תחקיר: הזמין מד"א ופונה ע"י אמבולנס פרטי שכלל לא הוזמן

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('66a60100-6818-4bd1-bdfd-f5598ce128a8','/dyncontent/2025/2/3/eb764ea9-dd50-45cd-a894-1b1353648927.jpg',18994,'עיריה 0225 יהודה לוי אייטם',525,78,true,32653,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('66a60100-6818-4bd1-bdfd-f5598ce128a8','/dyncontent/2025/3/2/384ec56a-a8ba-44e5-9fc8-9abde7a9e05a.jpg',19143,'טכנולוגית 0325 אייטם',525,78,true,32653,'Image','');},7]]);})

בסוף חודש ינואר האחרון הוזעק אמבולנס מד"א לביתו של תושב ב"ש שמעד בביתו, אך בני המשפחה הופתעו לגלות כי בנוסף אליו הגיע למקום אמבולנס פרטי שכלל לא הוזמן. כיצד הדבר ייתכן? ניסינו להבין

freepik

יום ראשון, 26.1, שעת לילה מאוחרת ברחוב שאול המלך בשכונה י"א. קשיש בן 75 המתגורר לבדו וסובל ממחלת הפרקינסון נופל בביתו. הקשיש ששבר את רגלו הצליח להזעיק בכוחות שנותרו לו את בתו שמזעיקה למקום באופן בהול אמבולנס מד"א. עד כאן תרחיש שיגרתי, אולם מכאן העניינים מקבלים תפנית דרמטית.

כעבור זמן מה אכן הגיע אמבולנס, אך זה לא היה שייך למד"א אלא לחברה פרטית ששמה שמור במערכת, למרות שלטענת בני המשפחה כלל לא הוזמן על ידם: "באותו הרגע לא שמנו לב שאין מדובר על אמבולנס מד"א וגילינו זאת רק בדיעבד והאמת היא שאין לי מושג כיצד נודע לאותה חברה פרטית אודות המקרה", טוענת ח' אחת מבנותיו של בן ה-75. "בכל אופן אבי הוכנס לאמבולנס של החברה הפרטית. מד"א הגיעו למקום מיד לאחר מכן ושאלו אותנו האם נרצה להעביר את אבא לאמבולנס שלהם. השבנו בשלילה כי כבר הגיע אמבולנס ולא רצינו לטרטר את אבא שנאנק מכאבים".

ח': "היינו לחוצים מאוד בשל הסיטואציה, לכן לא שמנו לב שהעלנו את אבא לאמבולנס שלא שייך למד"א, ולמען האמת לא היינו במצב בו יכולנו להפעיל יותר מידי שיקול דעת. לאחר שהעלו אותו לאמבולנס הפרטי היה כבר מורכב יותר להוריד אותו ולהעביר אותו לאמבולנס אחר שכן רגלו של אבי נשברה".

"נוסף על כך מד"א חייבו אותנו ב-200 ש"ח למרות שהגיעו למקום ולא פינו את אבא". נציגת מד"א עימה שוחחנו מסבירה את פשר החיוב: "במקרה המדובר בשעה 23:58 נפתחה ע"י המשפחה קריאה במד"א ולמקום הוזנק אמבולנס מד"א שבדק את המטופל ונתן לו שירות במקביל לאמבולנס של החברה הפרטית שהבנתי שנכח במקום. אותו אדם סירב להתפנות לביה"ח דרך מד"א, אך בגלל שבוצעו בדיקות ע"י מד"א, דרשנו מאותו אדם לשלם עבורן".

כאן חשוב לציין כי נדמה שאותו חוב של 200 ש"ח ("סירב להתפנות אגרה מופחתת") נוצר רק לאור העובדה שאמבולנס מד"א לא פינה בסופו של דבר את בן ה-75, אלא זה הפרטי. בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, זכאים מבוטחי קופות החולים להחזר חלקי או מלא עבור הוצאות פינוי חירום או העברה באמבולנס או בניידת טיפול נמרץ. מי שפונו באמבולנס רגיל של מגן דוד אדום (מד"א) או ניידת טיפול נמרץ ואושפזו בבית חולים– זכאים להחזר מלא של עלות ההעברה, על ידי קופת החולים, תמורת קבלה. אך מכיוון שמד"א לא פינו בסופו של דבר את בן ה-75, שלטענת בתו אושפז בסופו של דבר, הוא אינו זכאי להחזר בגין אותם 200 ש"ח.

קרדיט - מד"א

לטענתה של ח' המקרה מעורר תהיות רבות ועולה השאלה: "האם יש כאן עוקץ של אנשים במצוקה? אמבולנסים פרטיים ״נדחפים״ לקריאות של מד"א כדי לעשות עלינו כסף? מה עושים עם חוסר הצדק הזה?. משיחה עם החברה הפרטית הבנתי שהם קיבלו את הקריאה מאיחוד הצלה".

באיחוד הצלה טוענים מנגד כי: ״איחוד הצלה אינו משתף את המידע אודות קריאות החירום המתקבלות אצלו עם חברות האמבולנסים הפרטיות. יתרה מכך, כאשר מתנדב מצטרף לארגון הוא חותם על טופס בו הוא מתחייב לא להעביר את המידע הרפואי שהוא מקבל במסגרת התנדבותו בארגון לכל גורם חיצוני כזה או אחר. ככל וישנו מידע המגיע לארגון בדבר הפרות אלו, הארגון יפעל לבירור העניין מול וועדת משמעת ובהתאם להחלטתה יטופל הנושא בחומרה״.

קבלה מטעם חברת האמבולנסים הפרטית המעידה כי אמבולנס מטעמה פינה את בן ה-75 לסורוקה. קרדיט צילום פרטי

וכאן עולה השאלה המתבקשת: כיצד חברה פרטית קיבלה את פרטי הקריאה אודות אירוע שהתרחש בביתו הפרטי של אדם, בעוד בני המשפחה טוענים בתוקף כי אינם פנו לחברה? כיצד יכלה החברה הפרטית לדעת על קיומו?.

גורם מהימן המעורה בפרטים מספר כי קיים נוהל מסודר של משרד הבריאות בשם "כונני תגובה מיידית", כוננים המוזעקים ע"י מד"א. הכוננים מוזנקים במקביל לאמבולנס, ניידת טיפול נמרץ, מסוק וכל מה שנדרש. כונני התגובה המיידית אינם אמבולנסים והם מגיעים למקום באמצעות רכב פרטי או אופנוע.

אותו גורם טוען כי בנוסף לכונני התגובה המיידית של מד"א, המערכת מאתרת אוטומטית את הכוננים שנמצאים קרוב למקום האירוע, כשהכוננים הם כל מי שמשרד הבריאות קובע שעברו את כל ההכשרות הנדרשות לכך ומפוקחים על ידו.

נכון להיום ישנם 27 ארגונים שעבדים תחת מד"א עם סמלי מד"א ("הצלה בני ברק", "הצלה דרום" וכד') ובנוסף אליהם קיים גם ארגון "איחוד הצלה" שבחר שלא לעבוד בשיתוף פעולה עם מד"א. חשוב לציין כי אף אחד מאותם כוננים אינו מוסמך לפרסם את דבר הקריאה לחברות האמבולנסים הפרטיות.

שוחחנו גם עם נציגת שירות של מד"א, הטוענת בתוקף כי לא ייתכן מצב בו בעבור אנשים המתקשרים למד"א ישלח במקום אמבולנס פרטי שכן: "למד"א יש מספיק אמבולנסים ותמיד יש ניידות. אני שש שנים עובדת פה ולא נתקלתי במצב בו מד"א שולחים מישהו במקומם ואנחנו לא נזמין חברות אמבולנסים פרטיות כדוגמת החברה המדוברת. איננו קשורים לאמבולנס של החברה הפרטית ואיננו מכירים את החברה".

המידע הנ"ל הופך את התרחיש האפשרי הסביר להרבה יותר ברור: לכאורה החברה הפרטית קיבלה מידע אודות המקרה מאחד הכוננים שנשלח למקום והיא בתורה שלחה למקום אמבולנס מטעמה שמלבד הענקת עזרה ראשונה גם פינה את הקשיש, הכל כמובן בגדר השערה בלבד.

פנינו למנהל בחברת האמבולנסים הפרטית בכדי לבדוק את ההשערה הזאת. במהלך השיחה הזדהנו ככתבים ב"באר שבע נט". בשיחה איתנו טוען המנהל כי: "הגענו לכתובת, הגשנו עזרה ראשונה וטיפלנו בפצוע. הנהג שלנו שהגיע למקום עם אמבולנס במקרה הנ"ל והציע עזרה ראשונה הוא כונן של איחוד הצלה". המנהל  מבהיר כי מדובר על הפרמדיק היחיד בחברה המשוייך לאיחוד הצלה. דבריו רק מחזקים את ההשערה כי לכאורה חרג אותו פרמדיק מסמכותו וניצל את המידע שקיבל בתור כונן איחוד הצלה, בכדי לפנות את הקשיש לביה"ח סורוקה באמצעות אמבולנס של החברה הפרטית.

קבלה מטעם חברת האמבולנסים הפרטית המעידה כי אמבולנס מטעמה פינה את בן ה-75 לסורוקה. קרדיט צילום פרטי

קבלה המעידה כי אמבולנס מד"א הגיע למקום במקביל לאמבולנס החברה הפרטית. קרדיט צילום פרטי

עוד הוסיף המנהל בחברת האמבולנסים הפרטית במהלך השיחה:

"הנהג שהגיע למקום הבהיר למשפחה כי מדובר על אמבולנס פרטי והמשפחה ידעה שאותו אמבולנס אינו של מד"א ובכל זאת בחרה שיקירם יפונה לביה"ח על ידו. לא רק שבני המשפחה לא סירבו, נהפוכו, המשפחה התעקשה להשאירו באמבולנס שלנו. מעבר לכך אין סיכוי שהמשפחה התבלבלה בינינו למד"א, שכן אמבולנס מד"א הגיע למקום באותו הזמן".

"במצב בו היו בני המשפחה מסרבים שנפנה אותו ומעדיפים להתפנות עם אמבולנס מד"א שהגיע במקביל, אף אחד לא היה מכריח אותם להתפנות איתנו, כמו שקורה בלא מעט מקרים אחרים כשהורדנו מישהו מאמבולנס שלנו והעברנו לאמבולנס מד"א". 

"זכות המשפחה והחולה לבקש לעבור לאמבולנס אחר ואז אנחנו מורידים את החולה בכבוד ועוזרים להעביר אותו, זו סיטואציה יומיומית. אנחנו כל הזמן מגיעים ונותנים למד"א הזכות לטפל ולפנות".

"בלא מעט מקרים, כשהגענו באמבולנס לקריאות עפ"י כוננים, מד"א שהוזמן למקום התעכב ביותר מחצי שעה. בזמן הזה כשהחולה כבר בתוך האמבולנס שלנו ומקבל טיפול, הוא יכל כבר להגיע למיון ועדיין חיכינו למד"א והעברנו אותו לאמבולנס שלהם".

"לעיתים במקרים מאין אלה, המשפחה ביקשה לפנות את יקירם באמצעות האמבולנס הפרטי. אז מה אגיד להם? שאני לא רוצה לפנות למרות שאמבולנס נמצא במקום?! ואז אני אקבל על הראש והנה כעת גם כשהגעתי ופיניתי אני גם מקבל על הראש?!".

"חשוב לי להוסיף כי כשאני יודע שמישהו צריך עזרה אני ניגש לעזור לו, כמו למשל כשמתרחשת תאונת דרכים. במקרה הזה הגענו בסמוך לחצות הלילה והגשנו עזרה לאדם זקן השרוי במצוקה, זאת עד שמד"א יגיע ועל זה צריך לומר מילה טובה. לגבי 200 השקלים שגבה מד"א בגין הבדיקות, חשוב לציין כי הצעתי לזכות את המשפחה".

ממשרד הבריאות נמסר:

"משרד הבריאות לא מכיר את פרטי האירוע הנוכחי ויפעל לצורך בירור הדברים. ככלל, קריאות החירום צריכות להתקבל במוקד מד"א 101, כאשר מד"א הוא הגורם המזניק לצורך ביצוע פינויי חירום".

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected] 



$(function(){setImageBanner('d25e1cdd-0fae-4b12-989d-34d710416b71','/dyncontent/2025/2/12/67feb435-f8e5-48eb-9266-746bcbb6e653.jpg',19039,'רכבת 0225 אייטם',525,78,false,32654,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה