בגובה העיניים: אחד האנשים החזקים במשק המקומי בראיון מיוחד
04.03.25 / 14:30
נורברט בוקובזה הוא מראשוני הבנים שנולדו בעיר אופקים, הוא נולד במעברה בעיר הצעירה והוא בן למשפחה בת 8 אחים ואחיות. המסע שלו כל הדרך ממעברת אופקים לראשות מרחב נגב בהסתדרות מסמל נחישות, חריצות, מנהיגות ויוזמה. הוא מכהן כיום כיו"ר מרחב נגב ויו"ר מרחב נגב מרכזי בהסתדרות, ולמעשה הוא היו"ר היחיד בהסתדרות שמנהל שני מרחבים במקביל. סיפור החיים שלו הוא סיפור מעורר השראה של פרויקטור נחוש, "חיית שטח" אמיתית, איש חדור שליחות ומלא באהבת אדם. מודל הניהול שלו מוכיח שאפשר לשלב תובענות עם רגישות, עמידה בסטנדרטים של מצוינות לצד אכפתיות ואנושיות ותפיסת עולם שלפיה כל עובד ראוי לכבוד ולהערכה. הדפסתם כרטיס? קדימה, לעבודה!
ספר קצת על עצמך, על התקופה של כניסתך לתפקיד ועל מהלכים משמעותיים שהובלת מאז
"אני יליד אופקים, נשוי לחווה, אבא לארבעה, סבא לשני נכדים ואני נמצא בהסתדרות כבר 40 שנה. מעבר לזה שההסתדרות היא הבית של העובדים בישראל, היא גם הבית שלי. עברתי בהסתדרות כברת דרך; ממזכיר איגוד מקצועי, למזכיר מועצת הפועלים, לחבר וועד העובדים ומשם לתפקיד יו"ר וועד העובדים הארצי. בנוסף אני מכהן כיו"ר הוועדה לסיווג מקצועי וכחבר בינ"ה (הנהגת ההסתדרות) הדרך לכס היו"ר וועד העובדים לא הייתה קלה''.
''אני מגיע מהפריפריה, מאופקים הצנועה והתמודדתי מול 'האריות ממרכז הארץ'. למרות מאזן הכוחות, שכביכול לא שיחק לטובתי, זכיתי במשך 4 קדנציות רצופות בבחירות ישירות ברוב של 78% מהקולות. בינואר 2020 מוניתי לכהן כמ"מ יו"ר מרחב נגב, לאחר שקודמי בתפקיד, מאיר בביוף ז"ל, חלה ואמר לי שאני הבן אדם שהוא סומך עליו להוביל את המרחב במקומו. באותה שנה היו 29,000 חברי הסתדרות רשומים במרחב נגב והיום אנחנו עומדים על כ-50,000 חברים. ביחד עם צוות העובדים הנהדר של המרחב, בעזרת ניהול נכון ומתוך תחושת אכפתיות הצלחנו להגיע להישגים שלא נראו קודם. מרחב נגב משמש כיום מודל עבודה למרחבים רבים בארץ''.
''לתפיסתי, היחס לעובדים מתחיל ביחס לסביבת העבודה. חשוב שלעובדים יהיה נעים להגיע לעבודה, לכן מהר מאד עם כניסתי לתפקיד טיפחנו גינה ירוקה בכניסה למרחב, גינה שמקבלת את הבאים לכאן, חידשנו עבור העובדים את הריהוט הישן, צבענו את החדרים והמסדרונות, חידשנו את המחשבים ועיצבנו כאן מחדש סביבת עבודה שתעודד תחושת שייכות ומוטיבציה. זה הוכיח את עצמו מכיוון שמקום עבודה נעים ומאורגן שמתחשב בעובדים תורם משמעותית לתפוקת העובדים. יש לנו במרחב כ-40 עובדים, מתוכם אחוז גבוה של נשים - קידום נשים זו סוגיה שחשובה לי מאד. אני רואה כל אחד מהעובדים בצורה שווה, מעובדת המשק ועד למנהל בכיר - כל אדם בעיניי ראוי ליחס של כבוד, כל אחת ואחד ראויים להערכה בכל תפקיד באשר הוא".
הרקע האישי שלך הוא לא מבית "עם כפית של זהב", אולי מכאן תפיסת הניהול שלך, שיש בה הרבה חמלה ואמפתיה?
"גדלתי בבית חם ואוהב, אבל יציבות כלכלית לא הייתה שם. אמא הייתה עקרת בית, אבא יצא לעבודה השכם בבוקר וההורים שלי היו צריכים לפרנס 8 ילדים. הייתי הולך בבוקר להביא לחם מהמאפייה, כי הוא היה זול יותר מלחם שמכרו במכולת. אני זוכר שבוקר אחד, אבא חיפש בבית כסף לאוטובוס כדי לנסוע לעבודה ולא היה לו. אני זוכר ששמעתי אותו אומר לאמא שלי; 'נהג האוטובוס הזה מכיר אותי, אני אסע איתו היום, ומחר אשלם לו פעמיים, גם על הנסיעה של הבוקר'. הייתי אז בכיתה ד' ובעצם גדלתי על חוויות מהסוג הזה, אני יודע מהם מצוקה ומחסור''.
''כשעמדתי להתחתן אבא שלי אמר לי 'תוכלו לחיות אצלנו, הבית פתוח', באותו רגע הבנתי שאני חייב לקחת יוזמה ואחריות, לצאת לשטח, להשיג את הפרנסה שלי ולעשות כל מאמץ להצליח ולצאת לעצמאות. אין ספק שזה עיצב אותי למי שאני היום, גם את המנהל שבי. אני איש של עשייה, בא מהשטח ונושם את השטח כל הזמן, כל שנה 'נמחקות' לי החופשות כי אני בקושי לוקח אותן, אני לא יכול שלא להיות בעשייה. כשיש לי יום שקט אני פשוט לא רגוע".
איך אתה רואה את ליבת העשייה של ההסתדרות היום?
"ההסתדרות היא הארגון החברתי הגדול ביותר בישראל והיא נוגעת בכל תחומי החיים; פרנסה, השכלה, בריאות ותרבות ופנאי. בראש ובראשונה אנחנו עוסקים בשיפור תנאי העובדים ובשמירה על הזכויות שלהם. כנגזרת מכך אנחנו עוסקים בהעלאת שכר המינימום, בקיום ושמירה על הסכמי שכר, קידום שוויון הזדמנויות בתעסוקה ורווחת העובדים במקומות העבודה השונים. צרכי הגמלאים שלנו למשל - הם נר לרגלנו. צריך להבין שלחברי ההסתדרות יש ביטוח תרופות עד לסכום של מיליון שקלים, זה משמעותי מאד לרווחת העובד!''
''בתחום אחריותנו ישנם 620 וועדי עובדים מכ-180 מקומות עבודה. אנחנו אחראים לפתרון יישוב סכסוכים במקומות עבודה בין ההנהלה לוועד העובדים המייצג את העובדים. יש לנו במרחב 12 מזכירי איגוד מקצועי שתפקידם לוודא שכל הסכם עבודה מיושם ככתבו, לחדש או לשפר הסכמי עבודה וכמובן לעמוד לצד העובדים בזמן סכסוכי עבודה או שביתות.''
''הגישה שלי לגבי משברים במקומות עבודה זהה לגישתו של יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד והיא גישה של הידברות, גישה שדוגלת בניסיון לגשר, להתדיין ולנסות למצוא פשרה בין הצדדים לפני שמגיעים לסכסוך עבודה או שביתה. אני בעד פתרון סכסוכים בדרכי שלום אבל מקפיד להזכיר להנהלות שגם להסתדרות יש קווים אדומים שלא כדאי לחצות אותם. דוגמה טובה היא ממפעל "קמהדע", שם הצלחנו להשיג הסכם מוצלח שנחתם לאחר סכסוך עבודה קשה שהוביל לשביתה כללית של העובדים''.
''במהלך 2024 חתמנו על 15 הסכמי שכר חדשים שמבטאים היטב את הגישה הזו. בסופו של דבר אנחנו קו ההגנה והחומה הבצורה של העובדים, ובאותה נשימה אנחנו רוצים בטובת מקום העבודה עצמו ובשגשוגו כי זה בסוף גם האינטרס של העובדים. אנחנו רואים חשיבות רבה בגידול במספר החברים שמצטרפים אלינו להסתדרות. בתקופה האחרונה הצטרפו אלינו אלפים חברי הסתדרות חדשים, הם מבינים את העוצמה שלנו ואת הכוח שיכול להיות להם לעזר ולצמיחה בזכות ההצטרפות לשורותינו. כך למשל, וועד העובדים של מפעל 'ליקורד' עבר אלינו מההסתדרות הלאומית להסתדרות הכללית. לאחר שחתמנו על הסכם שכר אצלם, יו"ר הוועד ב'ליקורד' אמר לי שהוא עשה שלושה דברים טובים בחייו; שהוא התחתן עם אשתו, שהתחיל לעבוד ב'ליקורד' ושהוא העביר את העובדים לייצוג אצלנו בהסתדרות".
וועדי העובדים הם נכס יקר ערך של ההסתדרות, ספר על ההשקעה שלכם לקידום העצמתם
''אנחנו פועלים לחיזוק הקשר בין וועדי העובדים כי קשר חזק הוא ביניהם מחזק את כל המרחב. אנחנו עורכים סדנאות והכשרות ויש לנו סמינר שנתי שמשתתפים בו מאות חברי וועדים והוא מתקיים בדרך כלל ברמת הגולן, כדי שנוכל לנתק אותם מכל 'רעשי הרקע'. אנחנו מעשירים בסמינר את חברי הוועדים בהרצאות מקצועיות, ערבי תרבות, ופעילויות גיבוש מיוחדות. הנטוורקינג שנוצר שם הוא פשוט מדהים ותמיד אני רואה חברי וועדים שונים מחליפים מספרי טלפון כדי ללמוד אחד מהשני. בכל שנה הם חוזרים מהחוויה הזו עם כוחות מחודשים ועם רעיונות, זו הפריה הדדית שתורמת לכולם''.
ידע הוא כוח
"עולם הלמידה וההכשרות לעובדים הוא חלק משמעותי מאד בעשייה שלנו עבורם. הגישה שלי היא שידע הוא כוח ושלכל עובד ועובדת מגיעה ההזדמנות להתקדם, להתפתח בסביבת העבודה ולממש את הפוטנציאל האישי''.
''ההסתדרות מפעילה מערך השכלה רחב בשם 'לומדים ומתקדמים', במסגרתו אנחנו מציעים מגוון עשיר של קורסים רלוונטיים לשוק העבודה, בהם משתתפים מדי שנה אלפי חברי הסתדרות. במרחב נגב מתקיימים קורסים כמעט בכל יום מדי שבוע. גם תחום ה-AI נכנס למערך ההדרכות ואנחנו מציעים סדנאות בסיסיות ומתקדמות בתחום, במטרה להכשיר את העובדים ולהתאימם לשוק העבודה המתקדם''.
''מעבר לכך, מרחב נגב מספק לוועדי העובדים מגוון של קורסים וסדנאות שמעשירות את סל הכלים שלהם לצורך ביצוע תפקידם, ביניהם; ניהול נכון של קופת הוועד, זכויות פיננסיות שונות, שינויים בשוק העבודה ניהול הון אנושי וכו'. בנוסף אנחנו מציעים מגוון הכשרות וקורסים לכלל החברים ויש לנו כיום כ-1700 תלמידים פעילים בקורסים לגמולים וקורסי העשרה. במקביל, בימים אלה אני עובד על הקמת שלוחה של 'הקריה האקדמית אונו' בבאר שבע".
איפה ישראל ממוקמת ביחס לעולם בשמירה ובהגנה על זכויות העובד?
"לא הרבה יודעים את זה, אבל בכל הנוגע לשמירה והגנה על זכויות העובד, ישראל נמצאת במקום די גבוה. אנחנו אחת המדינות המתקדמות בעולם, גם סביב חקיקה. הייתי בכנסים בגרמניה וצרפת ונוכחתי לדעת שאנחנו אפילו עולים עליהן בלא מעט סוגיות הנוגעות לתעסוקה ותנאי עובדים".
מה לגבי סוגיית שילוב אנשים עם צרכים מיוחדים בתעסוקה?
"הנושא הזה קרוב מאד לליבי ונמצא בראש סדר העדיפויות שלנו. יש לנו בהסתדרות בחור נהדר בשם גיא שהוא לקוי ראייה, הוא מנהל את הנושא ברמה הארצית ועושה עבודה מעולה. גיא ביקר במרחב שלנו והוא פרש בפניי נתונים מדויקים בכל הנוגע לנושא שילוב עובדים עם צרכים מיוחדים בתעסוקה. בסיום הפגישה לקחתי אותו לפגישה אצל רוביק ששיתוף הפעולה איתו הוא מבורך ופורה בכל הרמות. רוביק כל כך התרשם מגיא, עד כדי כך שתוך כמה דקות החדר התמלא בעובדי עירייה שהגיעו לבקשתו של רוביק לפגוש את גיא ולקבל ממנו השראה. בהמשך רוביק נתן לנו אור ירוק לקדם את הנושא הזה בבאר שבע וקיבלנו את ברכת הדרך של העירייה. בהמשך למפגש עם גיא, בנינו מודל העסקה המשלב אנשם עם צרכים מיוחדים במסגרות שלנו, מודל שמיושם היום במרבית הארגונים והגופים שחברים בהסתדרות, גם ברמה הארצית".
אוכלוסיית הגמלאים בהסתדרות זוכה לתשומת לב מיוחד, אתם מציעים מגוון עשיר של פעילויות עבורם, תתייחס לזה
"זה נכון, הגמלאים חשובים מאוד להסתדרות בכלל ולמרחב נגב בפרט. יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, רואה בגמלאים בתור נכס של ההסתדרות ובהתאם ההשקעה בהם נמצאת בחשיבות עליונה. ארנון הקצה לסקטור הגמלאים בארץ משאבים רבים וזה מורגש היטב בשטח. העשייה שלנו למען הגמלאים במרחב נגב היא מבחינתי ראש החץ של הפעילות שלנו. מבחינתי, לעשות למען הגמלאים זה כמו להודות להורים שלי. הרי הם עבדו במשך שנים ותרמו למדינה כל אחד בתחומו, וכל מה שאנחנו יכולים לעשות למענם הוא גם בבחינת הכרת תודה מבחינתי. יש לנו במרחב כ-4500 גמלאים, יש לנו מועדוני גמלאים בבאר שבע ובדימונה, ובנוסף זיהיתי מבנה באופקים שהצלחתי להסב אותו לטובת הקמת מועדון גמלאים בעיר''.
''מועדוני הגמלאים מספקים לחברים מקום מפגש חברתי, מקום שאליו הם יכולים להגיע, לצאת קצת מהבית, לראות אנשים, לשתות משהו, לנהל שיחה, ליהנות מסדנאות, מהרצאות ומפעילויות העשרה. אנחנו מציעים להם קורסים, גם בתחומי המחשב והסלולר ומקיימים עבורם אירועים בחגים. בחג חנוכה האחרון למשל, קיימנו עבור גמלאי המרחב מסיבת חנוכה מרגשת עם ארוחה ומופע. 630 גמלאים הגיעו אל המסיבה ונאלצנו להכפיל את כמות הכרטיסים בעקבות הביקוש הגדול. השנה הוצאנו 5 אוטובוסים אל ה"גמליאדה", האירוע השנתי למען גמלאי המרחב שאנחנו מפיקים בכל שנה באילת."
יחס הוגן ובגובה העיניים - לכולם
"חיזוק האוכלוסיות המוחלשות חשוב לי מאד. לתפיסתי, אף אחד לא 'שקוף' כי כל אדם הוא בעל ערך. בין אם זה מנהל בכיר שנמצא ב'קצה הפירמידה' ובין אם זו עובדת המשק. כשאתה אומר 'בוקר טוב' לעובדים ויודע להיות קשוב לצרכים שלהם ולהעניק להם יחס אנושי - אתה בסופו של דבר מרוויח עובדים מסורים חדורי מוטיבציה. לפני כמה חודשים הפקנו חופשה לעובדי הניקיון של בית החולים 'סורוקה' שכלל אירוח בבית מלון, ארוחה ומופע. הגעתי לשם ונאמתי בפניהם ובירכתי אותם וכשהגיעה שעת ארוחת הצהריים נתקלתי בסיטואציה שאני לא אשכח אותה; אחד העובדים ניגש לחדר האוכל במלון, לקח שתי פרוסות לחם, הכין לעצמו כריך ויצא החוצה. שאלתי אותו: 'למה אתה לא יושב לאכול בנחת?', הוא ענה לי: 'זה בסדר, אני אוכל". הבנתי שבעצם מדובר בעובד שמעולם לא התארח בבית מלון ולכן גם לא ידע שהוא יכול לשבת לאכול במסעדת המלון. אמרתי לו, 'לא רק שאתה יכול להישאר ולשבת לאכול, כל המסעדה הזאת היא בשבילך'. בחופשה אחרת, באילת, פגשתי עובדים שמעולם לא ראו ים. מבחינתי, אם אנחנו יכולים לספק להם את החוויות החיוביות האלו - הרי שזה בעל ערך עצום ומבורך".
מועדון Friends של ההסתדרות הוא כבר שם-דבר ברמה הארצית, ספר עליו קצת
"מועדון Friends הוקם בזכות יוזמה של ארנון בר דוד, מתוך חזון שלפיו לכל אדם מגיע להיחשף לתרבות איכותית ולמופעים ברמה גבוהה בסמוך למקום מגוריו ובמחיר ידידותי לכיס. רשת המועדונים "פריינדס" פועלת בכל רחבי הארץ ומציעה מגוון עשיר של מופעים – הופעות חיות של מיטב אמני ישראל, מופעי סטנד אפ, הצגות תיאטרון ועוד. חברי ההסתדרות בכל רחבי הארץ, ובתוך כך גם החברים במרחב נגב, נהנים מהיצע תרבותי עשיר במסגרת הפעילות המבורכת של 'פריינדס'. אם בעבר נאלצו חברי ההסתדרות בפריפריה לנסוע למרכז עבור תרבות איכותית ועוד לשלם לא מעט כסף על כרטיס, אז היום המצב הוא שונה. 'פריינדס' פשוט הנגישה תרבות איכותית לפריפריה ואין צורך לנסוע 3 שעות לתל אביב בשביל לראות מופע בהיכל התרבות, כי המופע מגיע אליו לבית. נשמת אפה של כל חברה היא תרבות, וזוהי זכות גדולה להנגיש תרבות איכותית לחברים שלנו בזכות 'פריינדס'".
מאז ה-7 באוקטובר ישראל עדיין מצויה בתקופת מלחמה, איך זה השפיע על הפעילות שלכם?
"עוד בימים הראשונים לאחר ה-7 באוקטובר נרתמנו לעזור בכל מה שרק אפשר. הקמנו חמ"ל לחלוקת ציוד, ערכות קפה, ביגוד חם ואוכל לחיילים בבסיסי הדרום, חילקנו מוצרי היגיינה, צעצועים ומוצרי תינוקות למשפחות המפונות וסייענו לנשות המילואימניקים שנשארו עם הילדים בעורף. הפקנו יריד תוצרת חקלאית מקומית שמבוסס כולו על תוצרת של חלקאים מהעוטף שמכרו את מרכולתם. ב'סורוקה' היינו לא מעט פעמים, ביקרנו את הפצועים, חילקנו להם מאות ערכות ואפילו מגשי פיצה לצוותים הרפואיים. היה מקרה מיוחד שריגש אותי באופן אישי; פנתה אליי אמא של לוחם מ'הנחל' והיא סיפרה לי שהבן שלה והחבר'ה שלו, 120 לוחמים, יוצאים להפוגה קצרה לאחר חודשיים רצופים של לחימה בעזה. היא שאלה אותי אם אוכל לעזור להם. קודם כל, עוד לפני שהבנתי במה מדובר, עניתי לה כן. נרתמנו מיד לעזור ואירחנו אותם בגן 'מאיר' הירוק והיפה מחוץ למרחב. הגיעו המון מתנדבים שהכינו לחיילים על-האש מפנק ואפילו הצלחתי לסדר לחיילים הופעה של רגב הוד מעכשיו לעכשיו. החיוכים של החיילים וההורים שלהם היו שווים הכל. מקרה מרגש נוסף שאני זוכר באופן אישי הוא שבאחד מהביקורים שלנו ב'סורוקה' ראיתי המון משפחות מותשות של חיילים פצועים ממתינות מחוץ למחלקת טיפול נמרץ. דיברתי עם חלק מההורים ושאלתי אם יש משהו שאני אוכל לעזור להם. הם ענו לי שהם נמצאים שם ימים ארוכים ושאין להם מקום לאחסן בו את האוכל שלהם ושהם היו שמחים לו היה להם מקרר באזור. דאגנו להם כבר באותו לשני מקררים שהושארו שם במתנה. לאורך כל המלחמה נרתמנו לכל מקום בו נדרש סיוע, אלו הם ערכיה של ההסתדרות".
אתה איש של שטח ו'איש של אנשים' - תספר על זה מעט
"חשוב לי מאוד לציין שכל מה שהעלינו כאן, כל הפעילות המבורכת, כל המערך העצום הזה, מתאפשרים הודות לעובדות והעובדים המצוינים של מרחב נגב, וכמובן הודות ל'קפטן' של הספינה, יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד שמוכיח כל פעם מחדש כמה הדרום קרוב לליבו וכמה הדרום חשוב לו. ההיענות שלו, ההירתמות לכל בקשה והתמיכה שלו מאפשרים לכל המערך העצום הזה להמשיך לצמוח ולהצליח. בנוסף חשוב לי לציין לשבח את סגן יו"ר ההסתדרות, ויו"ר האגף לארגון ומרחבים בהסתדרות - אבי יחזקאל, שמלווה אותי ואת המרחב בכל צעד ובכל אתגר, דודו בצלאל – מנכ"ל ההסתדרות שהיה חייל מילואים בעצמו ועדיין הצליח להילחם עבורנו ולדאוג לכל הצרכים שלנו גם מתוך שטחי הלחימה, ותודה גדולה ליו"ר האגף לקידום הפריפריה והמגזר השלישי - סמי שושן, שלאורך כל הדרך תמך במרחב נגב ובדרום והיווה שותף אמיתי לדרך עבורנו''.
''אני רוצה לסיים עם תפילה לחזרתם של כל החטופים שלנו, תפילה לרפואת הפצועים ולחזרה מהירה של כל החיילים היקרים שלנו אל ביתם. מי ייתן ונדע בשורות טובות וימים שקטים".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]