שלי לרון אברהם החליטה להעביר סדנאות תזונה בריאה לנשים ממעמד סוציואקונומי נמוך בפריפריה שלרוב מתאפיין בתזונה לקויה וללא ערכים תזונתיים. את הפעילות הזו עושה שלי בעסק שלה במסגרת תכנית "הטוויסט החברתי" של ארגון ארץעיר. על חשיבות אורך החיים הבריא, החיבור עם הנשים מהפריפריה והתהליך החשוב, סיפרה שלי ל'באר שבע נט': "ההבנה שתזונה בריאה מסייעת גם בפן הכלכלי וגם בפן הבריאותי היא משמעותית".

שלי לרון אברהם. צילום פרטי

11 נשים מהדרום לקחו על עצמן אתגר לא פשוט: להוסיף לעסק "טוויסט" קטן – נישה חברתית שמרוויחים בה פעמיים, שורת רווח כלכלית וחברתית. במהלך התוכנית למדו המשתתפות על מודלים של עסקים חברתיים ואיך מיישמים אותם הלכה למעשה, נפגשו עם יזמים חברתיים ומנטוריות ותכננו מה יהיה הטוויסט שלהן בעסק. אחת מהנשים האלו היא שלי לרון אברהם מהיישוב מיתר, בת 40 ואימא לשלושה ילדים, בעלת עסק עצמאי של סדנאות וקורסים לבישול בריא אשר החליטה לקיים סדנאות תזונה בריאה לנשים ממעמד סוציואקונומי נמוך בפריפריה שלרוב מתאפיין בתזונה לקויה וללא ערכים תזונתיים.

ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('61a806c9-4bb9-4085-a351-5c17ccee383b','/dyncontent/2020/3/17/bf6083d1-8a07-4b40-b050-1511b7e05b55.gif',10478,'',510,80,true,33744);},15],[function() {setImageBanner('61a806c9-4bb9-4085-a351-5c17ccee383b','/dyncontent/2020/3/25/23e55180-e8c1-4bfd-80e5-e6fcb5be4f9b.jpg',10526,'',510,80,true,33744);},15],[function() {setImageBanner('61a806c9-4bb9-4085-a351-5c17ccee383b','/dyncontent/2020/3/15/c0066c06-70a5-4856-8672-cea4c249d60f.jpg',10469,'',510,80,true,33744);},15]]);

"שנים אהבתי לבשל ולהתעסק במטבח, אז אחרי הצבא החלטתי לנסות לראות אם לאהבה הזאת יש עתיד. הלכתי ללמוד בתדמור, והרגשתי שזה לא מספיק, אז הלכתי בגדול", סיפרה שלי. היא טסה ללונדון ולמדה שם בבית הספר המקצועי לאומנות הבישול והיין, משם חזרה לעבוד בתל אביב במסעדות גורמה כמו כרמלה בנחלה, אונמי, פנגיאה ועוד. "אחרי מספר שנים הגעתי למשק ברזילי, מסעדה אורגנית צמחונית שהייתה במושב ירקונה, והייתי השפית שם כשמונה שנים. אחרי שנים של בישול בתחום, העברת סדנאות מגוונות, לימודים ברידמן ושיחות על אוכל, תזונה והחיים, חזרתי לשורשים, לגור בישוב מיתר, צפונית לבאר שבע. היום אני מעבירה סדנאות לתזונה בריאה, מלמדת אנשים איך להכניס הביתה אוכל בריא ומזין בצורה קלה, פרקטית וטעימה כמובן", משתפת שלי.

 קרדיט סיביל

ספרי על שילוב הטוויסט החברתי בעסק שלך, מה הרעיון?

"הגעתי לטוויסט יחד עם עוד קבוצת יזמיות כדי לנסות להכניס פן חברתי כלכלי לעסק. הדגש אצלי זה עזרה לאוכלוסיות מוחלשות של נשים בפריפריה כשאני מעבירה להן קורס של בישול בריא חסכוני, מלמדת אותן איך להכניס יותר רכיבים מזינים, ושלא יהיו בהכרח יותר יקרים, לתפריט הביתי. העבודה הייתה מול אימהות צעירות שהרבה פעמים קונות אוכל מעובד ללא ערכים תזונתיים גבוהים בעיקר כי זה זמין וזול. אלו נשים שלא היו מכניסות ירקות לתפריט, לא מודעות לחלבון מהצומח ולא רק מהחי... המהות הייתה להכיר להן את העולם הזה ולהכניס להן בריאות הביתה. בריאות שלא בהכרח תהיה יקרה יותר. את הקורס עד כה העברתי בשני מקומות בפריפריה בדרום ואני שואפת להגיע לישובים נוספים".

מדוע לדעתך ישנה חשיבות בהעברת סדנאות לתזונה בריאה לנשים בפריפריה? יש יותר מודעות לאורח חיים בריא?

"כן, המודעות עלתה בארץ באופן כללי, זמינות החומרים יותר גבוהה, מחירים של חומרי גלם שהיו בעבר יקרים במחירים כיום שווים לכל כיס. כל אלה מהווים הזדמנות עבור אותן נשים לשלב תזונה בריאה, ללמד אותן איך להשתמש עם חומרי גלם שיש כמו ירקות וקטניות בתפריט היומיומי. החשיבות היא גם לטווח הרחוק, ההבנה שאוכל בריא יותר משפיע על התנהלות כלכלית של המשפחה וגם על הבריאות. זה עוזר בשיפור ריכוז, קשב, זיכרון ויכול לתרום לילדים מחקרים שמראים את הקשר בין תזונה בריאה שעשירה בכיבים בריאים לעומת תזונה מעובדת. מגיע לנשים בכל מקום, וגם בפריפריה, לדעת יותר על תזונה בריאה וההשפעה שלה על החיים שלנו".

צילום פרטי

את רואה את השינוי אצלן בעקבות ההשתתפות בסדנאות?

"כן בהחלט, יש נשים שהשתתפו בקורסים שאני עדיין בקשר איתן, הן שולחות לי תמונות של מאכלים שהן מכינות... כל אחת לקחה טיפים והיא מיישמת אותן. חלק למשל הוציאו שתייה קלה מהבית, עברו להשתמש בשמנים איכותיים, הכניסו יותר ירקות ופירות... טיפ לדוגמה שנתתי להן הוא כשמתחילים להכין את ארוחת הערב לדאוג לצלחת ירקות על השולחן ואז הילדים מגיעים ומנשנשים את הירקות בינתיים. ככה את מבטיחה שהם אוכלים ירקות וגם יוצרת את השקט הרגעי לפני ארוחת הערב... הן לקחו מהסדנאות המון".

מה המסר שהיית רוצה להעביר לנשים הדרומיות?

"שכולן ידעו שבישול בריא הוא גם טעים. הרבה פעמים אנחנו חושבים וחושבים שאוכל בריא הוא תפל, שהוא נראה לא טוב, שזה "אוכל לציפורים" אבל זה לא ככה. הכל עניין של הגשה ויצירתיות. אפשר להכין אוכל טעים ומזין שהוא גם בריא וככה לחשוב על הבריאות של המשפחה שלנו ועל העתיד. אם יש קבוצות נשים מהפריפריה או ארגונים שרלוונטיים ורוצים לקחת חלק בסדנאות האלה, אשמח לשמוע עליהם ולתרום מהידע שלי עבור הנשים הדרומיות".

קרדיט הילה מלול יעקבי

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]