כך צריכים להתמגן תינוקות וקשישים בחורף
09.01.20 / 10:00
החורף בשיאו ולפנינו עוד ימים קרים וגשומים רבים, במיוחד לאור המקרים הטראגיים המתרחשים לאחרונה, הבאנו לכם את הנחיות ה"כללית" כיצד יש להתכונן לימים הקרים
החורף כבר בשיאו וסוף השבוע שבפתח צפוי להיות סוער במיוחד, לכן הבאנו לכם את הנחיות ה"כללית" להתגוננות בימים הסוערים, תוך התמקדות באוכלוסיות הפגיעות ביותר - תינוקות ילדים וקשישים.
רק השבוע התבשרנו על תינוקת שהובהלה למרפאה כשהיא סובלת מהיפותרמיה ועל קשיש שאושפז במצב קשה בגלל פגיעת קור. כדי למנוע פגיעות שכאלה בקרב היקרים לנו, עלינו לזכור שבדומה לתינוקות גם בגיל מבוגר ובקרב הקשישים סכנת החשיפה לקור ולהיפותרמיה גבוהה במיוחד. קשישים ותינוקות חשים פחות את הקור בסביבתם ויכולתם לאזן ולווסת את חום הגוף פחותה. מבוגרים במצב תחלואה כרונית הנזקקים לתרופות קבועות פגיעים עוד יותר.
דר פואד אסנע מנהל מנהלת נגב דרומי במחוז דרום מסביר על הסכנה וכיצד לשמור על חום גוף תקין: ״מאוד חשוב למנוע את ירידת חום הגוף (היפותרמיה) שבו טמפרטורת הגוף יורדת ל-35 מעלות כשהטמפ' התקינה היא 37 מעלות. הנה כמה צעדי מניעה יעילים ומשנה זהירות:
1. חימום הבית באמצעי חימום בטוחים, יש לוודא את בטיחות התנורים בדירה .חל איסור מוחלט להשתמש בתנורי בעירה, ואין להשאיר תנור דולק מכל סוג ללא השגחה! הטמפ' הרצויה היא 24 מעלות ולא פחות מ-21.
2. יש לדאוג ללחות בחדר באמצעות מכשיר אדים או הנחת כלי מים בחדר.
3. כדי שהחימום יהיה יעיל מומלץ לדאוג לאיטום טוב של פתחי הבית אך זכרו להשאיר אוורור.
4. עקבו אחר תחזית מזג האוויר, היערכו בהתאם, הימנעו מחשיפה מיותרת ומיציאה החוצה במזג אויר סוער או קר.
5. יש להקפיד על לבוש חם אך נוח ולא מסורבל ולהקפיד על פעילות ותנועה להמרצת מחזור הדם והגדלת חום הגוף.
6. שמירה על הרגלי בריאות ותזונה נכונה – אוכל מסייע על שמירת חום הגוף, הקפידו לאכול. אכלו מאכלים חמים ושתו יותר, (לפחות 8-10 כוסות מים)בחורף יש נטייה לשתות פחות ולהתייבש, כמו כן, המעיטו בצריכת קפאין ואלכוהול״
כיצד ניתן לזהות היפותרמיה אצל קשיש?
אם הבית קר והקשיש פעיל פחות מבדרך כלל, נדגיש כי בשלבים התחלתיים של ירידת חום גוף הקשיש לא יתלונן על תחושת קור. יש לשים לב כי מדידת חום במדחום ביתי לא מאבחנת תמיד כי יש בעיה. אם יש חשד לירידת חום - אל תהססו, הזעיקו מיד עזרה רפואית. אם הבחנתם שעורו קר, אם יש הכחלה של האצבעות והשפתיים. ירידה בערנות, בלבול, דיבור לא ברור, אם הקשיש מבולבל וישנוני, עלול הדבר להצביע על ירידה בחום הגוף, העלולה לפגוע במערכות חיוניות בפרט בנשימה ובפעולת הלב ונדרשת פניה מיידית לבית החולים.
נציין כי היחידה הגריאטרית של כללית מחוז דרום מטפלת בין השאר ב-2500 קשישים מרותקים לביתם. אחיות הקהילה מקפידות על ביקורי בית כדי להדריך את הקשישים בביתם כיצד לשמור על חום הגוף, איך לחמם את הבית באופן בטיחותי, כיצד להתלבש, איזה פעילות גופנית אפשרית ומומלצת, ועל תזונה מתאימה, גם בביתם וגם במרפאה. המטרה היא לנסות לאתר ובעיקר למנוע פגיעות קור בקרב המטופלים המבוגרים.
על כך מספרת אתי בן ארוש רכזת הגריאטריה: "לא מעט פעמים הגענו לבתים של קשישים, ושם כדי לחסוך בהוצאות החשמל חיממו פחות את הבית, הקשישים השוהים בבית לא מחומם, בלבוש לא מתאים ובחוסר תנועה מסכנים את בריאותם וככל שלקשיש יש יותר גורמי סיכון הסכנה הולכת וגדלה, יש לא מעט קשישים עריריים, ובראש המלצותיי- תהיו בקשר! דאגו להתקשר, להגיע ולבדוק מה נשמע ומה צריך ואם הכל בסדר, לפחות פעם ביום".
אוכלוסיה נוספת שהיא גם מאוד פגיעה למזגי האויר , ולחשיפה לקור היא אולוכסית התינוקות והילדים עד גיל 4 שנים בעיקר . הסימנים המחשידים
היפותרמיה בילדים:
חום הגוף הפנימי נמוש בעיקר באזור בטן וחזה: לשים יד על החזה של הילד, אם התחושה שהגוף קר מהרגיל, זה סימן מחשיד. עד גיל חודשיים היפותרמיה לרוב תגרום לשינה מרובה וחוסר תגובתיות לגירויים. כמו כן, עד גיל שנתיים ההיפותרמיה תגרום לבכי וישנוניות. במקרים האלו בחשד להיפותרמיה יש לחמם את החדר, להפשיט את הפעוט ולחפש על גופו כתמים כחולים ואדומים.
ילדים בני שלוש עד ארבע עשויים להתלונן על כאבים בכפות הידיים ובכפות הרגליים וגם במקרה הזה חשוב מאוד לבדוק היטב את הצבע של הגפיים ולחפש כתמים כחולים או אדומים.
מאחלים לכם חורף בריא , חמים ובטוח!
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]