נהיגה תחת השפעת סמים

$(function(){setImageBanner('01a55c7f-6594-4c51-9063-9589d655efc9','/dyncontent/2024/9/15/c202a6d5-5805-4866-8db8-bcf9caca5af9.jpg',18347,'גודמן 0924 אייטם',525,78,false,39323,'Image','');})

נהיגה תחת השפעת סמים היא עבירה חמורה ביותר המעמידה הן את הנהג והן את עוברי הדרך האחרים בסכנת חיים. מסיבה זו משטרת ישראל ומערכת המשפט נוקטות באמצעים משמעותיים הן לבקרה והן לאכיפת החוק בנושא. במאמר זה נפרט על האמצעים האלו, סוגי הבדיקות שיידרשו מהנהג, הענישה ותפקידו של עורך דין תעבורה במקרים של נהיגה תחת השפעת סמים.

canva

מהו סם מסוכן עפ"י החוק?

סמים הם חומרים משני תודעה שמשפיעים באופן שאינו מודע בחלקו על ההתנהלות וההתנהגות של המשתמשים בהם, בדומה לצריכת אלכוהול. על כן, נהיגה תחת השפעת סמים מקבלת את אותה ההתייחסות וכמובן שהיא עבירה חמורה ביותר. פקודת הסמים המסוכנים משנת 1973 מגדירה אילו סמים נחשבים לסמים מסוכנים, כאשר הרשימה הזו כוללת שמות מוכרים יותר כמו הרואין, חשיש, קנאביס, אקסטזי, מורפיום, קריסטל מת, אל אס די, MDMA ומוכרים פחות. עם זאת, ההגדרה של סם מסוכן אינה מתירה נהיגה תחת השפעה של סם אחר.

האם מותר לנהוג תחת השפעת קנאביס רפואי?

מעמדו של הקנאביס ובפרט הקנאביס הרפואי עודנו שנוי במחלוקת ברחבי העולם וגם במדינת ישראל. אל מול המתנגדים לצריכה חוקית של הסם עומדים רבים הרואים ביכולות שלו תמורות שיש להשתמש בהן בהתאם לצורך. אנשים הסובלים ממצבים בריאותיים שונים זכאים לצרוך קנאביס רפואי באופן חוקי, אך אין זה אומר שלא חלות עליהם הגבלות אחרות.

כיום, החוק אינו מתיר נהיגה תחת השפעה של כל סם, גם אם מדובר על קנאביס רפואי, וחשוב להיות ערים לכך שגם אם יש לו השלכות רפואיות חיוביות, הוא עדיין חומר משנה תודעה שעשוי לסכן את הנהג ואת עוברי הדרך האחרים. במקביל, ברור כי לא כל סוג של קנאביס רפואי הוא כזה המשנה לחלוטין את שיקול הדעת והכשירות של נהגים, ועל כן נבחנות אפשרויות להתרת נהיגה תחת השפעה שלו (כאלו שעדיין לא מעוגנות בחוק!).

בשורה התחתונה: נהגים שנוהגים תחת השפעת קנאביס רפואי, חשופים גם הם לענישה המוגדרת בחוק. מומלץ להימנע מנהיגה לאחר צריכת קנאביס רפואי ובמידת הצורך ליצור מיד קשר עם עורך דין תעבורה.

בדיקות סמים - אילו בדיקות נהג חשוד נדרש לבצע?

הבדיקה הראשונה שנהג החשוד בנהיגה תחת השפעת סמים יידרש לה היא בדיקת מאפיינים. בבדיקה זו הוא יתבקש לבצע שלוש פעולות פשוטות (שהשוטר מחויב להדגים אותן לפני כן) כדי להבין מהו מצבו הפיזי והמנטלי. פעולות אלה הן הליכה בקו ישר, נגיעה באף עם האצבעות והליכה עקב בצד אגודל. בדיקת מאפיינים מחייבת כל נהג וניתן במסגרתה לעכב א הנהג לחצי שעה גם אם אינו חשוד בעבירה, אך בדיקות אחרות מחייבות תנאים אחרים.

שוטר רשאי לדרוש מנהג לבצע בדיקות להימצאות סמים ברכבו, בשתן או בדם, רק אם קיים חשד סביר לכך שהנהג נתון תחת השפעת סמים. עם זאת חשד סביר יכול להיות מאוד קל להוכחה כמו ריח מסוים מהרכב. חשד סביר מאפשר לשוטר לעכב את הנהג לשלוש שעות.

בדיקות שתן ודם יתבצעו באופן מקצועי וכזה שמכבד את פרטיותו של הנהג. הדגימות יישלחו למעבדה בתל השומר וייבחנו באופן מקצועי. תשובות שיעידו על הימצאות של סם בגופו של הנהג יובילו להגשת כתב אישום מתאים.

לכל סוגי הבדיקות ולהליך הבדיקה כולו ישנם חוקים ברורים שעל השוטר להקפיד עליהם. עורך דין לענייני תעבורה הוא איש מקצוע הבקיא בחוקים אלו וככזה הוא יוכל להצביע על כשלים ראייתיים בתהליך במידה וישנם.

 

סירוב לבדיקת סמים היא דרך שרבים חושבים שבעזרתה יוכלו להתחמק מהמשטרה, אך חשוב לציין כי סירוב מקנה לבית המשפט את האפשרות להרשיע את הנהג ללא תוצאות של בדיקה כלל.

מהו העונש לנהג שנתפס תחת השפעת סמים?

הענישה המינימלית לנהג שהורשע בנהיגה תחת השפעת סמים היא שלילת רישיון הנהיגה לתקופה של שנתיים. לצד הענישה המינימלית, ייתכן כי התביעה תבקש להטיל על הנהג עונשים חמורים נוספים כמו קנסות כספיים, מאסר על תנאי ואף מאסר בפועל.

 

בדומה לכל נהג שרישיונו נשלל ליותר מ-12 חודשים, גם נהג שהורשע בעבירה זו יצטרך בתום השלילה לבצע מחדש את המבחנים העיוני והמעשי, וכמובן - לצלוח אותם. נהג שנתפס נוהג תחת השפעה יצטרך לעבור גם בדיקה רפואית לפני שיקבל חזרה את רישיונו. חשוב לא לזלזל בעניין זה כיוון שבדיקות רפואיות במרב"ד יכולות להסתכם בחודשי המתנה ארוכים (נוספים על חודשי הפסילה), בהם הנהג לא יוכל לנהוג.

 

כדאי לדעת שאין כל הבדל בענישה בין אוכלוסיות נהגים שונות. כלומר, נהג ותיק, נהג תחבורה ציבורית ונהג חדש יקבלו עונש מינימלי זהה אם יורשעו בעבירה, וייתכן שעליו יתווספו עונשים נוספים.

תפקידו של עורך דין תעבורה במקרים של נהיגה תחת השפעת סמים

ישנם שלושה שלבים מרכזיים במקרים של נהיגה תחת השפעת סמים, בהם מעורבותו של עורך דין תעבורה היא קריטית:

  1. בשלב בו הנהג נעצר ע"י שוטר - בשלב זה, שבהמשך נרחיב עליו, הנהג עלול להיות נתון ללחץ ובלבול כורח הסיטואציה. הבלבול הזה יכול לשמש את השוטר ובהמשך את התביעה נגדו. מעורבותו של עורך דין תעבורה יסייע לכם להבין האם ננקטו נגדכם הליכים הוגנים בשלבים הראשונים האלו, לפני שעוד עשיתם בדיקה או הוגשה תביעה נגדכם.
  2. בשלב התביעה - עורך דין לענייני תעבורה יגבש עבורכם אסטרטגיית הגנה מתאימה לנתונים שנאספו על המקרה, ייצג אתכם מול התביעה ובכך יצמצם את הפער בין הניסיון שלכם אל מול ניסיונה של המערכת. בנוסף, עורך הדין יוכל לאתר במידת האפשר כשלים ראייתיים שיסייעו לו להקל את העונש ובמקרים מסוימים גם לזכות אתכם לחלוטין מהעבירה הזו (כלומר, המרת סעיף האישום לקל יותר).
  3. בשלב הערעורים - עורך דין תעבורה מומחה ייצג אתכם מול הערכאות השונות, ינתח את הפער שגרם לתוצאה הקודמת במשפט ויפעל כדי לצמצם אותו על מנת להביא לתוצאה טובה יותר עבורכם.

 

כדי להיות בטוחים שעורך הדין שמייצג אתכם יוביל אתכם לתוצאות האפשריות הטובות ביותר בהתאם למקרה שלכם, חשוב שתבחרו בעורך דין ותיק המתמחה אך ורק בתעבורה. עורך דין כזה יהיה בקיא במיוחד בפסקי דין, תקדימים וכל פרט שעשוי לשנות את התמונה לחלוטין. עורך דין תעבורה עדי תפוחי רידלמן היא עורכת דין מהמובילות בארץ לענייני תעבורה, עם למעלה מעשור של עיסוק מעמיק ותפקידי מפתח בתחום.

איך כדאי לנהג חשוד להתנהל מול המשטרה?

כמו בכל מפגש עם המשטרה, כדאי שלא לעורר מהומה או להתייחס בצורה מזלזלת לשוטרים, כדי לא לסבך את המצב עוד יותר. הדבר הראשון שכדאי לנהג שמעוכב ע"י שוטר לעשות הוא לחייג בזריזות אל עורך דין תעבורה כדי שינחה אותו בזמן אמת כיצד להגן על זכויותיו בשטח מול השוטר. מומלץ לא לתת שום גרסה או לעשות שום פעולה טרם שהשיחה הסתיימה ועורך הדין הנחה את הנהג בדיוק כיצד לפעול במהלך הבדיקות והתשאולים.

 

נותרתם עם שאלות פתוחות? רוצים להעמיק עוד בנושא? היכנסו למאמר המלא בנושא נהיגה תחת השפעת סמים.

 

 

 

 

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה