הרובוט הפרוותי שיפחית לכם את הכאב
30.06.20 / 14:01
סובלים מכאבים? משתתפי ניסוי ראשון מסוגו, בהובלת ד"ר שלי לוי-צדק מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, דיווחו על הקלה בכאבים ושיפור מצב הרוח בעקבות מגע עם רובוט פרוותי
במחקרים בעבר נמצא שמגע בין-אישי עם אדם קרוב משפר את מצב הרוח ומפחית כאב. אך מה קורה כאשר מגע רגיל בין אנשים אינו אפשרי, כפי שקורה בימינו לאוכלוסיות בסיכון בעיצומה של מגפת הקורונה ובצל הריחוק החברתי? האם רובוט חברתי פרוותי יכול לגרום לאפקט דומה? צוות חוקרות בראשות לוי-צדק מן המחלקה לפיזיותרפיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב החליט לברר זאת במחקר חדש.
ניסוי ראשון מסוגו נעשה באוניברסיטת בן גוריון בהובלת ד"ר שלי לוי-צדק, בשיתוף הפיזיותרפיסטית ד"ר נירית גבע, מומחית בתחום הכאב, ובו השתתף PARO, רובוט חברתי דמוי כלב ים המיוצר ביפן. צבעו לבן והוא פרוותי, הוא משמיע קולות של כלב ים ומזיז את ראשו וכפותיו בתגובה למגע ולשיחה איתו ויש לו גם סגולות מרפא. PARO כאמור השתתף בניסוי שבסיומו דיווחו משתתפיו על הקלה בכאבים ושיפור מצב הרוח בעקבות מגע עם הרובוט הפרוותי.
"ממצאי המחקר מציעים אסטרטגיות חדשות לטיפול בכאב ולשיפור הרווחה האישית הנחוצים במיוחד בימים אלה, כאשר שמירה על ריחוק חברתי היא גורם מכריע בבריאות הציבור, ויש פחות הזדמנויות למגע אנושי", אומרת ד"ר לוי-צדק.
קבוצת המחקר כללה 83 צעירים בריאים, שנחשפו במהלך הניסוי לדרגות כאב שונות שנוצרו באמצעות חימום נקודתי ומבוקר של עור הזרוע שלהם. תחושות הכאב של משתתפי הניסוי נמדדו בתגובה לטמפרטורה מסוימת, והם התבקשו לדרג את רמת הכאב כאשר הרובוט רק נכח בקרבתם וכאשר היו איתו במגע. למחקר היתה שותפה ד"ר פלורינה יוספובסקי מן המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון.
ממצאי המחקר היו מפתיעים: התברר שאינטראקציה חד פעמית עם PARO שארכה פחות משעה, שיפרה את מצב הרוח והפחיתה כאבים קלים וחמורים בקרב הנבדקים. כאשר משתתפי הניסוי נגעו ב- PARO הם דיווחו על הפחתה משמעותית יותר ברמת הכאב. כמו כן, אצל הנבדקים שפגשו את PARO חלה ירידה משמעותית ברמות ההורמון אוקסיטוצין, בהשוואה לנבדקים בקבוצת הביקורת שלא נפגשו עם הרובוט. אף שאוקסיטוצין ידוע בעיתונות הפופולרית כ"הורמון האהבה", תפקידו ככל הנראה מורכב יותר, ורמתו עולה במצבים של לחץ. הירידה ברמות האוקסיטוצין בעקבות המפגש עם PARO מעידה, ככל הנראה, על ירידה בתחושת הלחץ שחוו הנבדקים במהלך המפגש.
"אנשים שלא יכולים לקבל מגע וחום אנושי בתדירות שהורגלו אליה לפני משבר הקורונה יוכלו להתמודד עם כאב בצורה טובה יותר בסיוע הרובוט דמוי כלב הים", מסכמת ד"ר לוי-צדק.
מחקר זה נתמך על ידי הקרן הלאומית למדע (מענקים מספר 535/16 ו-2166/16), האגודה הישראלית לכאב, קרן הלמסלי באמצעות יוזמת ABC לרובוטיקה, קרן מרקוס באוניברסיטת בן-גוריון, קרן Rosetrees , קרן משפחת Borten והקרן המאוחדת נגד הזדקנות (CAAF) . כמו כן, תמיכה כספית ניתנה גם מהאיחוד האירופי, במסגרת תוכנית המחקר והחדשנות תחת מענק מארי סקלודובסקה-קירי מס' 754340.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]