יציאה מעבדות להרגלי אכילה: עשרת הדיברות לתזונה נבונה בפסח
08.04.25 / 18:35
החג שמסמל חירות הוא גם הזדמנות לשחרר את הגוף מהרגלים מעכבים – תזונאית "כללית" בבאר שבע מציגה עשרה עקרונות לאכילה מודעת ובריאה בחג הפסח
חג הפסח מזמן חופש ארוך, ארוחות משפחתיות חגיגיות, מאכלים מיוחדים ומסורתיים ועם זה גם לא מעט אתגרים תזונתיים. בדיוק כפי שיציאת מצרים מסמלת את השחרור מעבדות לחירות, כך גם אנו יכולים לנצל את חג הפסח כהזדמנות להשתחרר מהרגלי אכילה מעכבים ולבחור בדרך בריאה יותר. עשרת הדיברות לתזונה נבונה בפסח, שיסייעו לכם לשמור על הבריאות גם בחג החירות.
1. גם עם מצות, חרוסת, קניידלך ניתן לשמור על תזונה מאוזנת. זכרו כי ארוחה מאוזנת מכילה חלבון איכותי, פחמימות מורכבות, שומנים מהצומח וירקות צבעוניים ושמחים. הקפידו לשתות הרבה מים. הימנעו ממשקאות ממותקים ודיאט.
2. החג אינו מחייב אכילת יתר. בהחלט אפשר ליהנות ממאכלי החג בצורה מודעת ומבוקרת. אם חרגתם ואכלתם מעבר למתוכנן – חזרו בהקדם לאכילה מאוזנת.
3. התחילו כל יום חג בארוחת בוקר מזינה ומאוזנת. ארוחת בוקר טובה מפחיתה את הסיכוי לאכילת יתר בארוחות הבאות. אל תדלגו על ארוחות במטרה "לחסוך קלוריות" לקראת סעודות החג – זה מתכון כמעט בטוח דווקא לאכילת יתר מפצה.
4. כבדו את תחושות הרעב והשובע שלכם. אל תאכלו מתוך הרגל, לחץ חברתי או שעמום. אין צורך לסיים את כל מה שמוגש לכם - נהגו בכבוד בעצמכם ובתחושותיכם.
5. איכלו בנחת. קחו את הזמן ליהנות מכל ביס, לחוות את המרקמים והטעמים. אכילה איטית ומודעת לא רק מגבירה את ההנאה מהמזון, אלא גם מאפשרת לכם להרגיש שובע בכמות מותאמת.
6. עסקו בפעילות גופנית גם בתקופת החג. שלבו הליכות משפחתיות, טיולים בטבע או פעילויות אחרות שמשלבות תנועה. הפעילות הגופנית עוזרת בשמירה על המשקל, מפחיתה מתח, משפרת את מצב הרוח ומסייעת בעיכול.
7. אין מאכלים "אסורים" או "מותרים". גישה שיפוטית כזו כלפי מזון מעודדת מעגלי אשמה ומכאן מובילה לא פעם לאכילה רגשית. במקום זאת, התייחסו למזונות כבעלי ערך תזונתי שונה. גם הקניידלך והעוגות הן חלק לגיטימי מהחג, כל עוד הן נצרכות במינון ובמודעות הנכונים.
8. אל תיכנעו להבטחות של דיאטות קיצוניות ומהירות "לפני" או "אחרי" החג. דיאטות כאלה עלולות לפגוע בחילוף החומרים שלכם, לגרום לאכילה כפייתית ולהוביל לעלייה חוזרת במשקל ("אפקט היו-יו"). במקום זאת, אמצו הרגלי אכילה בריאים ומאוזנים לטווח ארוך.
9.. לימדו להבחין בין רעב פיזיולוגי אמיתי לבין רעב רגשי או התנהגותי. לעתים קרובות, מה שנחווה כרעב הוא למעשה צמא, שעמום, מתח או פשוט הרגל. וגם הפוך- לעיתים אכילה רגשית היא רק ביטוי מתמשך של מחסור וחסכים.
10. בסופו של דבר, אל תחמירו עם עצמכם – פסח הוא באמת רק פעם בשנה. הגוף שלנו עמיד לשינויים קלים ועיקר העניין הוא התזונה שלנו במהלך השנה ובשגרת החיים שלנו.
מעבר לסעודות ולמנהגי החג, זהו זמן להודות על החירות שלנו ולזכור את מי שעדיין מחכה לה. נישא תפילה לשחרורם המהיר של אחינו שעדיין מוחזקים בעזה. יחד נתפלל לפסח של שמחה בריאות ושלום לכל בית ישראל.
הכותבת היא הדס נחשון שטרית- תזונאית קלינית כללית, אחראית התחום במנהלת באר שבע.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]