגלל ממשלה כזו או אחרת שלא מאפשרת להם, ולשמחתנו גם הציבור הישראלי רואה ומגיב לשינויים האלו כל יום. בישראל בשנת 2019 אי אפשר להיות מנהיג מקומי משמעותי בלי לעסוק בסוגיות האלו, ואני מקווה שעד השנה הבאה נראה עוד שיפור משמעותי כמו שראינו השנה בתחבורה הציבורית בשבת. מנהיגים שלא יתאימו את עצמם לרוח התקופה יודחו בעתיד הנראה לעין מתפקידם על ידי הציבור שהפסיק להסתפק בסטטוס קוו עבש ולא מעודכן שפועל לרעתנו."
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]