דו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: איפה עומדת באר שבע ביחס לשאר הערים?
25.02.19 / 09:41
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה בשבוע שעבר נתונים הנוגעים לרשויות המקומיות והערים בארץ. אז האם באר שבע מושכת אליה תושבים? ואיפה אנחנו עומדים במדד איכות החיים ביחס לערים אחרות? כל הפרטים בכתבה
בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים שמתייחסים לשנת 2017 בנוגע לרשויות המקומיות והערים בארץ. הנתונים מספקים לנו מידע על כל עיר ועיר ואיפה היא עומדת ביחס לאחרות בתחומים כמו גובה תשלום הארנונה, צפיפות וכמות תושבים, הגירה של תושבים מהעיר ואליה ומדד איכות החיים. אז איפה נמצאת בירת הנגב?
תחילה נספר לכם שעל פי נתוני הלמ"ס, בסוף שנת 2017 מנתה האוכלוסייה בישראל 8,797,000 תושבים. 74.8% מהם התגוררו בערים כשצפיפות האוכלוסייה עמדה על 387.4 לקמ"ר. מתוכם, בעיר באר שבע חיים 207,600 תושבים וזו העיר השביעית בגודלה בארץ מבחינת כמות תושבים. באר שבע מדורגת אחרי נתניה (214,100) ולפני בני ברק (193,800), ובמקום הראשון ירושלים עם 901,300 תושבים.
ומה לגבי תושבים חדשים שהגיעו לעומת תושבים שהחליטו לעזוב? כאן בירת הנגב נמצאת במאזן הגירה שלילי. כלומר, יותר תושבים עזבו את העיר לעומת תושבים חדשים שהגיעו אליה. הנתונים מתקבלים מסיכום מספרי מאזן ההגירה הפנימית של הישובים בארץ, המחושב לפי מספר הנכנסים פחות מספר היוצאים. יש להבדיל בין מאזן הגירה פנימית, שמשקף מעבר של תושבים בין ישובים בתוך הארץ, לבין מאזן הגירה, שמביא בחשבון גם מהגרים מחוץ לארץ לתוך ישראל ומהישוב אל מחוץ למדינה, כמו עולים ותיירים, לכן, נתוני ההגירה הפנימית לא מביאים בחשבון תושבים חדשים שהגיעו לישוב מחו"ל.
גם כאן באר שבע מדורגת במקום השביעי על פי נתוני הלמ"ס, עם מאזן של 1,358-. אל העיר הגיעו 4,452 תושבים אך עזבו אותה 5,810. מבאר שבע עזבו, בין היתר, 477 תושבים לאופקים, 423 תושבים לתל אביב, 331 תושבים למיתר, 258 תושבים לעומר ו-226 תושבים לנתיבות. לבאר שבע הגיעו, בין היתר, 222 תושבים מתל אביב, 220 תושבים ממבשרת ציון, 196 תושבים מדימונה, 195 תושבים מאילת ו-185 תושבים מירושלים. מי שנמצאת בראש מאזן ההגירה השלילית היא הבירה ירושלים עם 6,008-. העיר עם מאזן ההגירה החיובי הטוב ביותר היא ראש העין אליה עברו 4,119 תושבים.
בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדקו גם את נתוני תשלום הארנונה של התושבים בערים השונות בארץ. אלו נתוני חיוב הארנונה ברשויות המקומיות לפי סך הסכומים שחויבו בכל רשות בשנת 2017, בחלוקה להיקף השטחים שחויבו ולסוגי הנכסים. הנתונים מתייחסים לסכומים אותם מחייבת הרשות המקומית עבור ארנונה למגורים, ולא לסכומים אותם הכניסה לקופתה (הסכומים ששולמו על ידי התושבים בפועל). במקום הראשון בדירוג נמצאת ירושלים עם תשלום של 1,250 ₪ לחודשיים לדירת 100 מ"ר. באר שבע נמצאת רק במקום ה-18 ברשימה עם עלות של 750 ₪ ארנונה לחודשיים. מי שנמצאת דווקא יחסית גבוה ברשימה היא המועצה המקומית השכנה, עומר, שם היו צריכים לשלם התושבים 983 ₪ לחודשיים.
נבדק גם מדד איכות החיים אשר מתבסס בין היתר על שיעור התעסוקה, הכנסה חציונית ברוטו מעבודה של משקי בית, שביעות רצון מהעבודה, ביטחון אישי, הרוגים ופצועים קשה בתאונות דרכים, תמותת תינוקות, תוחלת חיים; עודף משקל בקרב ילדי כיתה א' ו-ז', מקרים חדשים של שאתות ממאירות (סרטן) גברים ונשים, אמון במערכת הבריאות, צפיפות דיור, שביעות רצון מאזור המגורים, שביעות רצון מהדירה, שיעור הזכאות לתעודת בגרות בקרב בני 26, שיעורי הצבעה בכנסת ועוד. רמת גן נמצאת במקום הראשון בדירוג 14 הערים הגדולות לפי מדדי איכות חיים, לאחר שבשנה שעברה דורגה במקום השני.
העיר באר שבע הגיע למקום השמיני ברשימה. ועדיין, בירת הנגב מדורגת במקום הראשון באמון בממשלה ומובילה במדד תמותת תינוקות ובשיעור הולכי רגל הרוגים בתאונות דרכים. מתוך 44 המדדים הזמינים עבור באר שבע, ב-25 מדדים מצבה פחות טוב מהממוצע הארצי, וב-19 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי. כמו כן, באר שבע היא העיר היחידה שבה גרות יותר נשים המועסקות בתפקידי ניהול במגזר הציבורי מאשר גברים (יחס של 1.05 לטובת הנשים).
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]